van der Horst

Williams stelt nieuwe bolide voor en zorgt al meteen voor controverse (+ Foto's & video)

Pastor Maldonado - Valtteri Bottas
Pastor Maldonado - Valtteri Bottas
Als laatste team stelde Williams vandaag zijn Formule 1 bolide bouwjaar 2013 voor en dit op hey circuit van Barcelona waar vandaag de tweede serie van de F1 wintertesten startte. Zoals het geval was bij de andere constructeurs is ook de FW35 een evolutie van het model van vorig jaar, de FW34 in dit geval. Opvallend is de brute rechte neus die wat weg heeft van die van de Ferrari F138, maar binnenin zijn er nog talrijke details gewijzigd waaronder een nieuw uitlaatsysteem dat al voor heisa zorgde in de paddock van het Spaanse circuit.
  • Dreamdrive
Williams FW35
Williams FW35
Bij de eerste reeks wintertesten op het circuit van Jerez kwam Williams als enige nog in actie met de wagen van vorig jaar, alhoewel de gebruikte FW34 al el voorzien was van verscheidene nieuwigheden die later op de FW35 zouden worden toegepast. De nieuwe FW35 werd nu eindelijk voorgesteld bij het begin van de tweede reeks wintertesten, op het circuit van Barcelona. Ondanks dat volgens het team de nieuwe wagen een evolutie is van het vorige model, is 80% van de wagen naar eigen zeggen nieuw. Natuurlijk valt de rechte neus op, maar ook de versnellingsbak, de achterophanging, de radiators, de platte bodem en het uitlaatsysteem zijn volledig nieuw. Dit laatste zorgden in Spanje echter al voor controverse, het samen met Renault uitgewerkte systeem maakt optimaal gebruik van het Coanda effect dat voor meer neerwaartse druk moet zorgen. Enkele aanwezige specialisten menen dat Williams te ver is gegaan en dat de uitsparingen achteraan in de carrosserie niet reglementair zouden zijn.

Williams FW35
Williams FW35
Technisch directeur Mike Coughlan geeft toe dat men steeds de limieten van het reglementaire opzoekt, maar ontkent dat men bij het ontwerp buiten de regels is getreden. Pastor Maldonado en Valtteri Bottas moeten de stijgende lijn in de prestaties die vorig jaar ingezet werd dit jaar verderzetten, maar Frank Williams is er zeker van dat het team met de verbeterde FW35 de prestaties van 2012 kan overtreffen en wie weet opnieuw een overwinning toevoegen aan het palmares van het prestigieuze Britse merk.

Update 17.45

De uitlaat van de FW35 is niet-legaal verklaard door de FIA; bijgevolg zal Williams de bolide moeten aanpassen.





Foto's: Glenn Dunbar/LAT Photographic



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op dinsdag 19 februari 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons