van der Horst

6H São Paulo: Toyota domineert - Opnieuw Porsche in LMGT3

Toyota GR010 Hybrid
Toyota GR010 Hybrid
Nadat Toyota gisteren al de eerste startrij voor zich opeiste was het Japanse merk vandaag in Brazilië bijna onklopbaar. Bijna, want Buemi, Hirakawa en Hartley (#8) wonnen wel met meer dan een minuut voorsprong, de zusterauto (De Vries, Conway, Kobayashi - #7) verloor veel tijd maar werd nog wel vierde. Laurens Vanthoor deed samen met Kévin Estre en André Lotterer (#6) een goede zaak in het kampioenschap door als tweede te finishen, voor de zuster-Porsche #5 (Campbell, Christensen, Makowiecki).
  • De Swert Opticiens
Start FIA WEC 6H Sao Paulo 2024
Start FIA WEC 6H Sao Paulo 2024
Bij de start namen de beide Toyota's de bovenhand, al moest de van pole vertrokken #7 de rol al vroeg lossen na een penalty en het vervangen van een sensor, dat de wagen meer dan twee minuten kostte. Nog in de beginfase liep Laurens Vanthoor een lekke band op nadat hij bij een inhaalpoging werd klemgereden door Will Stevens (Jota Porsche #12). Een goed uitgekiende strategie van Penske zorgde er echter voor dat hij net als de rest van de toppers slechts vijf pitstops nodig had waardoor de Porsche #6 uiteindelijk nog een heel sterke tweede plaats uit de brand kon slepen.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Ferrari, het merk dat vorige maand voor een tweede opeenvolgende keer de 24 Uur van Le Mans won, eindigde als vijfde en zesde. Voor de WRT BMW #15 van ondermeer Dries Vanthoor was er een top tien-klassering met P9, vijf plaatsen beter dan de zuster-BMW #20. De Peugeot 9X8 #94 van ondermeer Stoffel Vandoorne reed als zestiende over de meet.



Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Pech in LMGT3 voor de Iron Dames, Sarah Bovy hield tijdens het grootste deel van haar dubbele openingsstint de latere winnaar, de Manthey Porsche #92 (Malykhin, Sturm, Bachler), achter zich maar de Lamborghini #85 raakte na de stint van Rahel Frey oververhit. Zij dienden dus de handdoek te werpen, beste Belg werd Maxime Martin in de WRT BMW #46 op de vijfde plaats. De achtste plaats was er voor de TF Sport Corvette #81 van ondermeer Tom Van Rompuy, die in zijn openingsstint van zijn sokken werd gereden door een overenthousiaste Yasser Shahin (Manthey Porsche #91). Onze landgenoot kon wel verder, net als de Australiër, die even later ook nog eens inreed op de AF Corse Ferrari #54 van Thomas Flöhr en zo bedacht werd met maar liefst twee straffen. De tweede WRT BMW, de #31, kon zich nog net verzekeren van een plaats in de top tien.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zondag 14 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H São Paulo.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons