van der Horst

Monza: Leonardo Fornaroli nieuwe kampioen na zinderend slot

Leonardo Fornaroli
Leonardo Fornaroli
Leonardo Fornaroli is de nieuwe kampioen in het FIA Formule 3 kampioenschap. De Italiaan ging in de laatste bocht voorbij aan Christian Mansell en stelde daarmee de titel veilig. Gabriele Mini was tot dan virtueel kampioen maar moet zich tevreden stellen met de tweede plaats in de eindstand. De zege in de hoofdrace vanmorgen was voor Sami Meguetounif.
  • LTF
De titelkoorts steeg naar een absoluut hoogtepunt in Monza. Op vrijdag hadden we met Fornaroli, Mini, Browning, Lindblad, Beganovic en Mansell nog zes titelkandidaten. Na de sprintrace op zaterdag, gewonnen door Tim Tramnitz, bleven er met Fornaroli, Mini, Browning en Linblad nog vier van over. 

Fornaroli had de beste papieren in handen, dankzij zijn pole eergisteren. De Italiaan moest echter al snel de duimen leggen voor Alex Dunne die de leiding vanaf P2 overnam. Daarachter verloor ook Mini een plek, aan Sami Meguetounif. Verderop ging het mis voor Luke Browning. De Britt kwam in de buik van het pak in contact met Nikola Tsolov en moest richting de pits voor een nieuwe neus. De titelkansen voor Browning waren dan zo goed als weg en ook Lindblad zou Fornaroli of Mini nooit kunnen bedreigen voor de titel. 

De titelstrijd ging zo al snel tussen Fornaroli en Mini en de landgenoten maakten er een uiterst spannende finale van. Terwijl Mini opnieuw een plek prijs moest geven nam Fornaroli het initiatief om de leiding van Dunne weer af te snoepen maar hij schoot van de baan in Ascari en viel terug tot plaats vijf, het bracht Mini weer in stelling voor de titel maar de Prema piloot was de volgende die in de fout ging en in Lesmo kort van de baan schoot. Fornaroli kwam zo weer op plaats vier, Mini op vijf. In de vijftiende ronde ging Fornaroli voorbij aan Dunne voor plaats drie en drie rondjes later moest ook Mansell er aan geloven en ging Fornaroli naar plaats twee. Maar vanaf dan leek de Trident rijder de foutjes op te stapelen waarbij hij verschillende keren een wiel blokkeerde.

Meguetounif - Fornaroli
Meguetounif - Fornaroli
Het bracht Mini weer in de strijd voor wat een zinderend slot zou worden. In de voorlaatste ronde ging Mini voorbij aan Fornaroli en ook Mansell kon voorbij aan de kampioenschapsleider. De titel was op dat moment virtueel voor Mini en Fornaroli moest voorbij aan Mansell om de rollen om te keren. Dat gebeurde finaal in de allerlaatste bocht toen Fornaroli P3 alsnog te pakken kreeg en daarmee ook de titel veilig stelde.

Leonardo Fornaroli
Leonardo Fornaroli
Vooraan bleef Sami Meguetounif uit de problemen en pakte zijn tweede zege van het seizoen. Gabriele Mini werd zoals gezegd tweede, maar het volstond niet voor de titel. Leonardo Fornaroli had aan zijn derde plaats namelijk genoeg om de titel te pakken en dat zonder ook maar één wedstrijd te winnen.


Foto's: Georges Decoster



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op zondag 1 september 2024.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons