van der Horst

Stoffel Vandoorne verlaat DS Penske na dit seizoen

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Het gerucht deed de laatste tijd al de ronde, maar The Race heeft dat nu bevestigd: Stoffel Vandoorne zal dit weekend zijn laatste wedstrijden rijden voor DS Penske. De Rumbekenaar stapte als wereldkampioen in bij het nieuw gevormde Amerikaans-Franse team in 2022, maar behaalde niet de gehoopte resultaten. Ondertussen blijft Vandoorne wel strijdvaardig en wil hij graag nog in de Formule E blijven. De vraag is waar?
Podium 2024 Formule E Monaco e-Prix
Podium 2024 Formule E Monaco e-Prix
Tijdens een podcast van The Race werd Vandoorne aangeduid als een coureur die mogelijk van team zou kunnen wisselen. De tegenvallende resultaten, vooral in vergelijking met teamgenoot Jean-Éric Vergne, zijn een mogelijke oorzaak. Volgens Sam Smith ligt deze stijl van pelotonracen Vandoorne gewoon niet en de wagen was ook allesbehalve competitief vanaf de start van het Gen3-tijdperk. Dit is al verbeterd nu en Vandoorne weet zich nog steeds bij de beste piloten te plaatsen als het op kwalificaties aankomt, maar tijdens de races zie je slechts een schim van de consistentie waarmee hij de titel in 2022 behaalde, met de uitschieter in Monaco als uitzondering.

Sascha Fenestraz & Maximilian Günther
Sascha Fenestraz & Maximilian Günther
Bovendien heeft DS Penske in de afgelopen twee jaar ingrijpende interne veranderingen doorgemaakt. Een belangrijke verandering is de komst van Phil Charles, die dit seizoen de overstap van Jaguar naar het Penske-gedeelte heeft gemaakt en zich voornamelijk richt op het sportieve aspect. Dit zou mogelijk Vandoorne parten hebben gespeeld met zijn vertrek als gevolg. Ze zouden al een vervanger op het oog hebben in Maximilian Günther. De Duitser liet dit jaar bij Maserati al mooie dingen zien, zoals de overwinning in Tokio. Hij is overigens geen onbekende voor zowel het merk - gezien Maserati met dezelfde aandrijving rijdt - als voor het team.

Sébastien Buemi - Envision Racing
Sébastien Buemi - Envision Racing
Wat de Formule E betreft, die wil Vandoorne vooralsnog niet helemaal adieu zeggen. Toen de podcast begin juni uitkwam, lagen er meerdere opties op tafel. Zo werd Envision genoemd, maar ook Maserati en Nissan stonden op de lijst. Zelfs Porsche was even een mogelijkheid, maar gezien António Félix da Costa mag blijven, is dat al van de baan. Envision stond hoger op de lijst, maar de vraag is wie hij dan zou vervangen. Vooral Buemi liet tijdens Le Mans al doorschemeren dat er binnenkort keuzes gemaakt moeten worden over de combinatie Formule E en FIA WEC, vooral omdat er in 2025 weer een overlapping is tussen beide competities. Dit roept ook vragen op over Vandoorne's positie bij Peugeot in het WEC. Zal hij daar ook zijn zitje behouden? Of moet hij weer op zoek naar een nieuwe kans daar? Het zal dus afwachten zijn wat het verdict is na Londen, waar hopelijk meer duidelijkheid zal komen.

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 16 juli 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons