van der Horst

24H Zolder: Internationale sterren Laurens Vanthoor en Bertrand Baguette versterken Porsche-teams

RedAnt Racing - Porsche 992 GT3 Cup
RedAnt Racing - Porsche 992 GT3 Cup
De 46ste editie van de 24 Hours of Zolder speelt een belangrijke rol in de Porsche Endurance Trophy Benelux 2024 en dus ook in het nationale uithoudingskampioenschap Belcar, waarvan de Porsche Endurance Trophy Benelux integraal deel uitmaakt. In 2023 knoopte Porsche opnieuw met de zege aan, waarbij August by NGT met het kwintet Glenn Van Parijs, Nicolas Saelens, Nico Verdonck, Rodrigue Gillion en Thomas Laurent als winnaar over de meet kwam. In 2024 zijn de diverse vertegenwoordigers van Porsche vastbesloten om die zege over te doen en ook in de klasse GTB staat Porsche sterk voor een editie van de 24 Hours of Zolder die opnieuw op heel wat belangstelling kan rekenen. Die belangstelling wordt in het bijzonder versterkt door twee grote namen uit de Belgische autosport die met een Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – aan de start zullen staan.
Deze 46ste editie van de 24 Hours of Zolder lijkt een Grand Cru te worden, met dank aan de Belgische Porsche-teams die niet alleen een beroep doen op de sterkste nationale uithoudingsspecialisten, maar die ook grote internationale namen aan de start brengen.
 
En één van die gastrijders is de actuele leider in het FIA WEC of het WK Uithouding, het kampioenschap dat uiteraard de 24 Uur van Le Mans als hoofdafspraak kent, naast de Belgische manche die in mei verreden werd. Die leider in het FIA WEC is niemand minder dan de man van de streek, Laurens Vanthoor.
 
Laurens Vanthoor
Laurens Vanthoor
De oudste van de broers Vanthoor verdedigt in het FIA WEC de kleuren van Porsche Penske Motorsport en samen met Kevin Estre en André Lotterer won hij in maart de opener van het WK 2024 aan het stuur van de Porsche 963 met startnummer #6. Vervolgens werd het trio tweede in Imola en Spa, vierde in Le Mans en wederom tweede in Brazilië. Op drie wedstrijden van het einde leiden zijn het WK met negentien punten bonus op de dichtste achtervolgers.  

Laurens Vanthoor verruilt in Zolder zijn Porsche 963 voor een Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van RedAnt Racing en deelt die wagen met Ayhancan Güven, en vader en zoon Dirk en Tom Van Rompuy. De jonge Turk Güven is uiteraard voormalig kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux en zegevierde aan de zijde van onder meer Laurens Vanthoor eerder dit jaar nog in de 12 Uur van Bathurst, de opener van de Intercontinental GT Challenge. Dirk Van Rompuy won de 24 Hours of Zolder… in 1982 en zijn zoon Tom racet dit seizoen ook in het FIA WEC.  
 
Tom van Rompuy
Tom van Rompuy
De vraag kwam van Tom Van Rompuy die ik uiteraard in de paddock van het FIA WEC regelmatig zie”, aldus de Porsche Penske Motorsport-fabrieksrijder. “Ik vond het een leuk voorstel om meerdere redenen. Uiteraard was de context op zich goed, met een Porsche van een sterk Belgisch team. Bovendien rijd ik niet vaak meer in eigen land en al helemaal niet op Circuit Zolder, wat toch mijn thuiscircuit is, letterlijk, want we wonen met het gezin op wandelafstand van de paddock. Tot slot heb ik ook een goede samenwerking met Ayhancan en gaan we in de 24 Hours of Zolder voor het hoogst mogelijke!”  

Bertrand Baguette: wereldkampioen LMP2, kampioen in Super GT en bijna winst in de Indy 500
 
D’Ieteren Luxury Performance by NGT Racing - Porsche 992 GT3 Cup
D’Ieteren Luxury Performance by NGT Racing - Porsche 992 GT3 Cup
De tegenstand komt binnen het kamp van Porsche onder meer van D’Ieteren Luxury Performance, het team dat met Benjamin Paque en Kobe Pauwels al sterk voor de dag komt in de Porsche Carrera Cup Benelux. De beide jonge talenten doen het in dezelfde kleuren ook tijdens de 24 Hours of Zolder en zij krijgen het gezelschap van een erg snel trio. Zo zijn er de meervoudige vicekampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux, Glenn Van Parijs en de snelle Zweed Robin Knutsson, maar de grote naam is zonder meer Bertrand Baguette.
 
De man uit Verviers is voormalig kampioen in de World Series by Renault, voormalig rijder binnen de IndyCar en de 500 Miles van Indianapolis en veroverde in 2022 de titel in de Super GT, de referentie voor de competitie op circuit in Japan. Als winnaar van de categorie LMP2 in de 24 Uur van Le Mans in 2013, nam Bertrand ook al zeven keer de start van de 24 Uur van Spa en eenmaal van de 24 Hours of Zolder. Baguette werd ook wereldkampioen LMP2 in het FIA WEC 2013. Opvallend, Baguette won in 2023 ook een race in de Porsche Carrera Cup Benelux… op Circuit Zolder.

Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
Q1 Trackracing - Porsche 992 GT3 Cup
RedAnt Racing en D’Ieteren Luxury Performance zijn niet de enige teams die met de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – ten strijde trekken. Ook viervoudig winnaar Belgium Racing, met onder meer Porsche-rijder Lars Kern, Q1 Trackracing, met de leider in de Porsche Carrera Cup Benelux 2024, Dirk Schouten en Speedlover brengen één of meerdere Duitse GT’s aan de start. Daarnaast zien we in de klasse GTB diverse Porsche Cayman GT4 Clubsport en Porsche Cayman GT4 RS Clubsport, die voor de zege in de klasse zullen strijden. Meer daarover in een tweede luik van de voorbeschouwing van de Porsche Endurance Trophy Benelux op de 46ste editie van de 24 Hours of Zolder.

De 24 Hours of Zolder vindt plaats op 24 en 25 augustus.

Persbericht Porsche Endurance Trophy Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op woensdag 14 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons