van der Horst

World & Euro RX Mettet: Een bleek World RX, geflankeerd door een knap Euro RX1

Battle of technologies in World RX1
Battle of technologies in World RX1
Het FIA Wereldkampioenschap Rallycross (World RX) maakt zich dit weekend op voor zijn terugkeer richting het Circuit Jules Tacheny in Mettet. Het wereldkampioenschap trekt naar België voor de derde double-header van het seizoen. Na de twee double-header in Zweden en Hongarije wordt België het toneel van de vijfde en zesde manche voor het WK. Het is trouwens een bizar overgangseizoen met een mix van electrische motoren en verbrandings motoren of zoals omschreven de 'Battle of technologies' na het mislukken om de World RX volledig electrisch te maken.
Kristoffersson met verbrandingsmotor
Kristoffersson met verbrandingsmotor
Het Circuit Jules Tacheny was al gastheer van Word RX van 2014 tot 2018 en opnieuw in 2023 na het opdoeken in Francorchamps. Dit veeleisende, bochtige circuit is het decor geweest voor enkele van de mooiste momenten in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. Heroische gevechten zijn er geleverd met toppers zoals Sébastien Loeb, Petter Solberg, Johan Kristoffersson, wijlen Ken Block, de broertjes Hansen, enz. We zijn verwend geweest. 
 
Klara Andersson staat haar mannetje  in World RX
Klara Andersson staat haar mannetje in World RX
Voor 2024 heeft de FIA besloten om een nieuw format te introduceren met de naam “Battle of technologies”. De nadruk ligt op de strijd tussen verbrandingsmotoren en elektromotoren. Het deelnemersveld oogt ondanks enkele grote namen toch niet echt overtuigend. We zijn verwend geweest in het verleden, maar sinds het electrisch tijdperk is zit de World RX in de hoek waar de klappen vallen.
 

Broertjes Hansen kunnen voorlopig niet overtuigen
Broertjes Hansen kunnen voorlopig niet overtuigen
Onder de deelnemers is natuurlijk de Zweed Johan Kristoffersson de grote vedette. De zesvoudige wereldkampioen staat met drie zeges op vier wedstrijden ruim aan de leiding met zijn VW Polo met verbrandingsmotor. Een zege in Hongarijhe moest hij laten aan de Fin Niclas Grönholm in zijn electrische PWR RX1. Ole Christian Veiby staat met drie podia na ploegmaat Kristoffersson op een voorlopige tweede plaats voor Grönholm en ploegmate Klara Andersson en de broertjes Timmy en Kevin Hansen. En volgens ingewijden ligt het circuit van Mettet meer in het voordeel van de verbrandsmotoren dan de electrische wagens. 
In totaal komen we aan acht wagens die gedurende de twee dagen onder elkaar zullen uitmaken wie het best scoort in deze twee races tijdens de derde ontmoeting van het seizoen

Kobe Pauwels komt RX2e versterken

Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
Met vijf wagens voor de derde manche van het RX2e kampioenschap is het werkelijk huilen met de pet op inzake het deelnemersveld. Ondanks een verleden met een mooi electrisch deelnemersveld is het ook hier bloedarmoede. Een geluk dat de organisator in laatste instantie nog Kobe Pauwels heeft kunnen strikken als zesde deelnemer in dit dun bezaaid veld. Pauwels heeft niets te verliezen en kan voor het spektakel zorgen.  
Hier staat de Zweed Nils Andersson na twee zeges aan de leiding voor landgenoten Mikaela Åhlin Kottulinsky en Isak Sjökvist. Benieuwd of de razendsnelle Pauwels het publiek wakker kan houden.

Mooi materiaal in Euro RX1

Jump van Patrick O'Donovan ondanks lekke band
Jump van Patrick O'Donovan ondanks lekke band
Zestien wagens staan er op de deelnemerslijst van de Euro RX1 en wordt inzake het spektakel de meeste interessante race, de derde van het seizoen op een totaal van vier nadat Frankrijk de stekker trok uit de openingsmanche.
Nogal wat wagens met verbrandingsmotoren van topteams verhuisden van het WK naar het EK waardoor de kwaliteit van het materiaal top is. Hier is de Brit Patrick ODonovan met twee zeges op twee wedstrijden de leider met een ex Hansen Peugeot 208 WRX voor de Fin Mika Liimatainen in een Hyundai ex Grönholm en Yury Belevskiy in een Audi S1 van Volland en dus ex Ekström. Eén van deze drie zal Mettet als leider verlaten.

Audi versus Skoda in Euro RX3
Audi versus Skoda in Euro RX3
In de Euro RX3 kwamen tien inschrijvingen binnen. In deze mooie reeks domineren Nils Volland (2x1) en João Ribeiro (2x2) het klassement, maar de Hongaren Sámuel Kovács en Balázs Körmöczi bewezen in hun Skoda's dat de Audi-rijders het dit jaar niet gemakkelijk zullen hebben met hun indrukwekkende snelheid. Spektakel verzekerd in deze Euro RX3.

Foto's: Johnny Loix - Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 16 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Benelux.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons