van der Horst

4H Spa: 43 wagens op het appel, met Sarah Bovy als enige Belgische vertegenwoordiger

Start 2023 ELMS 4 Hours of Spa-Francorchamps
Start 2023 ELMS 4 Hours of Spa-Francorchamps
Volgende week belooft een van de drukste motorsportweken van het jaar te worden in de Benelux. Naast de Grote Prijs van Nederland en de 24 Hours of Zolder, staan ook twee belangrijke karting wedstrijden op de kalender, evenals de 4 Hours of Spa. Deze laatste race, die normaal gesproken traditioneel in september wordt verreden, is dit jaar naar augustus verplaatst. Ondanks de wijziging op de kalender kan men rekenen op een uitgebreid deelnemersveld met maar liefst 43 bolides verspreid over de verschillende klassen. Helaas is er slechts één landgenote vertegenwoordigd: Sarah Bovy, die met haar Iron Dames-team voor niets minder dan de overwinning in de klasse gaat.
Inter Europol Competition - Oreca 07-Gibson
Inter Europol Competition - Oreca 07-Gibson
LMP2 is dit jaar, zoals verwacht werd, goed vertegenwoordigd met maar liefst 22 Oreca's, verdeeld over de Pro- en Pro-Am-klassen. Veertien wagens strijden in de topklasse, waar Inter Europol Competition als leider aan de start verschijnt. Het team van Sébastian Alvarez, Vladimir Lomko en Tom Dillmann heeft tot nu toe 45 punten verzameld en leidt met vijf punten voorsprong op Panis Racing. Dit Franse team staat tweede mede dankzij hun overwinning in Imola, die eerst werd afgepakt en aan AO by TF werd gegeven, om vervolgens weer terug naar Panis Racing te gaan. AO by TF staat slechts één punt achter op de derde plaats. De top zeven teams liggen binnen twintig punten van elkaar, wat een spannende strijd belooft.

In de LMP2 Pro-Am-klasse staat Richard Mille by TDS Racing aan de leiding met Grégoire Saucy, Mathias Beche en Rodrigo Sales. Zij hebben 58 punten, slechts drie meer dan AF Corse met François Perrodo, de regerend kampioen. Algarve Pro Racing volgt op dertien punten achterstand. De strijd in LMP3 is eveneens spannend, met tien auto's aan de start. De Ligier-teams van RLR MSport en Team Virage liggen slechts drie punten uit elkaar in de titelrace.

Iron Dames - Porsche 911 GT3-R LMGT3
Iron Dames - Porsche 911 GT3-R LMGT3
In de LMGT3-klasse zullen Belgische fans hun ogen richten op de Iron Dames Porsche, met Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey. Het team behaalde één overwinning, maar de roze Porsche had potentieel om in alle manches competitief te zijn. Pech speelde hen echter parten in de eerste twee races. Toch hebben de dames nog steeds de titel binnen bereik, slechts acht punten achter de Iron Lynx Lamborghini en één punt achter de Racing Spirit of Léman Aston Martin.

Dit drukke weekend omvat op Spa ook de Michelin Le Mans Cup, waar 28 LMP3's en 11 GT3's aan de start komen - met Eric De Doncker als enige landgenoot -, evenals de Ligier European Series. Endurance-fans in België hebben dus genoeg keuze. Tickets voor Spa kosten 12 euro voor algemene toegang en 17 euro inclusief pit- en gridwalk. 

Foto's: Georges de Coster - European Le Mans Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op woensdag 14 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons