van der Horst

24H Le Mans: Nissan ZEOD RC officieel voorgesteld in Japan (+ Foto’s & Video)

Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
Na acht maanden van ontwikkeling en opbouw werd vandaag in het Japanse Yokohama de Nissan ZEOD RC voorgesteld, voluit Zero Emissions On Demand. In het hoofdkwartier van Nissan Motorsport (NISMO) werd het doek gelift van het experimentele prototype waarmee de Japanse constructeur volgend jaar opnieuw “Garage 56" zal innemen in de pitlane van Le Mans, de pitbox die wordt voorbehouden voor nieuwe technologieën en experimentele wagens.
  • St. Paul
Nissan ZEOD RC
Nissan ZEOD RC
De uiteindelijke versie verschilt aanzienlijk van de mockup die eerder op het jaar werd voorgesteld in La Sarthe. Geestelijke vader van het project, Ben Bowlby, ontwierp eerder ook al de DeltaWing en de ZEOD RC vertoont duidelijke gelijkenissen met het oorspronkelijke concept. Nissan steekt overigens niet onder stoelen of banken dat ZEOD RC als testbasis dient voor nieuwe technologieën die in het toekomstige LMP1-programma van pas zullen komen.

De Nissan ZEOD RC is de allereerste wagen die het 13 kilometer lange circuit van Le Mans zal afwerken op enkel elektriciteit. Er werd echter ook een kleine en lichte turbomotor ingebouwd die door de piloot op bevel kan worden gestart (vandaar ‘On Demand’), waardoor de wagen dus nog steeds een hybride is. Nissan maakt zich sterk dat de ZEOD RC snelheden boven de 300 km/u kan halen en betere rondetijden zal neerzetten dan een GTE wagen. Hoewel aanvankelijk gepland was dat de bolide dit weekend zijn eerste meters ging maken voor het grote publiek op het circuit van Fuji, zal de ZEOD RC enkel statisch te bewonderen zijn in de FIA WEC paddock ter gelegenheid van de Fuji 6 Hours.





Foto's: Nissan



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in 24 Heures du Mans op donderdag 17 oktober 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons