van der Horst

Acropolis: Godenkind Rovanperä pakt zege en optie op titel

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft zondag voor een tweede keer de Acropolis Rally van Griekenland op zijn naam geschreven. Dat was de tiende manche van het WRC. De Fin had een ruime voorsprong op ploeggenoot Elfyn Evans en Dani Sordo. Hij verstevigt ook zijn leidersplaats in het WRC en neemt met zijn derde zege van het seizoen een stevige optie op de titel.
  • 24 Hours of Zolder
Na de opgaves van Thierry Neuville (Hyundai) en Sébastien Ogier (Toyota) zaterdagmiddag, kreeg Kalle Rovanperä (Toyota) de zege op een zilveren schotel aangeboden. Het werd een ware afvallingskoers waarbij enkel de Fin niet het minste probleem kende, terwijl de concurrentie kreeg af te rekenen met mechanische problemen (Ott Tänak (Ford), Elfyn Evans (Toyota)), of lekke banden, zoals bij Esapekka Lappi (Hyundai). Er werd dan ook gegoocheld met minuten.

De derde zege van het seizoen was zaterdagavond eigenlijk al een feit voor de wereldkampioen. Rovanperä, winnaar van de Power Stage, haalde het zondag met anderhalve minuut op zijn dichtste belager. Dat was Elfyn Evans (Toyota). De Welshman houdt zo de strijd om de titel nog een beetje levend. Evans moest in de slotproef wel nog afrekenen met Dani Sordo (Hyundai) die op regelmaat de eer van Hyundai hoog hield met een derde plaats. 

Ott Tänak (Ford) kende weer weinig geluk en zag zijn zegekansen op de openingsdag al in rook opgaan na mechanische problemen. Hij kwam met een vierde plaats toch nog goed uit de strijd. Ook Esapekka Lappi (Hyundai) kende zijn deel van de pech, en de Fin leek zich ook minder in zijn sas te voelen dan de jongste weken.Hij verlaat Griekenland met een vifjde plaats. Takamoto Katsuta (Toyota) legt beslag op plaats zes.

In WRC2 stond er geen maat op Andreas Mikkelsen (Skoda). De Noor kende veel pech in de openingsfase maar zorgde voor een geweldige comeback. Gus Greensmith (Skoda) pakte de tweede stek, voor Yohan Rossel (Citroën). Grégoire Munster (Ford) eindigde op een uitstekende vijfde stek in de categorie.

De volgende manche is de Rally van Chili, waar we onder meer Munster terugzien in een Ford Puma Rally1. Kalle Rovanperä kan er al wereldkampioen worden. Als hij Zuid-Amerika verlaat met een voorsprong van 60 punten op Evans en Neuville, volgt de Fin zichzelf op als wereldkampioen. De Fin telt 200 punten, 33 meer dan Evans, en 66 meer dan Neuville.

Foto: Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 10 september 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons