van der Horst

Acropolis: Grieks drama voor Evans en Neuville, Ogier leider

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier leidt na de ochtendlus op vrijdagochtend in de Acropolis Rally, de tiende manche van het WRC. Titelconcurrenten Thierry Neuville en Elfyn Evans verkeren in de problemen, al houdt de Belg zich wel nog staande. Voor Evans spat de titeldroom uiteen in de schaduw van de Griekse Acropolis.
Thierry Neuville (Hyundai) moest dus weer gaan vegen, als leider in het wereldkampioenschap. In het begin beperkte de Belg de schade, maar dat was van korte duur. De Hyundai sputterde en draaide bij momenten op drie cilinders. Het verlies liep de hele ochtend op, tot nu al ruim een halve minuut op de leider.

Die luistert naar de naam Sébastien Ogier (Toyota). De Fransman zette zich snel op kop en pakte genadeloos uit op de slotproef dankzij een uitgekiende bandenkeuze, al sakkerde hij wel dat hij te vaak in het stof van Neuville moest rijden. Adrien Fourmaux (Ford) genoot van zijn startpositie en klampt aan. De Fransman volgt als tweede op 5.9 seconden van zijn landgenoot. Ott Tänak (Hyundai) kreeg op minder rubber een dreun op de slotproef en volgt al op 9.8 tellen. 

Dani Sordo (Hyundai) is onregelmatig en volgt al op 20 seconden, maar de Spanjaard kan Neuville wel van dienst zijn, want de Belg volgt als vijfde. Een positiewissel is dus mogelijk, mocht dat nodig blijken.

Ondanks de leidende Ogier zit Toyota wel in de verdrukking. Elfyn Evans (Toyota) maakte een fout, reed lek en kende daarna mechanische problemen. De Welshman staat al negen minuten in het krijt en mag dus stilaan een kruis maken over zijn titeldroom. Ook Takamoto Katsuta (Toyota) is uitgeteld, nadat hij van de baan ging. Allemaal goed nieuws voor Neuville die op die manier een betere startpositie kan genieten morgen (als hij de finish haalt vanavond). 

Grégoire Munster (Ford) kent ook problemen, onder meer met de handrem. Hij kan zich wel optrekken aan een voorlopige zevende plaats, maar moet wel een WRC2 voor zich dulden.

In die klasse leidt Yohan Rossel verrassend, voor Sami Pajari.

Na de middag worden de drie ochtendproeven nog eens afgewerkt. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 6 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons