van der Horst

Nikola Tsolov snelste na tweedaagse test in Jerez

Nikola Tsolov
Nikola Tsolov
Nikola Tsolov heeft gisteren de snelste tijd neergezet in de tweedaagse FIA Formule 3 test. Op het circuit van Jerez kwamen alle teams in actie en namen heel wat nieuwe namen voor het eerst het stuur van de F3 auto. Tsolov, die uitkomt voor Campos Racing, was in de derde sessie de snelste en dat bleek uiteindelijk ook de snelste tijd over beide dagen.
Dinsdag startte op Jerez de eerste tweedaagse postseason test van het FIA Formule 3 kampioenschap, dat tijdens de GP van Monza zijn laatste wedstrijdweekend afwerkte. Het moment om nieuwe gezichten te verwelkomen in de paddock al kwamen natuurlijk ook rijders met ervaring in de F3 in actie. De eerste dag werd afgesloten met Martinius Stenshorne als snelste man. De Noor was de snelste in de namiddagsessie en bleef Mari Boya, John Bennett, Jesse Carasquedo en Laurens van Hoepen voor. Gisteren ging Tsolov als snelste rond het Spaanse asfaltlint met Mari Boya, Martinius Stenshorne, Noah Stromsted en Ugo Ugochukwu op plaatsen twee, drie, vier en vijf. 

In aanloop naar de tweedaasge test vulden al heel wat teams enkele zitjes voor 2025. We berichtten eerder al dat Boya, Ugochukwu, Wurz en Sharp al zeker waren van deelname aan het nieuwe seizoen en daar kwamen de voorbije dagen nog heel wat namen bij. 
De Thai Tasanapol Inthraphuvasak gaat voor een tweede seizoen in de serie, maar verhuist van AIX Racing naar Campos Racing. Inthraphuvasak kende een vrij kleurloos seizoen waarin hij enkel in Budapest punten kon scoren. Ook Laurens Van Hoepen en Martinius Stenshorne blijven actief in de Formule 3. Van Hoepen tekent opnieuw bij ART Grand Prix terwijl McLaren Junior Stenshorne Hitech Pulse-Eight trouw blijft. 

Laurens Van Hoepen
Laurens Van Hoepen
Daarnaast verwelkomt de F3 uiteraard ook enkele nieuwe namen en blijkt het Formula Regional European Championship by Alpine de perfecte leerschool. Zo maakt Brando Badoer, kersvers McLaren Junior en zoon van oude bekende Luca Badoer, zijn debuut. Ook Noah Stromsted, Tuukka Taponen en FRECA kampioen Rafael Camara zagen we de voorbije dagen deelnemen aan de test, met het oog op 2025 waarvoor zij al zeker zijn van een zitje. Gerrard Xie is een minder bekende naam die bij Hitech Pulse-Eight zijn debuut zal maken. Toch kan de Chinees al terugkijken op een mooie tijd in de eenzitters na in 2022 de Chinese F4 te hebben gewonnen en tweede te zijn geworden in de Chinese Formule Renault Super Challenge. In 2023 kwam Xie richting Europa voor een seizoen in de Britse GB3 waar hij ook in 2024 aan deelnam. Hij pakte er dit jaar twee podia en een overwinning. 

Volgende week vormt Barcelona het decor voor de tweede en laatste test van het seizoen. De laatste trouwens met de huidige Formule 3 auto's want vanaf deze winter verwelkomen de teams de nieuwe auto's waarmee de komende drie jaar gereden zal worden. 

Foto's: FIA Formula 3



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op donderdag 10 oktober 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons