van der Horst

IAME Series Benelux: Meerdere piloten slaan hun slag in Genk

X30 Senior
X30 Senior
Met bijna 300 piloten aan de start was de vierde afspraak van de IAME Series Benelux in Genk een waar succes. Tijdens dit weekend gingen de overwinningen naar Alessandro Tudisca (X30 Senior), Juste Mulder (X30 Junior), Noah Grignet (Mini), Denver Bos (Mini Rookie), Jim Ringelberg (X30 Master) en Noa Mengal (X30 Senior Cup). Vooraleer half oktober naar Mariembourg te trekken voor de laatste manche van het seizoen konden enkele piloten reeds een mooie optie nemen op de kampioenstitel.
  • LTF
X30 Senior : Tudisca op de groene tafel
 
Alessandro Tudisca
Alessandro Tudisca
Terwijl hij de finishlijn als eerste overschreed tijdens de Finale na een mooie wedstrijd, dacht Clément Outran dat hij zijn teller der overwinningen kon openen in een sterk bezette X30 Senior klasse (14-29 jaar) met maar liefst 123 piloten. Jammer genoeg zou de Fransman een tijdstraf van 5 seconden toegewezen kregen door de koersdirectie, wat natuurlijk alles verandert. Alessandro Tudisca zou uiteindelijk de overwinning erven op de groene tafel.  Een perfecte manier voor de Belg om zijn weekend te besluiten nadat hij reeds leider was na de kwalificaties. Na de derde verschillende winnaar van 2024 vonden we twee piloten die hun eerste podium van het seizoen konden vieren: Matthias Vandekerckhov en Mattiz Meerschaut. De Top 5 werd vervolledigd door Noah Matton en de onfortuinlijke Clément Outran, die in beroep gaat tegen de beslissing van de koersdirectie.

Sam Balota, solide leider in het kampioenschap bij aankomst in Genk, zal geen goede herinneringen overhouden  aan deze vierde ronde van de IAME Series Benelux. De Antwerpenaar werd bestraft met een tijdstraf van vijf seconden tijdens de Finale (duwen) en eindigde 11de achter Tristan Kroone (6de), Daan Steenman (7de), Victor Louis (8ste), Fionn Mc Laughlin (9de) en Ruben Moya (10de), de Spanjaard die terugkwam van een 26ste plaats. De meervoudige kampioen van deze categorie blijft desalniettemin de grote favoriet voor de titel.

Onder de mooie prestaties mogen we zeker deze van Sem van der Heijden aanstippen! Hoewel de Nederlander een lastige finale had (32ste ), kon hij als één van de rookies in het peloton toch een mooie tweede plaats bezetten na de kwalificatiemanches.
 
X30 Junior : Dubbelslag voor Mulder
 
Juste Mulder
Juste Mulder
Sinds het begin van het seizoen slaagde geen enkele piloot erin om het maximum van de punten te scoren over een gans weekend in de X30 Junior categorie (12-15 jaar). In Genk maakte Juste Mulder evenwel een einde aan deze trend door op kop te staan in de tussenstand na de kwalificaties en daarna ook de Finale te winnen. Maar dat is niet alles!  Aan de aankomst mocht de Nederlander dubbel vieren want hij zou ook de kop nemen in het kampioenschap.

Zac Green, die de laatste manche van de IAME Euro Series kwam voorbereiden, liet ook een sterke indruk na tijdens de Finale: de Brit vocht zich terug van een 16de naar een 2de plaats! Indien er een extra ronde was geweest, kon hij misschien wel de overwinning op zijn naam schrijven…  De Top 3 werd vervolledigd door Nikita Nikishov. De Spanjaard eindigde voor de Fransman Louis Baziret en de Ier Tadgh Buckley. In Limburg kon de Nederlander zijn mooiste weekend van het jaar optekenen door te eindigen op een eervolle 6de plaats voor zijn landgenoot Devon Hagelen en eerste Belg Stig De Raedemaeker. Vervolgens hebben we Eva Dorrestijn, eerste vrouw in het peloton, en Arthur De Doncker.

Quinten Van Leeuwen beleefde van zijn kant een proef om snel te vergeten na zeer ingewikkelde kwalificaties (74ste). Van Leeuwen, die de vorige Finale nog op zijn naam kon schrijven, moest zich deze keer tevreden stellen met de 16de plaats in de einduitslag. 

Mini : Grignet onaantastbaar
 
Noah Grignet
Noah Grignet
Door zijn dominantie in de kwalificaties en zijn derde opeenvolgende overwinning in de Finale heeft Noah Grignet alle spanning uit de Mini klasse (10-12 jaar) gehaald. Vooraleer de laatste manche van het seizoen in Mariembourg aan te vatten kan de jonge Dinantenaar zich nu al bijna kampioen noemen van de IAME Series Benelux! Onder de 43 ingeschreven piloten dit weekend was er nochtans heel wat concurrentie met de aanwezigheid van onder andere Priam Bruno en Antoine Venant. In de Finale hebben ze alles gegeven maar konden ze Grignet niet van de overwinning houden. De twee Belgen konden uiteindelijk de tweede en de derde trede van het podium inpalmen door Ludwig Granquist en Julian van de Coterlet voor te blijven. Djamairo Hoft kon zijn goede vorm van het moment bevestigen met een mooie 6de plaats voor Ben McCloughry, Ralph Van Tornout, Aurélien Lemaire en Diede Derdaele. In deze Top 10 hadden we eveneens Lorenz De Cock (14de) en Antoine Bouts (24ste) kunnen terugvinden, maar beide jonge wolven werden bestraft en vielen terug naar de bodem van het klassement. Jules Decoen maakt ook deel uit van de teleurstellingen van de dag. Na een weekend zonder succes, kon Decoen, die in strijd was voor een podiumplaats in het kampioenschap, zich niet plaatsen voor de A Finale.
 
Mini Rookie : geslaagde Genkse manche voor Denver Bos
 
Denver Bos
Denver Bos
Met de beste tijd tijdens de oefensessies, de overwinning in de twee kwalificaties en als autoritaire winnaar van de Finale, slaagde Denver Bos erin om in Genk een foutloos parcours af te leggen in Mini Rookie (7-10 jaar). Sterker nog!  Door zijn tweede opeenvolgende succes te realiseren in Limburg kon de Nederlander reeds een mooie optie nemen op de kampioenstitel. 

Na de grote winnaar konden de toeschouwers genieten van een hele mooie strijd voor de eerste ereplaats die uiteindelijk naar Isaac El Haouti ging. De Fransman ging bij de geblokte vlag Luis Paternotte en Cem Sazlik voor, maar Paternotte werd bestraft voor een jumpstart en zou terugvallen naar de 5de plaats. Sazlik kon dus de laatste trede van het podium innemen voor de Ier Jack Harney. Geen geslaagde zondag van Amine Pantoli (16de), die een groot verlies maakte op de Limburgse omloop. Hij is niet alleen teruggevallen naar de 2de plaats in het kampioenschap, maar de Fransman heeft tegelijkertijd niet meer alle kaarten in de hand in de titelrace.
 
X30 Senior Cup / X30 Master : Ringelberg, de best geplaatste, Delbauf op de goede weg
 
Net zoals Noah Grignet in de Mini klasse, is Jim Ringelberg (X30 Master) bijna zeker dat hij de titel zal kunnen binnenhalen. In deze klasse gereserveerd voor dertigplussers, kon de Nederlander het maximum van de punten scoren door doorheen de kwalificaties en de Finale te vliegen. In deze beslissende wedstrijd ging hij de regelmatige Mark Smit voor, die de tweede plaats binnenhaalde, en Thierry Delré. Bij zijn terugkeer in de competitie kon Mardeen Benjamin de 4de plaats innemen voor Brian Kroon.

Noa Mengal
Noa Mengal
In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) is Noa Mengal op de piste van Karting Genk de vierde verschillende winnaar geworden. Na 17 goed uitgevoerde rondes kon de Nandrinois zich verzekeren van de overwinning voor Nick Smit en Dylano Deckers. François-Xavier Venet, die een mooie remonte realiseerde, eindigt zijn wedstrijd net naast het podium, voor de terugkerende Anthony Moonen. Zelfs al had Matthieu Delbauf niet het gewenste resultaat met een 6de plaats, kon hij toch een mooie stap maken richting de gouden medaille van het kampioenschap. Voor de Athois zal het evenwel toch wachten zijn tot de laatste manche in het kampioenschap in Mariembourg, tijdens het weekend van 13 oktober, om zijn tweede titel te kunnen vieren in deze categorie.
 
Persbericht IAME Series Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 20 augustus 2024.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons