van der Horst

Voorstelling RACB National Team 2014: drie musketiers zijn binnenkort met vier

Maxime Martin - Stoffel Vandoorne - Gino Bux
Maxime Martin - Stoffel Vandoorne - Gino Bux
Dit jaar zullen drie rijders de kleuren van het RACB National Team verdedigen. Ons nationale team wordt vertegenwoordigd door Stoffel Vandoorne en Maxime Martin – twee vaandeldragers van de Belgische automobielsport – en door Gino Bux, de laureaat van het RNT Rallystuurwiel. Deze laatste krijgt binnenkort het gezelschap van een corijder, die – en dat is een première – ook zal worden opgenomen in het RNT.
  • De Swert Opticiens
Voor het RACB National Team is het seizoen al goed bezig, nog lang voor de eerste wedstrijd. “Een federatie is het aan zichzelf verplicht om jonge sportieve talenten te helpen”, stelt Geoffroy Theunis, de man die in 2008 aan de basis van het RNT lag. “Dat is ook de reden waarom we regelmatig een talentenjacht organiseren, om jonge talenten zo de mogelijkheid te geven in de best mogelijke omstandigheden verder te evolueren. Het rallystuurwiel, dat we in december van vorig jaar hadden gelanceerd, bleek een enorm succes. We hadden op zo een honderd kandidaten gerekend, uiteindelijk namen 206 jongeren deel aan de selecties.”

Maxime Martin - Gino Bux - Stoffel Vandoorne
Maxime Martin - Gino Bux - Stoffel Vandoorne
“Over het algemeen viel de simulatortest goed in de smaak”, vervolgt Geoffroy Theunis. “Op basis van de chrono en het gesprek met de jury wisten we vijf kandidaten te weerhouden. Die kregen in de finale het gezelschap van de vijf beste Belgen van het junior rallykampioenschap van 2013. Fysieke tests en enkele chronoritten op het circuit Jules Tacheny vormden de finale selectieproeven. De leden van de jury waren het snel eens: Gino Bux werd tot laureaat van het Rallystuurwiel 2014 gekozen. Zijn snelheid en de vooruitgang die hij aan het stuur van de Peugeot 208 R2 boekte hebben ons overtuigd.”
 
En dus werd de jongeman van 23, laatstejaarsstudent in de architectuur, opgenomen in het RACB National Team. “Net zoals andere laureaten uit het verleden kan Gino beroep doen op de ervaring van ons team. Voor de eerste keer zullen we ook zijn corijder in deze omkadering opnemen. Wie dat zal worden is nog niet bekend, maar Gino zal beroep doen op een ervaren teammaat, wiens motivatie minstens even groot zal zijn als die van hem. Hij zal trouwens pas na een rigoureuze selectie worden gekozen.”
 
De laureaat, die uit de simulatorselectieronde komt, heeft immers slechts een minuscule ervaring in de rallysport. Het programma dat hem wordt voorgeschoteld is echter indrukwekkend. Naast de twee belangrijkste Belgische proeven, de Geko Ypres Rally en de Condrozrally, start Gino Bux ook in vier wedstrijden van het FIA European Rally Championship, aan het stuur van een 208 R2, die met de steun van Peugeot Sport België-Luxemburg wordt ingezet.

Twee locomotieven

De lichting 2014 van het RACB National Team kan ook rekenen op twee locomotieven van de Belgische autosport, die elk voor een enorme uitdaging staan: Stoffel Vandoorne neemt met ART Grand Prix deel aan de GP2 Series, terwijl Maxime Martin, die deel uitmaakt van BMW Motorsport, de DTM zal afwerken voor het RMG team.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
“Stoffel is een puur RACB National Team-product”, aldus Geoffroy Theunis. “Na in 2010 het Stuurwiel te hebben gewonnen boekte hij jaar na jaar succes in de eenzitterij. Nu staat hij voor de poorten van de F1, maakt hij deel uit van het McLaren Young Driver Programme én is hij reserverijder voor het prestigieuze Britse team. We zullen hem blijven steunen zodat hij in de koninginneklasse van de autosport geraakt. Daarvoor zal hij dit seizoen in de GP2 Series de goede resultaten van vorig jaar in de Formula Renault 3.5 moeten bevestigen.”
 
Ook voor Maxime Martin wordt dit een uiterst belangrijk seizoen. Op zijn 28ste maakt hij zijn debuut in de hoogstaande DTM. “Maxime tot één onze leden mogen rekenen is een enorme eer voor het RACB National Team”, besluit Geoffroy Theunis. “Het bewijst dat men ook zonder een carrière in de eenzitterij een fabriekscontract bij een grote constructeur kan bemachtigen. We zijn er ons terdege van bewust dat dit een felbevochten kampioenschap is, maar we zullen er alles aan doen om het talent van Maxime er volledig te laten openbloeien.”

Voorstelling van de drie programma's

Gino Bux
Gino Bux
Gino Bux
Unaniem tot laureaat van het RACB National Team Stuurwiel verkozen. Ondanks een heel beperkte race-ervaring wist hij danig indruk te maken op de juryleden Marc Duez, Bas Leinders, Freddy Loix, Geoffroy Theunis en Bruno Thiry, vooral op de manier waarop hij zich achter het stuur van een Peugeot 208 R2 wist aan te passen. Het ging zelfs zover dat hij de meer ervaren rallyrijders in de finale een neus wist te zetten.
Het programma van Gino’s allereerste seizoen in de rallysport is op zijn minst aantrekkelijk te noemen. Dankzij de inbreng van Peugeot Sport België-Luxemburg kan hij zes gerenommeerde wedstrijden afwerken, waarvan vijf manches van het FIA European Rally Championship.
 
Zijn programma: Rally van Ierland (17/19 april), Rally van de Azoren (15/17 mei), Geko Ypres Rally (19/21 juni), Barum Rally (29/31 augustus), Rallye du Condroz (1/2 november) en de Tour de Corse (6/8 november).
Maxime Martin
Maxime Martin
Maxime Martin
De Brusselaar die sinds 2012 deel uitmaakt van het RACB National Team werkt dit seizoen het DTM-kampioenschap met een officiële BMW af. Maxime verdedigde vorig jaar al de kleuren van de Beierse constructeur en wist zich vooral tijdens uithoudingswedstrijden in de kijker te rijden, en dan al zeker als het regende. Onze landgenoot klimt dit jaar nog een trapje op de internationale raceladder door het hoogstaande DTM af te werken aan het stuur van een BMW van het fabrieksteam RMG.
Van de tien wedstrijden van de DTM worden er vier buiten de Duitse landsgrenzen afgewerkt.
 
De DTM-kalender: Hockenheim (4 mei), Oschersleben (18 mei), Hungaroring (Hongarije, 1 juni), Norisring (29 juni), Moskou (Rusland, 13 juli), Spielberg (Oostenrijk, 3 augustus), Nürburgring (17 augustus), Lausitzring (14 september), Guangzhou (China, 28 september) en Hockenheim (19 oktober).
Maxime zal ook enkele uithoudingswedstrijden afwerken, waaronder de Total 24 Hours of Spa (24 tot 27 juli)
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
De laureaat van het RACB National Team Stuurwiel 2010 staat aan de poorten van de Formule 1. De jongeman van bijna 22 is één van de grote succesverhalen van de recente geschiedenis van de Belgische automobielsport. Zijn talent werd in 2010 ontdekt en sindsdien schitterde Stoffel in iedere categorie waar hij aan de start kwam. Na een uitzonderlijk seizoen in de Formula Renault 3.5, waar hij in zijn eerste seizoen vier overwinningen op zijn naam zette en tot het eind om de titel streed, komt hij dit jaar aan de start in die andere grote wachtkamer voor de Formule 1, de GP2 Series.
Als lid van het ART Grand Prix team zal de Belg proberen zich in het voorprogramma van de Grand Prix F1 in de kijker te rijden en voor de titel te gaan. Hij maakt ook deel uit van het F1-team van McLaren, waar hij de rol van reserverijder vervult. In die hoedanigheid spendeerde hij al heel wat uren aan het stuur van de F1-simulator en speelde hij een rol in de ontwikkeling van de MP4-29.
 
De kalender van de GP2 Series: Bahrein (4/6 april), Barcelona (9/11 mei), Monaco (22/24 mei), Spielberg (20/22 juni), Silverstone (4/6 juli), Hockenheim (18/20 juli), Hungaroring (25/27 juli), Francorchamps (22/24 augustus), Monza (5/7 september), Sotsji (10/12 oktober), Abu Dhabi (21/23 november).
Er staan ook testsessies voor de start van het seizoen op het programma: Abu Dhabi (11/13 maart) en Bahrein (19/21 maart).

RACB press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op woensdag 26 februari 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons