van der Horst

Young Driver tests Silverstone: Wie rijdt er bij wie?

Giedo van der Garde - Caterham
Giedo van der Garde - Caterham
Nu woensdag start de driedaagse Young driver testsessie op het circuit van Silverstone, testdagen die niet langer voorbehouden zijn voor enkel nieuwe rijders, maar waar ook de vaste rijders aan bod mogen komen. Dit alles heeft te maken met de problemen die de teams ondervinden met de Pirelli banden, waardoor de FIA besloot om de drie dagen te gebruiken voor het testen van nieuwe banden waarbij de huidige rijders de wagens mogen besturen. Veel teams besloten om toch nog jongeren uit te testen, helaas voor ons Belgen koos zo McLaren om Jan Magnussen uit te nodigen en niet Stoffel Vandoorne.
Werk aan de winkel voor Pirelli
Werk aan de winkel voor Pirelli
Eind vorige maand werd de GP van Engeland op datzelfde Silverstone gekenmerkt door een opeenvolging van vier klapbanden op vier verschillende wagens. Pirelli ondervindt al gans het jaar problemen voor het leveren van duurzame banden, maar de incidenten op Silverstone waren de druppel die de emmer deed overlopen. Pirelli besloot nieuwe banden te ontwikkelen en prompt riep de FIA de testsessies op Silverstone uit tot banden tests en niet langer tot een evaluatie van jonge rijders. Toestemming werd gegeven om deze sessies af te werken als ware het privé-ontwikkelingstesten met de vaste rijders op de huidige wagenmodellen.

Felipe Massa - Ferrari
Felipe Massa - Ferrari
Sommige teams besloten om toch te kiezen voor jongeren uit hun rijderprogramma, andere gaan voor een mix van vaste en testrijders. Opvallend is dat Red Bull koos om naast de vaste rijders en zijn leden van de Young Driver Academy ook Toro Rosso piloot Ricciardo in te zetten. Mogelijk wordt deze laatste al getest op zijn capaciteiten om later de plaats in te nemen van Webber die de Formule 1 verlaat op het einde van het jaar. Riciardo en ook Sainz Jr. komen uit zowel voor Red Bull Racing als voor Toro Rosso. McLaren daarentegen maakt geen gebruik van de diensten van Button en Pérez, maar gaat voor de drie testrijders Turvey, Paffet en Magnussen. Stoffel Vandoorne is nog niet van de partij. Ook bij Lotus ontbreekt elk spoor van Jérôme D’Ambrosio. Bij Ferrari geen Alonso, maar Massa krijgt de hulp van de simulator tester Davide Rigon. Bij Williams dan weer gaat Susie Wolff aan het werk naast Maldonado en Juncadella. Noteren wij ook nog dat Mercedes ontbreekt als gevolg van de uitspraak van het FIA tribunaal over de illegaal verklaarde privé-bandentest voor de GP van Monaco.

De rijders op een rij:
Ferrari: Felipe Massa en Davide Rigon
Red Bull Racing : Sebastian Vettel, Mark Webber, Daniel Riciardo, Antonio Félix da Costa en Carlos Sainz Jr.
Lotus : Kimi Räikkönen, Davide Valsecchi en Nicolas Prost
McLaren : Kevin Magnussen, Garry Paffett en Oliver Turvey
Force India: Paul di Resta, Adrian Sutil en James Calado
Sauber : Nico Hülkenberg, Robin frijns en Kimiya Sato
Toro Rosso: Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne, Carlos Sainz Jr., Johhny Cecotto Jr. en Daniil Kvyat
Williams: Pastor Maldonado, Daniel Juncadella en Susie Wolff
Caterham: Charles Pic, Giedo van der Garde, Alexander Rossi en Will Stevens
Marussia: Max Chilton, Jules Bianchi, Rodolfo Gonzalez en Tio Ellinas


Foto's: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 17 juli 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons