van der Horst

24H Zolder: Startveld biedt zowel kwaliteit als kwantiteit

2024 Belcar New Race Festival
2024 Belcar New Race Festival
Het is raceweek! Nu woensdag 21 augustus rijden al de deelnemers aan de 46ste editie van de STX Motorhomes 24 Hours of Zolder van de paddock van Circuit Zolder naar het Heldenplein in Heusden-Zolder en vanaf dan is het aftellen begonnen. De veertig deelnemers aan de grootste circuitrace van Vlaanderen krijgen donderdag alle trainingen en kwalificaties voorgeschoteld en zaterdag om 16u00 wordt de race op gang geschoten. Hoe dan ook, zowel kwaliteit als kwantiteit zijn op de afspraak van wat een zeer boeiende uitgave van de STX Motorhomes 24 Hours of Zolder belooft te worden.
D’Ieteren Luxury Performance by NGT Racing - Porsche 992 GT3 Cup
D’Ieteren Luxury Performance by NGT Racing - Porsche 992 GT3 Cup
De algemene zege is in principe een zaak voor de twaalf wagens die in de klasse GTA uitkomen, met Porsche als hofleverancier. Echter ook Audi, Lamborghini en MARC Car zullen strijden voor een plek op het algemene podium. Vijf teams zetten samen negen Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 in – en daarmee wil Porsche een gooi naar een twintigste zege doen. Bij die teams zien we twee voormalige winnaars, met name NGT, dat het vorig jaar deed onder de noemer AUGUST by NGT en dit jaar verantwoordelijk is voor de Porsche 911 GT3 Cup van zowel D’Ieteren Luxury Performance en Rush Drivers Collective by NGT. Vooral de ‘#15’, de wagen in de kleuren van D’Ieteren Luxury Performance met het kwintet Van Parijs-Baguette-Knutsson-Paque-Pauwels behoort tot de absolute favorieten.
 
Viermaal al won Belgium Racing dan weer de wedstrijd op het Limburgse asfalt en met Derdaele-Lauryssen-Kern-Norden-Van Laere zal de #99, die ook het Belcar Endurance Championship aanvoert, zeker mee voor de zege strijden.
 
Redant Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Redant Racing - Porsche 992 GT3 Cup
En wat gezegd van RedAnt Racing? Het team van de familie Redant was er al meermaals dichtbij en wil dit jaar absoluut die eerste zege. Maar liefst drie Porsche 911 GT3 Cup zien we in de Oost-Vlaamse kleuren, met ook drie bijzonder sterke bezettingen. Uiteraard is er de #38 van Laurens Vanthoor, Ayhancan Güven en vader en zoon Van Rompuy, maar ook de #93 en de #94 zullen hoge ogen willen gooien.
 
Hetzelfde kan gezegd worden van het Limburgse Q1 Trackracing, dat de #55 en de #56 het veld instuurt, met onder meer de poleman van vorig jaar, Xavier Maassen, achter het stuur. Het team werd al eens tweede, startte vorig jaar op de polepositie en wil dit jaar de Graal binnenhalen. Last but not least zal Speedlover met zijn gekende aanpak zeker voor de ereplaatsen meespelen.
 
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
In het kamp van PK Carsport wordt er opnieuw voor de Audi R8 GT2 geopteerd, de wagen waarmee in 2022 gewonnen werd. Het team met vader en zoon Longin, Peter Guelinckx, Sam Dejonghe en Arnold Neveling wil niets minder dan de zege, dat staat vast, ook al in de optiek van het kampioenschap.  
 
Ook de Russell Racing Lamborghini staat in de box van PK Carsport en de Italiaanse ras GT zal de fans kunnen bekoren. Last but not least is er CVW Motorsport met de MARC Car BMW V8, dat met een doordachte aanpak mee voor de ereplaatsen wil strijden.

Open strijd in GTB
 
De voorbije twee edities werd de beste vertegenwoordiger van de klasse GTB telkens zevende, de vraag is of beter doen mogelijk is? Met drie BMW M4 GT4 en evenveel Porsche Cayman GT4, naast één splinternieuwe Ford Mustang van Team Floral, is de klasse prima gestoffeerd.
 
NGT Racing - Porsche Cayman GT4
NGT Racing - Porsche Cayman GT4
In het kamp van Porsche vinden we twee bolides van Tip Top by NGT, naast het exemplaar van DIRKX-Motorsport. De crews ogen allemaal sterk en evenwichtig, al is het toch vooral uitkijken naar de #63 Porsche Cayman GT4 RS van Tip Top Rent, niet alleen de uittredende winnaar in GTB, maar ook de leider in het GTB-kampioenschap en vooral de nummer drie in het algemene klassement van het Belcar Endurance Championship. Is een er een verrassing in de maak? Dat weten we zondag om 16u00.
 
Bij BMW zien we TCL Motorsport, Hamofa Motorsport en de nieuwkomers van LVRT, waarbij we opnieuw mogen stellen dat het om drie ijzersterke teams gaat, die BMW de zege in GTB zeker zullen willen schenken.

TA: één Audi versus de rest
 
VP Racing - Audi RS3 LMS
VP Racing - Audi RS3 LMS
VP-Racing is nieuw in het Belcar Endurance Championship, maar met hun Audi RS LMS TCR gaven Nick Van Pelt en Olivier Bertels meteen hun visitekaartje af. Ze waren eerder dit seizoen al succesvol in TA, leiden hun klasse in de puntenstand en staan ook knap vierde algemeen. Het predicaat favoriet is dan ook op hen van toepassing.
 
Maar ze zullen de zege niet cadeau krijgen! Niet minder dan vijf diverse BMW, met onder meer een exclusief damesviertal in de #68 BMW M2 CS Racing van JDK by G&A Racing, zullen het de Audi zeker moeilijk willen maken. Verder is het zeker uitkijken naar het exemplaar van Stevens Motorsport, maar ook Davytec, ROVA-Jusi Racing en Jusi Racing/M&D Racing gaan er staan.
 
Maar dat is nog niet alles, want PB Per4mance doet beroep op een Aston Martin V8 Vantage N430, terwijl Genius Water Racing een spectaculaire Lamera inzet, een wagen die in Frankrijk alleen lange races rijdt en dus tegen een stootje kan.
 
TB: JJ Motorsport start als favoriet
 
JJ Motorsport - BMW 330i Clubsport
JJ Motorsport - BMW 330i Clubsport
Met drie nagelnieuwe BMW 330i Clubsport is JJ Motorsport de absolute favoriet in de toerwagenklasse TB. Echter het team uit Machelen zal moeten afrekenen met twee sterke tegenstanders die ook op het merk uit München rekenen, IR Pwrd by GRT Motorsport en VDW Motorsport. Zonder twijfel zal het pas zondagmiddag duidelijk worden wie in stelling zal staan voor de zege.
 
TC: open strijd aan de basis
 
De klasse TC is met acht deelnemers een schot in de roos. Echte liefhebbers, maar ook heel wat nieuwkomers gaan hun kans in misschien wel de minst voorspelbare klasse van het hele deelnemersveld.

Buga-Auto/Glow/Mstc - Abarth Assetto Corse
Buga-Auto/Glow/Mstc - Abarth Assetto Corse
Uiteraard zijn er de teams die in het verleden al succesvol waren, met Xwift Racing Events, dat twee BMW 325i Clubsport inzet en Convents Racing Team dat één BMW 325i aan de start brengt. In het kamp van BMW zijn er verder ook BMW Team Van Der Horst, Atrex Motorsports en IC Motorsport by Car Care Peeters en ook zij willen schitteren in een klasse waar alles mogelijk is. BE Motorsport wil met de Porsche Boxster voor weerwerk zorgen, net als Buga-Auto/Glow/Mstc dat een beroep doet op een wagen die al meer dan één keer de prijs van het publiek kreeg: de Abarth Assetto Corse!
 
De 46ste editie van de 24 Hours of Zolder start op woensdag om 15u30 met een parade van de paddock naar het Heldenplein in Heusden-Zolder, terwijl op donderdag tussen 9u15 en 23u50 de verschillende oefenritten en kwalificatiesessies afgewerkt worden, met als hoogtepunt de Superpole om 19u40. De start van de wedstrijd zelf is dan voor zaterdag om 16u00, met de finish uiteraard 24 uur later.    

Persbericht Belcar Series
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op dinsdag 20 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons