van der Horst

Acropolis: Goden zijn Neuville gunstig gezind, Tänak krijgt leiding

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak mag na de openingsdag in de Acropolis Rally als leider gaan slapen. Hyundai bezet vrijdagavond het hele podium. De Griekse goden zijn voorlopig Thierry Neuville gunstig gezind want de Belg zit onbezorgd op puntenkoers.
  • De Swert Opticiens
In de Acropolis is een Griekse tragedie nooit veraf. Vrijdagochtend hing Toyota in de touwen na de opgave van Takamoto Katsuta (Toyota) en de mechanische problemen op de Yaris van Elfyn Evans (Toyota). Maar ook na de middag gebeurde er nog van alles. Adrien Fourmaux (Ford), tweede vrijdagmiddag, raakte een rots en brak de ophanging, maar nog belangrijker: ook Sébastien Ogier (Toyota) verloor ontzettend veel tijd. De Fransman raakte op de slotproef amper nog vooruit, met een probleem dat fel leek op dat van Evans vrijdagochtend. 

Hyundai heeft voorlopig de beste papieren in handen. Ott Tänak (Hyundai) kreeg de leiding bijna op een zilveren schotel aangeboden, na de opgave van Fourmaux en de problemen van Ogier. Dani Sordo (Hyundai) schoof op regelmaat ook door en is nu tweede, en kan dus nog Thierry Neuville (Hyundai) helpen in de strijd om de titel, door eventueel van positie te wisselen. Neuville moet alleszins niet meer achterom kijken, want de tegenstand staat bijna op twee minuten achter hem.
Al moet er in Griekenland altijd met twee woorden worden gesproken of om het met Tänak zijn woorden te zeggen: "Gemakklijk in Griekenland? "My ass", het is nooit gemakkelijk in Griekenland."

Tänak heeft een voorsprong van 22 seconden op Sordo. Neuville is nu derde op 45 seconden. De Belg klokte zelfs nog een besttijd op de slotproef. Ogier lijkt ontzettend goed weg te komen en is nog altijd vierde, wat de rol van Sordo nóg belangrijker maakt.

Het klassement ging in het slot nog helemaal over de kop want ook Grégoire Munster (Ford) en leider in WRC2, Yohan Rossel, reden nog lek.

Sami Pajari leidt nu in WRC2 en is zelfs vijfde algemeen. Munster is voorlopig zesde, ondanks zijn lekke band.

Morgen zijn er opnieuw zes proeven, waarvan vijf verschillende. Een goede positie vandaag was dus cruciaal voor de zware proeven van morgen. Zondag eindigt de rally, na vijftien proeven, met de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 6 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons