van der Horst

Sergio Perez: weet u nog?

Sergio Perez naast Fernando Alonso op het podium
Sergio Perez naast Fernando Alonso op het podium
Tien jaar heeft Sergio Perez op een Grand Prix-overwinning moeten wachten. En toch had het al in 2012 raak kunnen zijn. De jonge Mexicaan kwam toen uit voor het Sauber-team en zag een waanzinnige prestatie tijdens de GP van Maleisië niet beloond met de bovenste podiumtrede.
  • Dreamdrive
Kijkers kunnen hun ogen amper geloven wanneer Sergio Perez, als negende gestart, na vijftien ronden van een hectische wedstrijd op het circuit van Kuala Lumpur als leider uit de pitstraat rijdt. In zijn kielzog zit Fernando Alonso (Ferrari), die een ronde eerder voor intermediates heeft geopteerd en met meer grip al snel voorbij de Mexicaan glipt. Polesitter Lewis Hamilton en McLaren-teamgenoot Jenson Button zijn ondertussen al in geen velden meer te bespeuren.

Sauber heeft niet geleerd van zijn fouten en laat Perez even later opnieuw een ronde na Fernando Alonso binnenkomen voor slicks. De Mexicaan had de kloof gedicht, maar kijkt na een nieuwe doortocht door de pitstraat aan tegen een achterstand van een handvol seconden. De harde banden van Perez lijken echter beter te werken dan het medium-rubber van de Ferrari-man, en dus kijken beide heren elkaar niet veel later alweer recht in de ogen.

Sergio Perez (Sauber)
Sergio Perez (Sauber)
Terwijl kwatongen nadien zouden beweren dat de Sauber, met achterin een Ferrari-motor, geen toelating had gekregen om Alonso te passeren, is het toch vooral een stuurfout die het verschil maakt. Op een natte curbstone laat Perez misschien wel zijn eerste F1-overwinning schieten, terwijl hij op dat moment duidelijk over een snellere auto beschikt. Toch is er geen reden voor ontgoocheling: het 22-jarige talent heeft slechts twintig GP's op de teller staan en is dus maar wat blij met de zilveren medaille.

Een sterk seizoen levert Sergio Perez een overstap op naar McLaren, maar bij de Britten draait het vierkant. Het doet zijn carrière stagneren bij teams uit het middenveld, waar hij desondanks toch zijn talent blijft tonen, met 2020 als exponent. Acht jaar geleden liep het nog mis, maar vandaag kan Perez zich een Grand Prix-winnaar noemen. Oververdiend!

Foto's: Sauber F1 Team



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Formule 1 op zondag 6 december 2020.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons