van der Horst

4H Spa: AO by TF op pole - top vijf voor Sarah Bovy in LMGT3

AO by TF - Oreca 07-Gibson
AO by TF - Oreca 07-Gibson
Tijdens de kwalificaties van de European Le Mans Series in Spa-Francorchamps wist AO by TF de pole te bemachtigen. In een finale charge van net geen zes minuten trok Louis Déletraz uiteindelijk de pole naar zich toe voor Panis Racing met Charles Milesi, die in Imola nog vanaf pole mocht starten. Aan Belgische zijde was er opluchting dat Sarah Bovy met de Iron Dames Porsche aan de kwalificaties kon deelnemen, nadat zij nog afwezig waren tijdens de tweede vrije training. De Brusselse zag echter haar reeks poles eindigen en start morgen vanaf de vijfde plaats.
Richard Mille by TDS - Oreca 07-Gibson
Richard Mille by TDS - Oreca 07-Gibson
Het werd een stevige shoot-out bij de toppers, nadat zowel de United Autosports #22 als de COOL Racing #47 bijna gelijktijdig op twee verschillende plekken in het grind belandden. Hierdoor werd de kwalificatie tijdelijk stilgelegd, en kregen de overgebleven rijders iets minder dan zes minuten de tijd om hun chrono's te verbeteren. In deze laatste fase zette Louis Déletraz de beste tijd neer, waarmee hij de pole position bemachtigde voor Panis Racing met Charles Milesi. Inter Europol Competition en COOL Racing #37 starten morgen vanaf de tweede rij. In LMP2 Pro-Am werd de strijd om de snelste tijd pas in de slotminuten beslist. Giorgio Roda zette een sterke tijd neer voor Proton Competition, totdat Rodrigo Sales van Richard Mille by TDS in zijn laatste ronde met slechts 33 duizendsten van een seconde sneller bleek te zijn. De tweede startrij in deze klasse wordt bezet door Nielsen Racing en AF Corse.

Iron Lynx - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
Iron Lynx - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
In LMGT3 stond er geen maat op de Iron Lynx Lamborghini van Hiroshi Hamaguchi. De Japanner zette al vroeg in de sessie de snelste tijd neer en hield daarmee de Formula Racing Ferrari van Johnny Laursen op afstand, met een verschil van een seconde. Martin Berry eindigde als derde in de Grid Motorsport by TF Aston Martin, naast hem staat de Spirit of Race Ferrari op de grid. De Iron Dames Porsche met Sarah Bovy, die een groot deel van de tweede vrije training moest missen, wist toch nog de vijfde tijd neer te zetten in de kwalificatie.

RLR MSport - Ligier JS P320-Nissan
RLR MSport - Ligier JS P320-Nissan
Tot slot wist Gaël Julien de pole position te pakken voor RLR MSport in LMP3. In zijn laatste vliegende ronde versloeg hij de COOL Racing Ligier van Manuel Espirito Santo met slechts 40 duizendsten van een seconde. Inter Europol Competition en Team Virage starten morgen vanaf de tweede rij, terwijl de WTM by Rinaldi Racing Duqueine de top vijf afsloot. DKR Engineering kende pech toen hun rechter achterwiel loskwam ter hoogte van Courbe Paul Frere, wat leidde tot een tijdelijke onderbreking van de kwalificatie.

Hiermee zitten de kwalificaties er op en is het nu aftellen naar de wedstrijd morgen. Deze start om 11:30 uur.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op zaterdag 24 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons