van der Horst

Video: Wintertesten Jerez: Dag 1: Crash Hamilton noopt Mercedes tot forfait - Ferrari snelst

Kimi Räikkönen - Ferrari F14-T
Kimi Räikkönen - Ferrari F14-T
Lewis Hamilton heeft tijdens de eerste dag van de wintertesten te Jerez de la Frontera net voor de middag zijn Mercedes in de bandenstapels aan de buitenkant van de eerste bocht geparkeerd na wat leek op een defecte voorvleugel. De schade aan de nieuwe F1 W05, er stonden nog geen twintig ronden op de teller, was dermate groot dat Mercedes later op de dag niet meer in actie kwam. Aan het einde van de dag bleek Kimi Räikkönen, wederoptredend in de Ferrari, de snelste.
Mercedes AMG directeur Toto Wolff benadrukte zelfs dat het repareren van de bolide een uitdaging zal zijn gezien het aantal reserveonderdelen dat momenteel voorhanden is. Echt representatieve tijden werden er op deze eerste dag van het nieuwe tijdperk F1 niet gereden natuurlijk en de voorspelde technische problemen staken dan ook al gauw de kop op. Zo kwam McLaren, geplaagd door elektrische problemen, zelfs niet eens aan rijden toe.

Marcus Ericsson - Caterham CT05
Marcus Ericsson - Caterham CT05
Kimi Räikkönen was vandaag niet alleen snelste, maar de Fin was ook degene die de eerste rode vlag veroorzaakte toen hij "uit voorzorg", aldus Ferrari, zijn F14-T op de piste moest stilzetten. Problemen ook bij regerend wereldkampioen Sebastian Vettel die op het einde van de dag kreeg af te rekenen met oververhitting achteraan de RB10. Valtteri Bottas kwam, wegens elektrische problemen die het team vannacht ontdekten, ietwat later dan gepland ook in actie in de Williams FW36, terwijl Sergio Pérez (Force India) en Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) beide nog een rode vlag veroorzaakten. Bij Caterham waren er onverwachte vertragingen bij de presentatie van de CT05, waardoor de bolide slechts deze namiddag werd voorgesteld en debutant Marcus Ericsson eveneens later van start kon gaan.

De temperaturen bleven, in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar boven het vriespunt, al nam Pirelli wel zijn voorzorgen door extra banden mee te brengen welke ook in (relatief) koude omstandigheden zouden moeten werken. Morgen staat de tweede testdag op het programma en om de zaken interessant te maken, is er vannacht regen voorspeld die zou aanhouden tot morgen middag, met een lichte kans op regen in de namiddag. Mogelijk komt morgen ook de nieuwe Marussia in actie, nadat de wagen niet kon worden verscheept wegens een "klein maar frustrerend technisch probleem". Het team bevestigde vandaag evenwel dat de MR03 onderweg is naar Jerez en dat men morgen meer kan bekendmaken over de aangepaste planning.



Foto's: Alastair Staley/LAT Photographic & Ferrari



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op dinsdag 28 januari 2014.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons