van der Horst

Zwitser Patrick Gnos met Mazda 3 in BRCC Sprints

Mazda 3
Mazda 3
De BRCC krijgt steeds meer internationale allures ! Na Luxemburgers Jean-Pierre Lequeux en Jean-Marc Ueberecken en vervolgens Fransman André Grammatico, liet nu ook Zwitser Patrick Gnos zijn oog vallen op het BRCC. Gehuwd met Elisabeth, en vader van twee zonen, zorgt de 55-jarige Zwitserse zakenman voor een originele nieuwigheid in de BRCC Sprints: een Mazda 3, die in een niet zo ver verleden in de States te zien was in de handen van een zekere Patrick Dempsey, acteur in de tv serie Grey’s Anatomy en zelf een begenadigd rijder.
“Autosport boeit mij al jaren, ik lees alles over wat er beweegt in de internationale autosport en zo zag ik een aankondiging dat het Amerikaanse Tri Point Engineering de Mazda 3 verkocht waarmee o.m. Dempsey deelnam aan de SCCA Pro-races,”  verduidelijkt de Zwitser het initiatief van de komst van een Mazda in het BRCC. “Ik kocht het chassis, zonder de turbomotor, en liet de hele inboedel overbrengen, waarna er een tweelitermotor, die ook de Focus aandrijft in het WTCC, werd ingebouwd.”

Aan keuzes was er geen gebrek om met de Mazda “made in USA” te gaan racen in Europa, maar toch genoot het BRCC de voorkeur…

“Ik mag dan door het leven gaan als een gentleman driver, ik heb nog steeds geen boodschap aan endurance, laat staan de auto te delen met een andere rijder! Ik zocht een écht sprintkampioenschap, waar ik vooraan kan meevechten voor de overwinning. Ik ben misschien niet meer van de jongsten, maar ik kan nog altijd mijn mannetje staan als het begint te spannen in een gevecht op de piste. Daarom teken ik aanwezig in de BRCC Sprints. Dat is de reden voor mijn komst in het BRCC. En daarnaast kijk ik er naar uit om drie keer aan te treden op het circuit van Spa-Francorchamps en ook de éénmalige trip naar het snelle circuit van Dijon wist mij te bekoren.”

Het is niet de eerste keer dat Patrick werkzaam is in Belgenland. Destijds kocht hij de twee Alfa’s 156 Superproductie van LO Racing, die hij in onderhoud bracht bij Marc Sevrin in Genappe en waarmee hij Sébastien Ugeux liet aantreden in de DTC in Duitsland en het Superproductie in Frankrijk.

“Ook nu doe ik een beroep op Marc voor het onderhoud van de Mazda en de bijstand op de circuits. Daar zullen wij voor het volledige seizoen het gezelschap krijgen van Julien Daivier. De eerste meeting dien ik evenwel verstek te geven. In de oorspronkelijke kalender van het BRCC was er geen race op 20 april, en dat weekend had ik vrijgehouden om mijn 18-jarige zoon Quentin te helpen bij zijn debuut in karting. Trouwens, met elf weekends in karting en dan nog eens het BRCC, wordt het een druk seizoen en het zou wel eens kunnen dat ik in 2014 de helm aan de haak hang. En de Mazda? Als we kunnen tonen dat hiermee kan gewonnen worden in de BRCC Sprints, zullen er wel genoeg kandidaat-kopers op afkomen, denk ik. En in het andere geval teken ik nog een seizoen bij…”

Na een debuut in rally… als co-rijder tijdens de Rally van Monte-Carlo in 1987, deelnames in de Franse R5 GT Turbo Cup, Peugeot 309 Turbo Cup en de Franse Trofee Toerisme Endurance (TTE) lijkt het er alvast op dat Patrick Gnos met de Mazda 3 (274 pk, Xtrac sequentiële versnellingsbak, Koni F1-ophanging) in het BRCC in schoonheid wil eindigen…

“Ik verheug me erop om de gemoedelijke sfeer terug te vinden, die zo typisch is bij mijn Belgische vrienden in de autosport. Ik ben er altijd goed ontvangen geweest.”


Kronos Events press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op woensdag 27 maart 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons