van der Horst

24U Karting van Francorchamps: Peclers en Farinaux hernieuwen met de zege, Tudisca scoort een eerste keer

24H Karting Francorchamps
24H Karting Francorchamps
De 43 teams die waren ingeschreven voor deze 12de editie van de 24 Uur Karting van Francorchamps kregen het dit weekend zeer warm. Met temperaturen die soms in de buurt kwamen van 30 graden, moest men het hoofd koel houden en rekenen op de betrouwbaarheid van het materiaal om aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Nadat ze nog een schrikmomentje hadden in de eindfase van de wedstrijd, pakten Jérémy Peclers, Jérôme Farinaux en Alessandro Tudisca de overwinning.
  • St. Paul
Een gemoedelijke sfeer, het publiek en de zon: alle ingredienten werden zaterdag bij elkaar gebracht voor de start van de 12de editie van de 24 Uur Karting van Francorchamps! Daarenboven beloofde de strijd om de zege weeral zeer hard te worden, met 43 teams en bijna 200 rijders aan de start.
 
Zoals steeds lag de sleutel tot het succes bij de homogene samenstelling van de ploegen, de strategie en de manier waarmee er werd omgegaan met het verkeer. Maar om dit jaar te schitteren moest men meer dan ooit beroep doen op de concentratie en wat bijval. Met temperaturen in de buurt van 30 graden werden de karts en de rijders zwaar op de proef gesteld en meerdere kandidaten voor de plaatsen vooraan konden niet uit de problemen blijven. Zelfs niet de latere winnaars…

Expert: AGT by Tys Racing ondanks schrikmoment
 
Op een tiental minuten voor het vallen van de finishvlag, leek de zaak beklonken binnen de klasse Expert (waar minstens 75 % van de rijders op een kart minstens 2 deelnames aan de wedstrijd telden sinds 2013). Als eenzame leiders, en dat al gedurende meerdere uren, dachten Jérémy Peclers, Jérôme Farinaux en Alessandro Tudisca rustig naar de zege te kunnen rijden. Dat was echter buiten de breuk van een kroonwiel gerekend, waardoor  AGT by Tys Racing (#24) genoodzaakt werd van kart te wisselen!
 
“Dat was ernstig schrikken”, vertelt Alessandro Tudisca. “Ik kon maar één ding doen en dat was de kart zo vlug mogelijk naar de pitlane brengen. Daarna hadden we wat geluk, want we konden van chassis wisselen en heel snel weer de baan kiezen. Tot zover liep het goed, maar in mijn haast presenteerde ik verkeerd mijn badge bij het verlaten van de pitstraat, en dat kostte ons een drive-through.” 
 
Dankzij de comfortabele voorsprong kon het trio wel zijn eerste plaats vasthouden tot aan de finish. “Een mooie beloning voor de rijders en voor heel de entourage van het team. De 24 Uur Karting van Francorchamps vragen heel wat organisatie om performant voor de dag te komen”, voegt Alessandro toe. “Ik ben heel blij voor mijn ploeggenoten, winnaars in 2017, die opnieuw aanknoopten met het succes. Voor mij is het een eerste overwinning in vijf deelnames.”
 
Podium 24H Karting Francorchamps
Podium 24H Karting Francorchamps
Op een ronde van de laureaten, vonden we de ploeg van de #20 AMG Racing. Nadat ze voor het tweede opeenvolgende jaar tekenden voor de pole position, eindigden Antoine Morlet, Mathieu, Alain en Guillaume Huls op de tweede plaats voor de vierde maal in vijf jaren. Het moet gezegd worden dat het sympathieke viertal op de hoogste trede van het podium had kunnen klimmen als ze niet het slachtoffer waren geweest van een lekke band in de aanvangsfase van de race. 

Biitwin: Art of Racing, spanning tot het bittere einde
 
Dit jaar werd de top-3 van het algemene klassement vervolledigd door het eerste team van de klasse Biitwin: Art of Racing (#21). Na een prachtig duel haalden Johanna Dhoine, Luca Collette, Maximilian Baum en Geoffrey Leemans de bronzen medaille voor UNEM.BE (#11), en dat voor een luttele… 22 seconden! Horion Van Waes, Tibo Vankrunkelsven, Chiara en Luca Cauwenbergh gingen ook naar huis met een trofee. In de klasse Biitwin pakten ze de tweede plaats, voor Andy Gaban, Walter Timmermans, Alix Wanson, Nico Gallina, Ludovic Solheid en Karel Coetsiers (#28 Gaban Motorsport).
 
De rijders van Twenty-Six Racing I (#26) raakten betrokken bij een incident bij de start, maar toonden zich vastberaden… en dat was een goede zaak! Niet enkel klommen Kévin Compère, Lucas Lechien, Théo Pirmez en Raphaël Dauw nog op tot een vijfde plaats in het algemene klassement, maar ze pakten ook de derde plaats in de klasse Expert. Ze gingen voor aan Simon Delvenne, Victor Poiré, Filipe Vieira, Arnaud Teuwen en Dylan De Wolf (#1 Ets Lemeer by Aqua4U), die problemen hadden met de carburator, met zware gevolgen op zondagochtend.

Rookie: Golden Buzz Racing domineert
 
Golden Buzz Racing (#51) was duidelijk dominant in de categorie. Ze eindigden deze etmaalrace op de zevende plaats algemeen voor ComTis (#59 Geoffrey De Bilde-Calogero Lopez-Kenny Verbinnen-Bjorn Vermeulen-Eric Serkeyn-Grégory Tytens), WKS Racing Team (#44 Anthony Lejoly-Thomas Leufgen-Julien Jamoye-Adrien Dewalque) en TB Racing (#6 Alexandre et Kevin Brohée-Rony Decamps-Julien Ebbeni). Door een voorbeeldige regelmaat kwamen Lorenzo Bonifazio, Noah Maton, Nicolas Jussy en Darek Egyed onder de finishwlag door met 11 ronden voorsprong op Team CC (#22 Noah Mathieu-Thibaut Petronin-Adrien Tubiermont-Noa Pereira) en 17 ronden op de ploeg van  #42 Car Clean by Tys Racing (Maxime Leenders-Pierre Laurent-Mathys Boubbaz-Maurice Istas).
 
In deze klasse van “nieuwkomers” (met maximaal één enkele rijder per team die al eens deelnam aan de wedstrijd sinds 2013) willen we zeker de mooie prestatie onderlijnen van het team #46 TB Racing II (Milan Descamps-Enzo Ferrari-Bryan Lopomo-Luigi Pirrera). Door de snelle Enzo Ferrari lieten ze de absoluut beste tijd in deze 24 Uur Karting van Francorchamps 2024 optekenen!
 
“We beleefden de heetste 24 Uur Karting sinds 2013”, bevestigt Patrick Van Billoen, de organisator. “Voor de rijders was het duidelijk een bijkomende uitdaging! Op de baan zagen we een wedstrijd van zeer hoog niveau. Het volstaat om naar de absoluut beste tijden te kijken van elk team om te beseffen dat bijna iedereen gegroepeerd zat binnen dezelfde seconde. Over het gehele weekend zag ik ook veel lachende gezichten onder de teams, die ik wil bedanken voor hun trouw. Ook al is ons evenement een competitie, het is eerst en vooral een groot feest waar het amusement de bovenhand moet halen. Aan alle gepassioneerden en aan alle getrouwen van de vrijetijds-kartcompetitie: afspraak in 2025!”

Klassement :
 
1. AGT by Tys Racing (Jérôme Farinaux-Jérémy Peclers-Alessandro Tudisca, winnaars in Expert) met 1414 ronden; 2. AMG Racing (Antoine Morlet-Guillaume Huls-Mathieu Huls-Alain Huls) op 1 ronde; 3. Art of Racing (Johanna Dhoine-Luca Collette-Maximilian Baum-Geoffrey Leemans, winnaars in Biitwin) op 4 ronden; 4. UNEM.BE (Horion Van Waes-Tibo Vankrunkelsven-Chiara en Luca Cauwenbergh) op 4 ronden; 5. Twenty-Six Racing I (Kévin Compère, Lucas Lechien, Théo Pirmez en Raphaël Dauw) op 6 ronden; 6. Ets Lemeer by Aqua4U (Simon Delvenne-Victor Poiré-Filipe Vieira-Arnaud Teuwen-Dylan De Wolf) op 6 ronden; 7. Golden Buzz Racing (Lorenzo Bonifazio-Noah Maton-Nicolas Jussy-Darek Egyed, winnaars in Rookie) op 9 ronden; 8. ComTis (Geoffrey De Bilde-Calogero Lopez-Kenny Verbinnen-Bjorn Vermeulen-Eric Serkeyn-Grégory Tytens) op 9 ronden; 9. WKS Racing Team (Anthony Lejoly-Thomas Leufgen-Julien Jamoye-Adrien Dewalque) op 10 ronden; 10. TB Racing (Alexandre en Kevin Brohée-Rony Decamps-Julien Ebbeni) op 10 ronden; 14. Gaban Motorsport (Andy Gaban-Walter Timmermans-Alix Wanson-Nico Gallina-Ludovic Solheid-Karel Coetsiers) op 18 ronden; 16. Team CC (Noah Mathieu-Thibaut Petronin-Adrien Tubiermont-Noa Pereira) op 20 ronden; 23. Car Clean by Tys Racing (Maxime Leenders-Pierre Laurent-Mathys Boubbaz-Maurice Istas) op 26 ronden...
 

Persbericht 24H Karting Francorchamps



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op maandag 2 september 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons