van der Horst

Venezolaanse sponsoring gelinkt aan grote fraude

24H Spa: De eerste uren van de editie 2013
Men kan er tegenwoordig niet meer naast kijken, in zowat elke motorsportdiscipline rijdt er ergens wel een team of rijder rond welke gesponsord wordt door de Venezolaanse staat of petroleumbedrijf. De praktijk waarbij overheidsgeld wordt gebruikt om eigen atleten en meer specifiek racepiloten te steunen in hun internationale carrière is niet nieuw en groeide gestaag onder het bewind van wijlen Hugo Chavez. De dood van de excentrieke Venezolaanse president begin maart zorgde overigens al voor enige vertraging in het doorstorten van de nodige fondsen, zo slaagde onder meer Enzo Potolicchio er niet in om tijdig een programma in het FIA WEC op poten te zetten met diens eigen 8Star Motorsports structuur. Los van de discussie of dergelijke financiële overheidssteun wel gepast is, is nu aan het licht gekomen dat deze aanzienlijke vermogensverschuivingen ook wel eens een ander doel zouden kunnen dienen.
McLaren MP4-12C - MRS GT Racing
McLaren MP4-12C - MRS GT Racing
Het persagentschap Reuters berichtte eind vorige week dat het plaatselijke Openbaar Ministerie een onderzoek is gestart tegen meerdere Venezolaanse piloten en teams. Al sinds de crisis in 2003 worden er in het land wisselrestricties toegepast waarbij slechts beperkte bedragen kunnen worden omgewisseld in dollars of andere buitenlandse munteenheden, dit om een kapitaalvlucht in te perken. Dollars zijn dus erg gewild in Venezuela en er kan dus veel aan verdiend worden, de huidige officiële wisselkoers staat op 6,3 terwijl men op de zwarte markt tot vier maal zoveel kan krijgen. Eén van de geldstromen die niet aan deze wisselrestricties is onderworpen, is de staatssteun aan raceteams en andere atleten, aangezien het hier om grote bedragen gaat die snel naar het buitenland moeten.

Pastor Maldonado - Williams
Pastor Maldonado - Williams
Nu blijkt dat bepaalde individuen (voornamelijk in de autosport) meer steun aanvragen dan ze effectief nodig hebben om hun activiteiten te financieren, en vervolgens hun ‘extra’ budget in dollars tegen groot profijt (tot x4) op de Venezolaanse (zwarte) wisselmarkt afzetten. En daar bleef het niet bij, Reuters bericht dat er gefraudeerd werd bij een 60-tal van dergelijke aanvragen. De handtekening van Alejandra Benitez, de Venezolaanse minister van sport, zou op al deze documenten zijn vervalst zodanig dat grote bedragen gemakkelijk in dollars konden worden omgezet.

6ac704dbd050d35f59820a51c3000932df622062.jpg
Door de aanzienlijke sommen die in de autosport circuleren kwam deze omvangrijke fraude pas laat aan het licht. Venezolaanse racers (en andere atleten) hebben dus sowieso al toegang tot een schijnbaar eindeloze geldstroom (legaal), maar afgaande op de eerste berichten maakte men daar vervolgens misbruik van om nog meer geld binnen te rijven op de illegale wisselmarkt, waarbij het motorsportverhaal slechts dienst deed als façade naar de buitenwereld toe.

Wie bij deze praktijken betrokken is, werd voorlopig nog niet bekend gemaakt. Er werd wel melding gemaakt van een bepaalde piloot die in anderhalf jaar maar liefst $66 miljoen kreeg toegewezen.

Foto: Martijn Wouters, Georges De Coster & SRO/Fabre



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op maandag 21 oktober 2013.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons