van der Horst

Toyota brengt volgend jaar eerste waterstofauto op de markt (+ Video & foto's)

Toyota Fuel Cell Sedan 2014
Toyota Fuel Cell Sedan 2014
Toyota kondigde vandaag aan dat zijn eerste waterstofauto klaar is voor serieproductie. Het stukje technisch vernuft zal volgend jaar als eerste in Japan beschikbaar worden, maar later dat jaar ook op de Amerikaanse en Europese markt losgelaten worden. Een introductieprijs werd enkel gegeven voor Japan, met name 7 miljoen Yen of omgekerend ongeveer vijftigduizend euro. Verdere details, zoals de rijkwijdte en de verwachtte verkoopsaantallen, werden eveneens niet vrijgegeven.
Toyota Fuel Cell Sedan 2014
Toyota Fuel Cell Sedan 2014
Waterstof is, aldus Toyota, een veelbelovende brandstof gezien het gewonnen kan worden uit een brede waaier (al dan niet milieuvriendelijke) bronnen. Heikelpunt blijft, naar onze mening, evenwel dat als die productie niet op een milieuvriendelijke manier gebeurt, de wagen weinig voordelen biedt. Toyota biedt in theorie evenwel de kans om dus met een zeer milieuvriendelijke bolide te rijden. Daarnaast is waterstof tevens relatief eenvoudig te produceren en vooral te gemakkelijk te transporteren en heeft het een veel grotere energiedichtheid dan traditionele accu's. Het grootste voordeel is evenwel misschien de uitstoot, want de wagen stoot niets uit dan de waterdamp die vrijkomt bij de chemische reactie die plaatsvindt.

Zoals gemeld tasten we nog in het duister omtrent de uitgebreide technicshe details, al geeft Toyota aan dat de eigenschappen op vlak van rijkwijdte en performantie aanleunen bij deze van een normale benzine aangedreven bolide. In tegenstelling tot veel elektrische bolides, zou de waterstofauto ook in drie minuten tijd volgetankt kunnen worden. Met dit laatste punt zijn we tevens aanbeland bij zowat het grootste obstakel in België en deels ook Nederland: de tankinfrastructuur. Momenteel kan je in de Lage Landen slechts op een handvol locaties waterstof tanken, terwijl traditionele tankstations vanzelfsprekend wijd verspreid zijn.


Foto's: Toyota



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op woensdag 25 juni 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons