van der Horst

Tom Coronel verdiend winnaar van BMW Sports Trophy 2013

Tom Coronel aan het feest
Tom Coronel aan het feest
Tom Coronel werd zaterdag in BMW Welt in Munchen tot beste BMW-privérijder van het jaar uitgeroepen. De snelle Nederlander kreeg naast de BMW Sports Trophy tevens 30.000 euro toegestopt én een inmiddels reeds afgewerkte test met een BMW M3 DTM. Coronel's ROAL Motorsport Team won daarenboven het klassement voor teams.

Wat met Tom Coronel?
Wat met Tom Coronel?
Coronel kreeg de Trophy uit handen van BMW Motorsport-baas Jens Marquardt, een bekroning voor een sterk WTCC-seizoen waarin hij met een duidelijk voorbijgestreefde BMW 320 TC en weliswaar geholpen door het omgekeerde grid-systeem, twee wedstrijden wist te winnen.

De tweede en derde plaats in het rijdersklassement ging met Stefano D'Aste en Mehdi Bennani naar twee andere WTCC-rijders. In totaal namen 259 rijders uit 26 verschillende landen en aktief in 48 kampioenschappen aan de Trophy deel.
 
Dit jaar werd voor het eerst ook een klassement voor BMW-teams opgemaakt waaraan zesendertig teams, aktief in 32 verschillende series deelnamen. Het Italiaanse ROAL Motorsport van oud-renner Roberto Ravaglia en Aldo Preo ging hier met de grootste beker lopen, voor het Duitse Team Engstler.

“Tom Coronel is reeds jaren een erg populair en succesrijk lid van de BMW-familie. Met zijn immer sterke resultaten liet hij een sterke indruk in het WTCC na. Deze bekroning heeft hij meer dan dubbel en dik verdiend" becommentarieerde Jens Marquardt Coronel's Trophy-winst.

"Ik vind het fantastisch te weten dat ik dit jaar 's werelds meest succesvolle BMW-privérijder was. Ik rijd nu al een hele tijd voor rekening van BMW en ben uiteraard in de wolken dat ik thans erkenning geniet voor de resultaten die ik behaalde. Om als beste uit zo'n massa prima rijders te worden verkozen is niet iets waar ik zo maar aan voorbij ga" vertelde Coronel van zijn kant.

Tom Coronel test BMW M3 DTM
Tom Coronel test BMW M3 DTM
Major Tom liet zich begrijpelijk ook lovend uit over zijn test met de M3 DTM (zie video onderaan). "Een enorme en unieke ervaring" klonk het. "Na zoveel jaren in het WTCC aktief te zijn geweest was ik erg opgezet nog eens achter het stuur van een wagen met zoveel downforce te kunnen kruipen. Het gevoel dat ik had in mijn eenzitterperiode of in Le Mans kwam helemaal terug. Dit soort wagens kan je werkelijk tot op de limiet pushen, zeker in snelle bochten. Een uitdaging die in een DTM-auto nog zoveel groter is dan in andere racewagens".

Roberto Ravaglia - Aldo Preo
Roberto Ravaglia - Aldo Preo
Al bij al een schitterend slot dus van een jaar dat wel eens het laatste WTCC-seizoen van de immens populaire Nederlander zou kunnen zijn geweest. Deze prijsuitreiking was vanzelfsprekend niet de plek noch het moment voor kritiek maar men kan er niet omheen dat, nu  alle aandacht wordt toegespitst  op het DTM, thans zowel de BMW-privérijders als -teams actief in het WTCC met lege handen achter blijven.  Na een seizoen waarin de upgradekit waarmee de TC 320's werden uitgerust toch al weinig aarde, lees topsnelheid, aan de dijk bracht, trekt de constructeur uit Beieren voor 2014 de WTCC-stekker immers helemaal uit de muur.

In tegenstelling tot bv. Mehdi Bennani die volgend seizoen bij Honda aan de slag kan, ziet Coronel zich momenteel voor de quasi onmogelijke opdracht geplaatst om zowat het dubbele van het gebruikelijke, toch al erg moeizaam bij elkaar gehakte budget te vinden. Slechts twee, hooguit vier RML-zitjes blijven momenteel nog vacant en het valt te vrezen dat de meest mediagenieke en spectaculaire rijder van dit kampioenschap werkloos aan de WTCC-kant zal blijven.


Klassement BMW Sports Trophy 2013:

1.Tom Coronel NL BMW 320 TC
2.Stefano D’Aste IT BMW 320 TC
3.Mehdi Bennani MA BMW 320 TC
4.Markus Weege AT BMW M3 Coupé
5.Jörg Weidinger DE BMW M3 GT4
6.Paul Dalla Lana CA BMW M3
7.Liesette Braams-van den Berg NL BMW 123d
8.Mike LaMarra US BMW 128i Coupé
9.Terry Borcheller US BMW 128i Coupé
10.Michela Cerruti IT BMW Z4 GT3
 
Teamklassement:
 
1.ROAL Motorsport
2.Team Engstler
3.Adrenalin Motorsport
4.PIXUM Team Schubert
5.Hofor Racing
 



Foto's: Hans van Onsem en BMW AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Circuit Internationaal op zondag 8 december 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons