van der Horst

Monza: Showtime in Italië

Start 2024 Formule 3 Spa-Francorchamps Sprint Race
Start 2024 Formule 3 Spa-Francorchamps Sprint Race
Komend wekend kent het FIA Formule 3 kampioenschap anno 2024 zijn ontknoping. Op de Autodromo Internazionale di Monza wordt namelijk de laatste wedstrijd van een bijzonder spannend seizoen afgewerkt. De voorbije jaren kende het Formule 3 kampioenschap een duidelijke favoriet, met uitzondering van jaargang 2022, maar dat is dit seizoen duidelijk anders. Leonardo Fornaroli trekt als leider naar Italië, maar de concurrentie hijgt in zijn nek.
Het FIA Formule 3 kampioenschap startte begin maart in Bahrein en kent komend weekend haar sluitstuk. The temple of Speed vormt naar goede gewoonte de afsluiter van wat een zeer spannend seizoen was. De eerste vier wedstrijdweekends kende acht verschillende winnaars en enkel Arvid Lindblad wist dit seizoen in één weekend zowel de sprintrace als de hoofdrace te winnen. 

Leonardo Fornaroli - Trident
Leonardo Fornaroli - Trident
Toch is het Leonardo Fornaroli die als leider naar Monza afzakt. De Italiaan verdedigt voor zijn thuispubliek een voorsprong van amper 1 punt, op zijn landgenoot Gabriele Mini. Beiden grosierden ze dit seizoen niet in zeges want Mini won maar één keer terwijl Fornaroli zelfs geen enkele zege wist te pakken. Maar eens te meer blijkt consistentie de sleutel tot succes. Fornaroli finishte in achttien races amper twee keer buiten de punten, Mini vijf keer. 

Het verklaart waarom Luke Browning en Arvid Lindblad iets verderop in de tussenstand volgen. De Britten wonnen beiden een wedstrijd in het openingsweekend waarna Browning in Oostenrijk de hoofdrace won. De Hitech Pulse Eight piloot staat derde in de tussenstand op drie punten van Fornaroli. Voor debutant Arvid Lindblad liep het seizoen met wat meer ups en downs. Hij werd de koning van Silverstone na een dubbele zege, de eerste die daar in slaagde en dat als zestien jarige, maar kende ook absolute laagtes met een dubbele nulscore in de laatste twee wedstrijdweekends op de Hungaroring en in Spa. Zijn achterstand op de leider bedraagt al zestien punten; benieuwd wat de Prema piloot in Italië nog uit de mouw kan schudden.

Dino Beganovic - Prema Racing
Dino Beganovic - Prema Racing
In principe maken ook Dino Beganovic en Christian Mansell nog kans op de titel al moeten zij uitgaan van pech bij de concurrentie. En zelfs nummer zeven in de tussenstand; Oliver Goethe had nog een waterkans op de titel maar hij vult het zitje bij MP Motorsport in de Formule 2 dat Franco Colapinto na zijn overstap naar Williams in de F1 achterlaat, op. Er liggen nog 37 punten op tafel, die zondagmiddag verdeeld zullen zijn. Te beginnen op vrijdag, wanneer de snelste man in de kwalificaties twee punten toegestopt krijgt. De sprintrace van zaterdag levert tien punten op voor de winnaar terwijl er dat op zondag 25 zijn.  

Bij de teams is de beker al uitgedeeld. Die ging dit jaar opnieuw naar Prema Racing dat kon rekenen op een flink puntentotaal van Lindblad, Mini en Beganovic. Het is voor de vijfde keer in zes seizoenen dat die titel richting het Italiaanse team gaat dat ook dit jaar dus tot in het laatste weekend van het kampioenschap met alle drie de piloten meedoet voor de titel.

Morgen vindt er eerst een vrije training plaats en daarna de kwalificatiesessie. Gezien de kwalificaties in het verleden uitdraaiden op een loterij waarbij er bijzonder traag gereden werd richting de laatste bocht om een zo goed mogelijke slipstream mee te graaien op het rechte stuk, wordt er morgen in twee groepen gereden. De schifting wordt gemaakt op basis van startnummers waarbij de even en oneven nummers dus opgedeeld zullen worden. Wat de uitslag ook wordt, de kampioen kennen we waarschijnlijk pas zondag en dat leest u dat meteen op AUTOSPORT.be!

Foto's: Georges Decoster 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op donderdag 29 augustus 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons