van der Horst

Zo worden sportauto’s vervoerd, inclusief de F1 wagen van Mad Max

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Het vervoeren van auto’s, waaronder racewagens, gebeurt door middel van een autotransportwagen. Deze vrachtwagens zijn speciaal uitgerust om (meerdere) wagens van A naar B te verplaatsen op een veilige manier. Met name bij dure en luxe sportauto’s dienen er extra veiligheidsmaatregelen te worden getroffen. In dit artikel bekijken we hoe het transporteren van sportauto’s in zijn werk gaat.

Open of gesloten vervoer

Voordat we ingaan op de diverse manieren waarop sportauto’s kunnen worden verplaatst zonder er zelf in te rijden, zal er een beroep moeten worden gedaan op een transporteur. Als  je zelf een raceauto wil laten importeren of voor het vervoer van een hele lading afkomstig uit de fabriek, kun je niet zonder zware trekkers. Dit zijn vrachtwagentrekkers die gemaakt zijn om zware ladingen te vervoeren, zoals een grote lading sportauto’s, de F1 wagen van Verstappen of jouw nieuwe Porsche Boxster uit Duitsland.

Het vervoeren van auto’s kan op verschillende manieren worden gedaan, zowel met open als gesloten vervoer. Open vervoer zie je regelmatig voorbij rijden op de snelweg, waarbij nieuwe wagens nog in het beschermende (blauwe plastic) zitten. Deze transportwagens zijn voorzien van oprijplaten, om de auto’s op te rijden en vast te zetten. Dit soort vervoer zie je echter niet vaak met een lading sportwagens, al kun je natuurlijk geluk hebben als je een trekker voorbij ziet komen met de nieuwste modellen.

Bij gesloten vervoer worden de auto’s gereden op een oplegger. Dit laatste is vooral van toepassing bij hele dure wagens, aangezien ze zo niet onderhevig zijn aan de weersomstandigheden. Dit soort vervoer wordt vaak aangevraagd door particulieren, of voor het vervoeren van zeer luxe wagens naar een dealer. Naast de standaard trailer van een vrachtwagen, zijn er zelfs speciale trailers die zijn voorzien van extra bescherming. Denk aan padding om eventuele krassen te voorkomen, en zelfs klimaatbeheersing.
Hoe zit het met sportmotoren?
Als je liever het circuit onveilig maakt op een sportmotor, dan is het vervoer eenvoudiger. Sportmotoren kunnen worden vervoerd door een professionele aanbieder, maar er zijn ook genoeg raceliefhebbers die dit zelf doen. Zelf een bedrijfswagen kopen bijvoorbeeld, die je naast je werkuren ook kunt gebruiken voor het vervoeren van je motor. Handig als je jouw motor alleen wil gebruiken tijdens speciale gelegenheden, of als je er niet mee op de openbare weg mag rijden.

Hoe wordt de bolide van Max Verstappen vervoert van GP naar GP?

We hadden het al even over de wereldkampioen, maar hoe zit het nu met het vervoer van de Red Bull bolides? Het vervoer over de weg is in ieder geval een stuk goedkoper dan het luchtverkeer, waarvoor ongeveer 660 ton per seizoen wordt vervoerd via meerdere 747 Boeings.

Red Bull maakt voor het vervoeren van de auto’s in Europa gebruik van speciale motorhomes en ook deze zijn voorzien van zware trekkers. Als de afstanden groot zijn en de GP’s elkaar snel opvolgen, worden er meerdere chauffeurs ingezet zodat ze zonder te stoppen kunnen doorrijden. Voor het team van Max zijn er alleen al 12 vrachtwagens nodig. Het is overigens al bekend dat ook volgend seizoen weer een GP in België zal plaatsvinden, dus wie weet zie je tijdens de races wel het transport van 12 zware trekkers en opleggers voorbij komen.

Persbericht Backlink - Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 28 november 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons