van der Horst

GT Cup Europe: Monza: Stienes Longin en Nicolas Saelens kruipen dichter bij de titel met winst in race 1

Podium 2024 GT Cup Europe Monza Race 1
Podium 2024 GT Cup Europe Monza Race 1
Telkens wanneer de GT Open en de GT Cup Europe de laatste jaren Monza aandoen, is slecht weer bijna een zekerheid en dit jaar is dat geen uitzondering. Toch lieten Stienes Longin en Nicolas Saelens zich er niet door van de wijs brengen. De Leuvenaar zette de Q1-Trackracing Porsche op poleposition voor de GT Cup Europe race en samen met de West-Vlaming wisten hij deze prestatie om te zetten in een overwinning, zij het nipt. Het was bovendien een cruciale zege, aangezien hun belangrijkste titelrivalen slechts als elfde algemeen finishten. Hierdoor bedraagt het verschil in het kampioenschap nog maar twee punten met nog slechts één race te gaan.
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Longin begon de race sterk door meteen af te rekenen met zijn andere titelconcurrent, Federico Al Riffai. Beiden startten vanaf de eerste startrij, maar de Leuvenaar hield zonder problemen stand en bouwde een mooie voorsprong op voordat hij het stuur overdroeg aan Saelens. Die laatste maakte het echter spannender dan verwacht toen hij in de slotfase de bocht bij Lesmo 2 miste en in het grind terechtkwam. Hoewel hij erin slaagde de Porsche weer op het circuit te krijgen, kromp de voorsprong van tien naar drie seconden ten opzichte van Matteo Luvisi. Toch wist Saelens uiteindelijk de situatie onder controle te houden en de overwinning veilig te stellen, voor de GDL Racing Porsche.

Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Q1 Trackracing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Het werd zelfs een dubbel podium voor Q1-Trackracing, aangezien Nicolas Vandierendonck solo als derde over de finish kwam, wat hem ook de overwinning in de Am-klasse opleverde. Nathan Brauns en Laurent Vandervelde finishten als tweede in dezelfde klasse. Dankzij deze resultaten is de titelstrijd nu extra spannend geworden. Ivan Velasco en Luca Ludwig kwamen niet verder dan een elfde plaats algemeen en een zevende plek in Pro-Am met hun Mertel Motorsport Ferrari. Hierdoor zijn Longin en Saelens tot op twee punten genaderd, terwijl Al Riffai en Luvisi op zes punten volgen. In de Am-klasse kan Vandierendonck ook nog kampioen worden, aangezien hij op zeven punten achterstand staat van het duo Dieter Sveppes-Leandro Martins. Aangezien er maximaal acht punten te verdienen zijn, moet Vandierendonck winnen, en mogen Sveppes en Martins geen punten scoren.

De titelstrijd is nog volledig open, en morgen belooft een spannende ontknoping in alle klassen. Die vindt zondag om 16:40 uur plaats.

Foto's: GT Cup Europe



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in International GT Open op zaterdag 19 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons