van der Horst

Vince Peeters: "Hoop op top tien door juiste beslissingen tijdens de race"

Vince Peeters
Vince Peeters
Wie al even op iRacing vertoeft, zal ongetwijfeld de naam Vince Peeters wel eens zijn tegen gekomen tijdens een race. De Limburger maakte zijn debuut in de Virtual Belcar Winter Series en behaalde daar twee titels, om uiteindelijk over te schakelen richting het hoogwaardige kampioenschap IVRA. Nu keerde de jongeman uit Ham terug naar het Belgian F4 Championship, om uiteindelijk de titel met vlag en wimpel binnen te halen en mag hij zich net zoals Mathias Kühn opmaken om ons land te vertegenwoordigen tijdens de FIA Motorsport Games. We konden niet anders dan ook met hem eens een virtuele koffie te drinken met het oog op eind oktober.
  • 24 Hours of Zolder
Eerst en vooral, proficiat met de eindwinst. Hoe schatte je jouw kansen in voor het kampioenschap begon?

De driestrijd tussen Aaron Ferrazzano, Vince Peeters en Erind Baba
De driestrijd tussen Aaron Ferrazzano, Vince Peeters en Erind Baba
Voor de titel in het kampioenschap verwachtte ik wel wat competitie. Ik was niet bekend met de F4 aangezien ik voornamelijk met GT auto's rijd op iRacing. Ik was onzeker of ik het ritmezou hebben om vooraan mee te rijden. Ik heb heel wat avonden geoefend met Lucas Romano, Kenny Herremans en Erind Baba en stilaan geraakte ik op tempo. Toch leek het in de voorafgaande trainingssessies van de eerste ronde alsof ik niet in de buurt van de snelsten geraakte. Maar vanaf de eerste heat werden die onzekerheden al snel van tafel geveegd. Op Zolder won ik onverwacht en dat met een grote voorsprong in beide races. En doorheen het kampioenschap leek mijn ritme enkel maar beter te worden met als uitschieter Virginia, waar ik de pole nam met 0.6 sec voorsprong. Ondertussen ben ik een grote fan van de auto geworden en race ik er vaker mee.

Wat vond je van dit concept? Want uiteindelijk was dit de eerste keer dat er een kampioenschap georganiseerd werd in België waar een serieuze prijs aan vast hing.

Vince Peeters
Vince Peeters
Ik vind het concept wel best tof. Het is altijd leuk om in een kampioenschap met enkel landgenoten te racen. Aan het format mag wel gewerkt worden. De races waren naar mijn mening te lang en vaak moest er lang gewacht worden tussen de races. Een format van sprint races zou ook interessanter zijn voor kijkers van de livestream. Met wat meer promotie voorafgaand aan het kampioenschap kon er ook een groter bereik zijn. Ik ben al meer dan vijf jaar aanwezig in de iRacing-wereld in België en er leken wel wat grote namen te missen op de deelnemerslijst.

We hebben uiteindelijk twee verschillende formats gekregen vanwege het slinkende deelnemersveld. Van welke van de twee was je meer fan?

Vince Peeters
Vince Peeters
Het format waar de PRO's en AM's apart rijden vond ik toch het beste. Het verschil in rondetijden was groot en uiteindelijk is het frustrerend voor beide kanten als we elkaar in de weg rijden. Ik moet ook zeggen dat de steun van de RACB een zeer welkom gegeven was. De simracing-boom na COVID heeft helaas daarna niet veel groei gekend, maar met de komst van een partner als de RACB toont dat aan dat onze competities toch nog in het oog vallen.

Je mag nu naar de Motorsport Games gaan. Wat heb je opgepikt van de vorige twee edities?

Ik heb al wat opzoekingswerk gedaan en het lijkt me dat ze Fanatec apparatuur zullen gebruiken. Ik heb al geregeld dat ik daarop ergens in mijn buurt kan gaan oefenen. Het zal een hele aanpassing worden en afwijken van mijn gebruikelijke sim rig. Het format lijkt ook best aggressief, het is met uitvalrondes en ik zal telkens hoog moeten scoren om de finale te halen. Stilaan wordt ook duidelijk welke piloten gekwalificeerd zijn voor de andere landen. De competitie zal zeer sterk zijn!

Tot slot, je zegt dat er al duidelijk wordt welke andere namen gekwalificeerd zullen zijn. Waar hoop je te eindigen op deze eerste editie dat iRacing zijn intrede maakt?

Ik geloof graag van mezelf dat mijn sterkste punt mijn consistentie is in het behalen van resultaten. Het kan goed zijn dat men kwalificatieritme niet eens in de top tien zal liggen op de FIA Motorsport Games, maar ik hoop toch dat ik een top tien haal door de juiste beslissingen te nemen tijdens de races.

Foto's: Simon Heck - Belgian F4 Championship



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op dinsdag 16 juli 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons