van der Horst

Porsche viert 50 jaar Turbo met exclusieve en gelimiteerde 911 Turbo 50 Years

Porsche 911 Turbo 50 Years
Porsche 911 Turbo 50 Years
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de 911 Turbo lanceert Porsche een exclusief jubileummodel van zijn iconische sportwagen. De 911 Turbo 50 Years combineert uitmuntende prestaties en hoogwaardige materialen met bijzonder exclusieve designelementen. Het interieur en exterieur verwijzen naar historische 911 Turbo-modellen, aangevuld met tijdloos elegante en hedendaagse stijlelementen. Een optioneel Heritage Design-pack verfijnt de esthetiek van het jubileummodel nog verder. Porsche heeft de 911 Turbo 50 Years, die is gebaseerd op de 911 Turbo S van de vorige generatie, beperkt tot 1.974 exemplaren ter ere van het debuutjaar van de eerste 911 Turbo.
Uniek jubileummodel met Turbo-gevoel en -design
Toen hij in 1974 werd geïntroduceerd, verlegde de Porsche 911 Turbo (Type 930) de grenzen van wat destijds mogelijk was. Hij bracht de van de 917/10- en 917/30-racewagens bekende turbotechnologie met superieure prestaties over naar een productiesportwagen en combineerde die met een uniek design en een ongekende dagelijkse bruikbaarheid. Het jubileummodel 911 Turbo 50 Years – gebaseerd op de 911 Turbo S die in 2019 werd gelanceerd – is zowel een eerbetoon aan als een herinterpretatie van dat erfgoed.

De standaard flankfolie is een knipoog naar de historische decoratie van de Porsche 911 RSR Turbo die in 1973 werd gepresenteerd op de Frankfurt Motor Show, als voorloper van de 911 Turbo. Een andere blikvanger is de huidige Porsche Turbo-exclusieve kleur Turbonite, die hier voor het eerst op een 911 wordt gebruikt. Ook het inzetstuk in de motorkap achteraan, de tankdop en het Porsche-embleem zijn in die tint uitgevoerd. Turbonite wordt ook gebruikt als contrastkleur in het modelopschrift ‘Turbo 50’.

Porsche 911 Turbo 50 Years
Porsche 911 Turbo 50 Years
Een andere historische referentie is het gebruik van Anthracite Grey op het achtervleugelblad, de achterskirt, de spiegelvoeten en de luchtinlaatranden. Een badge op de grille van de motorkap achteraan is voorzien van een turbopictogram en de jaartallen ‘1974-2024’. Wanneer de deur geopend is, projecteert de deurprojector met ledtechnologie een turbopictogram op de grond naast de auto. De 911 Turbo 50 Years wordt standaard geleverd met de 911 Turbo S Exclusive Design-velgen in Turbonite.

Interieur verwijst naar de tijdgeest van de jaren 1970
Porsche 911 Turbo 50 Years
Porsche 911 Turbo 50 Years
Ook het interieur van de 911 Turbo 50 Years ademt Turbo-geschiedenis. Als exclusief eerbetoon aan de vroege Porsche 911 Turbo-modellen siert in het interieur het iconische MacKenzie-tartanmotief de middenpanelen van de stoelbekleding en de deurpanelen. Extra contrasten in Turbonite zorgen voor extra differentiatie met het gewone 911 Turbo S-productiemodel. Die Turbonite-accenten omvatten de veiligheidsgordels, bedieningselementen, sierstiksels, sierstrips met decoratieve inzetstukken in zwart leder en het Porsche-embleem op het GT-sportstuurwiel. Een verlicht Turbo 50-opschrift prijkt op de drempellijsten, die zijn afgewerkt in zwart geborsteld aluminium. Het logo is ook geborduurd in de hoofdsteunen van de Adaptive Sports Seats Plus. Verder prijkt er ook nog een Turbo 50-opschrift op de rugleuning van de linker achterstoel. Boven het handschoenenkastje bevindt zich een aluminium jubileumplaatje met daarop zowel het Turbo 50-logo als het unieke limited edition-nummer van de sportwagen. De A-stijl, zonnekleppen en dakhemel zijn bekleed met geperforeerd Race-Tex. Een analoge Porsche Design Subsecond-klok met een speciaal Turbo 50-design siert het dashboard.

Nog meer geschiedenis met Heritage Design-pack
Het historisch geïnspireerde ‘50 Years of Turbo’ Heritage Design-pack, dat als optie beschikbaar is, voegt nog tal van andere exclusieve design- en uitrustingskenmerken toe aan het jubileummodel. Stuk voor stuk kenmerken die doen denken aan de 911 Turbo-modellen uit de jaren 1970. De basiskleur van het Heritage Design-pack wordt geleverd door de metallic lak Aventurine Green. Als alternatief zijn ook de standaard 911-kleuren en de tinten van het Paint to Sample-programma beschikbaar. Een onderdeel van het Heritage Design-pack is een hoogwaardige decoratie in wit (satijnglans) bestaande uit drie elementen: de schijf met individueel selecteerbare startnummers tussen 0 en 99, het ‘50 Years Turbo’-logo en een Porsche-opschrift. Wie de voorkeur geeft aan een minimalistische look, kan sommige of alle grafische elementen weglaten.

Porsche 911 Turbo 50 Years
Porsche 911 Turbo 50 Years
Het historische Porsche-embleem uit 1964 is gebruikt op de kofferklep vooraan en op de naafdoppen van de Sport Classic-velgen, die zijn gelakt in Brilliant Silver en White (satijnglans). De Turbo 50- en Porsche-opschriften op de achterkant zijn uitgevoerd in goudkleur. In het interieur maken extra lederen bekledingselementen en extra designkenmerken met tartanmotief het jubileummodel helemaal af. De sierlijsten op het dashboard, het handschoenenkastje en de inzetstukken van de rugleuningen zijn bekleed met het klassieke patroon. Het historische Porsche-embleem prijkt op het stuurwiel, terwijl op het leder van het opbergvak in de middenconsole het opschrift ‘Porsche Exclusive Manufaktur’ in reliëf is aangebracht. De wijzerplaten in het instrumentenbord en de Sport Chrono-klok in het Heritage Design-pack zijn afgewerkt in groen.

Uitmuntend in prestaties, stijl en geschiedenis
Technisch gezien is de Porsche 911 Turbo 50 Years gebaseerd op de 911 Turbo S die sinds 2019 in productie is. Zijn 3,7 liter grote biturbo-boxermotor met variabele turbinegeometrie (VTG) levert 478 kW (650 pk) en ontwikkelt 800 newtonmeter koppel. Met een leeggewicht van 1.640 kilogram resulteert dat in een gewicht-vermogensverhouding van 2,52 kg/pk. De 911 Turbo 50 Years heeft slechts 2,7 seconden nodig om van 0 naar 100 km/u te spurten en haalt de 200 km/u in amper 8,9 seconden. Het vermogen wordt op de wielen overgebracht door middel van de PDK-bak met 8 versnellingen en dubbele koppeling, en door de actieve vierwielaandrijving Porsche Traction Management (PTM) met Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), inclusief het elektronisch gestuurde sperdifferentieel op de achteras met volledig variabele koppelverdeling. Een sportuitlaatsysteem met zwarte eindpijpen is standaard. Het 10 millimeter lagere sportonderstel met Porsche Active Suspension Management (PASM) en liftsysteem op de vooras zijn ook standaard, net als de ledmatrixkoplampen, inclusief het Porsche Dynamic Light System Plus. De remklauwen van het standaard PCCB-remsysteem zijn afgewerkt in zwart.

Klaar voor directe bestelling
Het gelimiteerde jubileummodel 911 Turbo 50 Years kan vanaf nu in België worden besteld vanaf 293.950 euro inclusief btw. De eerste leveringen vinden plaats tegen het einde van het jaar. Het model is nu al te zien in de lopende speciale tentoonstelling ‘Beyond Performance – 50 Years of Porsche Turbo’ in het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen.

Persbericht Porsche Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Autonieuws op vrijdag 16 augustus 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons