van der Horst

24H Zolder: Thierry Verhiest en Robbe Janssens: de twee landgenoten in Lotus Cup Europe

Robbe Janssens en Thierry Verhiest
Robbe Janssens en Thierry Verhiest
Dit weekend staat de 46ste editie van de STX Motorhomes 24 Hours of Zolder op het menu en in het voorprogramma komt naast de Belcar Skylimit Sprint Cup ook de Lotus Cup Europe in actie. Sedert dit jaar betwisten ook twee Belgen dat kampioenschap: Thierry Verhiest, eigenaar van een Lotus-garage uit Oostende is een vaste klant in het kampioenschap en Robbe Janssens, die dit jaar voor het eerst een volledig seizoen afwerkt in de competitie van de Britse constructeur. Autosport.be ging dan ook even langs bij onze twee landgenoten.
Thierry Verhiest - Lotus Exige V6 Cup R
Thierry Verhiest - Lotus Exige V6 Cup R
Thierry Verhiest en Lotus, je kan het met gemak in één adem noemen. De Oostendenaar draait al lang mee met het Britse merk. "Ik ben begonnen in 2006, toen het nog onder AvD viel en wij wedstrijden van 100 mijl aflegden. Nadien werd het kampioenschap overgenomen en werd het een volwaardig Lotus Cup-kampioenschap." Achttien jaar later draait Verhiest nog steeds mee voor de plaatsen op het podium, al was het tijdens de laatste manche (in Spa) even kantje boord. "In de voorlaatste ronde verloor ik de controle in Blanchimont en kwam ik stevig in aanraking met een betonnen muur. Uiteindelijk mocht ik toch mee op het podium, omdat de rode vlag gegeven werd en ik de ronde ervoor nog tweede lag. Het was echter wel zwaar voor mij en veel tijd om te rusten had ik helaas niet met het nodige werk in de garage." Gelukkig is de immer vriendelijke West-Vlaming op tijd hersteld geraakt voor het komend weekend en met ambities. Verhiest: "Ik hoop dit weekend toch wel op het podium te eindigen voor eigen volk!"

Robbe Janssens - Lotus Elise Cup R
Robbe Janssens - Lotus Elise Cup R
De jonge Robbe Janssens heeft vanzelfsprekend een andere invalshoek: "Vorig jaar heb ik voor het eerst deelgenomen als gastrijder tijdens twee manches en toen wist ik prompt twee van de drie races te winnen. Van daaruit hebben we besloten om een volledig seizoen af te werken." Dat bleek voor de jongeman uit Begijnendijk een goede keuze, met vier overwinningen in vijf races in de Production-klasse. "Tijdens het eerste weekend waren we direct bij de les, terwijl we in Magny-Cours de eerste race geluk kenden met de regen en moesten opgeven in de tweede. Ook in Spa-Francorchamps hadden we geluk dat net toen de regen viel we in de pits stonden en zo konden anticiperen." De Vlaams-Brabander staat er dus sterk voor in zowel het klasse- als het algemeen kampioenschap en dan is het leuk toekomstplannen smeden. "We zijn al bezig met onderhandelingen, maar op zich is nog een jaartje in de Lotus Cup Europe blijven ook een optie. Het is een gezellig kampioenschap en de sfeer zit er goed."

Wij duimen alvast voor een goed resultaat voor onze beide landgenoten. Zij komen zaterdagochtend om 09:20 uur als eerste in actie en om 12:20 uur rijden zij hun tweede race.

Foto's: Thomas Smets - Niels Vaeck - Marnik Mouchaers



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op vrijdag 23 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons