Mettet: Kristoffersson doet de beste zaak in Mettet - Pauwels geeft rijles

Afgelopen weekend werden op het circuit van Mettet via een derde double header op rij de vijfde en zesde manche verreden voor het World RX. Het zogenoemde ‘Battle of technologies’ met acht wagens aan de start met een mix van elektrische en verbrandingsmotoren. Naast deze twee manches voor het WK werd ook de derde manche verreden van de RX2e en de Euro RX1 en RX3.
Afgelopen weekend was België aan de beurt voor de vijfde en zesde manche van het WK RX of wat er van overblijft met amper acht wagens aan de start.

Eindelijk nog eens Timmy Hansen op zaterdag
Timmy Hansen -  Peugeot 208 RXE
Timmy Hansen - Peugeot 208 RXE
Op zaterdag wist Timmy Hansen na twee jaar nog eens te winnen met zijn elektrische Peugeot 208. De broertjes Hansen deelden tijdens de finale op de eerste startrij na winst in hun respectievelijke halve finales.
Gebruikmakend van hun elektrische acceleratie, hield het duo kampioenschapsleider Kristoffersson met succes af bij de start en wist hun landgenoot achter zich te houden. Kevin reed defensief waardoor Timmy een voorsprong kon uitbouwen en de wedstrijd winnen.

Ole Christian Veiby - VW Polo WRX
Achter Hansen woedde een geweldige strijd om de tweede plaats die uiteindelijk richting de Noor Ole Christian Veiby ging voor Kevin Hansen en Kristoffersson. Slechts 0,029 seconden scheidden Kevin Hansen en Kristoffersson in het duel om de laatste podiumplek na een lekke band van de Zweedse leider in het kampioenschap.
Klara Andersson eindigde op een verre vijfde plaats op een moeilijke dag voor het CE Dealer Team by Volvo Construction Equipment, terwijl teamgenoot Niclas Grönholm voortdurend geplaagd werd door technische problemen met zijn elektrische wagen.

De revanche van Kristoffersson in de eindafrekening
Kristoffersson leidt tijdens woelige start
Johan Kristoffersson zette op zondag de scheve situatie recht en won de tweede manche in zijn VW Polo met verbrandingsmotor. En dit via zijn 44e overwinning in het FIA World Rallycross Championship. De lekke band van een dag eerder werd zodoende snel vergeten. Hij won alle reeksen, inclusief de halve finale en de finale.

In de finale deed de Zweed het nog eens dunnetjes over, door een snel gestarte Niclas Grönholm af te weren in de eerste bocht en daarna niet meer achterom te kijken toen hij bijna vijf seconden voor zijn naaste achtervolger over de finish kwam. Zijn vierde overwinning in zes races. Kevin Hansen kwam als beste uit de strijd voor de tweede plaats en mocht voor de tweede maal op rij richting podium. De Noorse teammaat van Kristoffersson, Veiby, kam als derde over de meet met voor de tweede dag op rij de snelste wedstrijdronde.

Johan Kristoffersson - VW Polo WRX
7-voudig wereldkampioen, Johan Kristoffersson pakte het grootste puntensaldo tijdens het Belgisch weekend en heeft nu een geruststellende voorsprong van 39 punten op teammaat Veiby. Maar het verschil tussen Veiby (114), Kevin Hansen (110), Timmy Hansen (109), Niclas Grönholm (99) en Klara Andersson (95) is bijzonder klein met nog twee weekends en vier manches te gaan. Het wordt spannend tijdens de volgende wedstrijd in Portugal.

Kobe Pauwels: Venbi, Vidi, Vici
Kobe Pauwels RX2e
Voormalig Europees kampioen RX3, Kobe Pauwels, die momenteel het mooie weer maakt in verschillende disciplines van de circuitracerij werd uitgenodigd om deel te nemen aan de RX2e. En dit om het veld op te smukken en om toch één Belgische topper aan de start te krijgen tijdens deze wedstrijden voor het WK en EK. Ze waren uiteindelijk met zes en alle reguliere deelnemers werd netjes afgedroogd door Pauwels die in topvorm was. Gezien het voor onze landgenoot maar een eenmalig optreden was, speelt hij geen betekenis in de afwikkeling van het kampioenschap. Zodoende deed de Zweed Isak Sjökvist de beste zaak door acht punten in te lopen op landgenoot Nils Andersson. Sjökvist nadert nu op 11 punten van koploper Andersson met nog één race te gaan in Portugal.

Ribeiro houdt het bijzonder spannend
Sterke Ribeiro in RX3
In RX3 doet de Portugees João Ribeiro via een overtuigende zege een gouden zet in het kampioenschap. Hij scoorde in zijn Audi A1 zeven punten meer dan zijn Duitse merkgenoot Nils Volland en komt zodoende op één puntje in het kampioenschap. Wetende dat de volgende race doorgaat in Portugal zou Ribeiro wel eens voor de verrassing kunnen zorgen voor eigen publiek. Hij kan op zijn thuiscircuit Europees kampioen worden.

O'Donnovan ruikt de titel
O'Donovan voor Belevskiy
In Euro RX1 heeft leider O’Donnovan opnieuw gewonnen ondanks het feit dat Yury Belevskiy het best onderweg was op zaterdag. De Brit herpakte zich en won. Hij loopt hierdoor opnieuw vier punten verder uit op de Rus met Zwitserse licentie. De Peugeot-rijder heeft met nog één race te gaan in Portugal een vrij geruststellende voorsprong van 15 punten richting finale van het seizoen.

Foto's: Johnny Loix / Nico Mombaerts

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 19 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Benelux.