van der Horst

Is Vettel terecht wereldkampioen?

Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Waar Sebastian Vettel de afgelopen drie seizoenen de wereldtitel nog greep zonder veel negatieve reacties van de fans, was het dit jaar wel even anders. Meer dan eens steeg er boegeroep op uit het aanwezige publiek als hij voor de zoveelste maal het podium als winnaar beklom. En dan hebben we het nog niet over de miljoenen mensen die de afgelopen races gefrustreerd wegzapten wanneer de Duitser na een handvol ronden alweer een ferme kloof had geslagen.
Sebastian Vettel en Helmut Marko
Sebastian Vettel en Helmut Marko
Hoe is baby-Schumi dan zo snel uit de gratie gevallen? Door het negeren van toch niet mis te verstane teamorders in Maleisië helemaal in het begin van het jaar liet de Duitser ineens een andere kant van zichzelf zien, een kant waarvan iedereen wist dat Schumacher die had, maar voor zijn landgenoot lagen de zaken tot dan nog wel even anders. Een tweede oorzaak is natuurlijk de ongelofelijke dominantie die hij in de Red Bull wagen aan de dag legde sinds halverwege het seizoen. Fans houden uiteraard van een mooie dosis spanning, aan een slaapverwekkende optocht heeft niemand iets.

Mark Webber
Mark Webber
Om te weten of Vettel de terechte wereldkampioen is, kunnen we best de prestaties van zijn teamgenoot Mark Webber onder de loep nemen. De sympathieke Australiër was in 2010 tot de race in Korea nog volop in de running voor het WK, maar verloor daar zijn titelkansen na een crash in de regen. Vettel reed niet veel later naar zijn eerste wereldtitel en sindsdien werd de Duitser bij Red Bull geprezen en Webber... een beetje vergeten lijkt het wel. Vooral de rechterhand van Mateschitz, Helmut Marko, had het niet echt begrepen op de Australiër. Met de aankondiging van zijn vertrek op het einde van het jaar en de eerdere teamorders in Maleisië in acht genomen, kon iedereen wel vermoeden dat de moed in zijn schoenen was gezakt. De goesting was er niet meer en vice versa de steun van het team leek ook tanende, al zullen ze bij Red Bull Racing dat nooit met zoveel woorden gezegd willen hebben.

Adrian Newey
Adrian Newey
Eén man die aan de basis lag van het succes van Sebastian Vettel en maar al te vaak vergeten wordt, is ongetwijfeld de Britse topontwerper Adrian Newey, die trouwens zijn tiende constructeurstitel binnenrijfde afgelopen zondag. Vier op een rij voor Red Bull na één succesje bij McLaren en een monsterscore van vijf titels bij Williams gedurende de jaren negentig. Genieën cijferen zichzelf soms graag weg en dat is ook voor Newey niet anders, terwijl hij meer succes kende dan eender welke piloot in de laatste 20 jaar Formule 1.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Tijdens het feestgedruis afgelopen zondag lieten onder andere Massa en Hamilton zich al ontvallen dat Vettel misschien wel de beste ooit is. Een beetje (veel) "over the top", zeker als ze de bijzonder gevoelige weg inslaan van de vergelijking met Ayrton Senna. Vettel is wel degelijk snel en liet in het verleden onder meer schitterende dingen zien in zijn Toro Rosso in Monza, maar in dé absolute topwagen van het veld zonder veel tegenstand van je teamgenoot naar de titel rijden, is iets waar de Alonso's en Räikkönens van deze wereld zeker ook in slagen. Het staat overigens buiten kijf dat talent meer dan aanwezig is bij de jonge Duitser, men hoeft alleen nog maar te kijken naar de imposante lijst met recente records (jongste polesitter, meeste poles in één enkel seizoen, jongste rijder die een snelste ronde neerzette, jongste podium finisher en jongste winnaar van een GP om er enkele te noemen). De records op naam van Vettel zijn legio en dan wordt de vergelijking met andere toppers uit het verleden snel gemaakt, ook nu.

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Alleen, de vergelijking tussen Vettel en Senna gaat helemaal niet op. Senna nam de handschoen op tegen Alain Prost in hetzelfde materiaal en toonde zo zijn ongelooflijk talent en strijdlust, net zoals anderen in de geschiedenis hem dat op ongeveer dezelfde wijze voordeden. Alleen in de recente geschiedenis zijn er twee Duitsers in geslaagd hun team voor zich te winnen en zo de titel, soms zelfs met de vingers in de neus, binnen te rijven. Wij hopen maar één ding, puur voor de sport, en dat is dat beide heren in de nabije toekomst geen trendsetters blijken. Vettel van zijn kant heeft normaal gezien nog tijd genoeg om zijn kunnen te bevestigen om zo ook de criticasters op de piste van antwoord te dienen. Bijvoorbeeld door uit te komen tegen een gemotiveerde teamgenoot (Ricciardo) die dezelfde behandeling geniet als hijzelf in een wagen die door de nieuwe reglementen wel eens niet meer de snelste van het veld zou kunnen zijn. De tijd zal ons hopelijk leren of Vettel zijn plaatsje tussen de legendes mag opnemen.

Foto's: Georges De Coster - Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Formule 1 op dinsdag 29 oktober 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons