van der Horst

IAME Series Benelux: meer dan 250 piloten voor de manche in Genk halfweg het seizoen

Start Mini categorie
Start Mini categorie
De IAME Series Benelux beleven dit weekend op het circuit van de Karting Genk hun derde van vijf manches van dit seizoen. Meer dan twee maanden na de manche in Ostricourt worden er 255 piloten verwacht in Limburg en allen staan ze te popelen om de strijd terug aan te gaan!
Tijdens de eerste twee rondes van de IAME Series Benelux kregen we een aantal races op hoog niveau aangeboden, maar de manche die voor dit weekend op het programma staat in Genk, belooft zeker ook de moeite waard te zullen zijn! Meer dan 250 piloten zullen aanwezig zijn op het Limburgse circuit om te proberen hun stempel te drukken op de helft van het seizoen.
 
Om niets van deze afspraak te missen worden twee mogelijkheden aangeboden: Je kan alle races rechtstreeks volgen via het YouTube kanaal van de IAME Series Benelux, maar het beste volg je de wedstrijden uiteraard ter plaatse langs het circuit van de Karting Genk. Op vrijdag en zaterdag staan de categorieën X30 Senior en X30 Junior op het programma, te beginnen met de kwalificatieve oefensessies (vrijdag vanaf 13u45), gevolgd door de kwalificaties (vrijdag vanaf 16u20 en zaterdag vanaf 9u40), om te besluiten met de Finales (zaterdag vanaf 16u10). Op zondag is het dan de beurt aan de Mini Rookie-, Mini-, X30 Senior Cup- en X30 Master categorieën. De  kwalificatieve oefensessies beginnen vanaf 11u45, de kwalificaties vanaf 13u30 en de eerste Finale vanaf 16u30.
 
X30 Senior: kan Kalteren de kloof verkleinen?
 
Sam Balota - X30 Senior
Sam Balota - X30 Senior
Sam Balota, die als één van de grote favorieten wordt aangeduid voor de X30 Senior titel (14-29 jaar), maakt die favorietenrol momenteel duidelijk waar. Met twee overwinningen in evenveel Finales, moet de leider in het kampioenschap desalniettemin zeker nog rekening houden met een eventuele terugvechtende Henkie Kalteren. Sinds het begin van het seizoen was de Nederlander steeds op het podium terug te vinden en zijn achterstand op de Antwerpenaar bedraagt slechts 14 punten.  Het belooft dus een intense strijd te worden tussen beiden.
Er zijn echter genoeg andere piloten die nog roet in het eten kunnen gooien in deze categorie, die met 108 piloten meer dan compleet is!  We denken hierbij allereerst aan Noah Maton, die derde werd in de finale van Ostricourt, en Alessandro Tudisca, die schitterde in Mariembourg. Julian Kamen, Daan Steenman en Fransman Clément Outran kunnen we ook aan deze lijst toevoegen, net als debutanten Patrice Kowalewski en Thomas Van Vliet. Na een moeizame start van de campagne verwachten we ook Victor Louis en Aaron Ferrazzano terug voorin.
 
X30 Junior: moeilijk te voorspellen
 
In de X30 Junior categorie (12-15 jaar) is het moeilijk om een favoriet naar voor te schuiven. In deze klasse, waar het niveau uitzonderlijk hoog is, slaagde geen enkele piloot erin om een weekend volledig te domineren tijdens de eerste seizoenshelft. Kan Tadgh Buckley deze prestatie leveren? De Ierse piloot, die even snel als regelmatig is, leidt het kampioenschap en hij zou dit jaar graag zijn eerste IAME Series Benelux-titel veroveren. Maar ook de Nederlander Devon Hagelen, die momenteel tweede staat in het kampioenschap, heeft hetzelfde doel.
Arthur De Doncker en Louis Baziret konden reeds een overwinning behalen en zouden dit willen herhalen in Genk.  Het is het uitgelezen moment om dichter te komen bij de leider van het kampioenschap en hun status van titelkandidaten te bevestigen. Maar in de strijd voor de overwinning weten ze dat ze eveneens rekening zullen moeten houden met Quinten Van Leeuwen, Juste Mulder, Eva Dorrestijn, Scott Reilly, Senna Meunier en Giulian Sorvillo. En we mogen eveneens Jorn Helder niet vergeten want de Nederlander beleefde een uitstekend weekend in Ostricourt met een mooie tweede plaats.
 
Mini: Grignet-De Cock, de strijd gaat verder
 
Ook in de Mini categorie (10-12 jaar) wordt er een hevige strijd verwacht met een aangekondigd duel tussen Noah Grignet en Lorenz De Cock. De huidige leider in het kampioenschap haalde de overwinning binnen in Ostricourt, maar zijn naaste achtervolger domineerde het openingsweekend in Mariembourg.  Wie zal er de bovenhand nemen?  Antwoord volgt zondagavond!   
Maar er zijn nog tal van andere mooie namen op de deelnemerslijst die in staat zijn om mee te strijden vooraan. Of het nu Levin Barbier, Ben McCloughry, Milan Becu of Antoine Bouts is, ze zijn allemaal al in de top 3 geëindigd in een finale of in het tussentijdse klassement na de kwalificatiemanches. Maar ook Lewis Boodts, Jules Decoen en Julian van de Coterlet dienen we in de gaten te houden. Intussen maken jonge strijders zoals Djamairo Hoft en Cyril Grosjean deel uit van de outsiders.
 
Mini Rookie: Pantoli met vertrouwen
 
Denver Bos - Mini Rookie
Denver Bos - Mini Rookie
Tijdens zijn eerste seizoen in de Benelux maakt Amine Pantoli een sterke indruk!  De jonge Fransman kon de twee eerste Finales in de Mini Rookie categorie (7-10 jaar) op zijn naam schrijven en hij bouwde een voorsprong uit van 20 punten in het kampioenschap. Zijn tegenstanders zullen dus moeten reageren in Genk als ze hem niet verder willen zien uitlopen! Onder hen zijn Markus Engan Aasen, Denver Bos en Memphis Schuurman het best geplaatst in het kampioenschap om aanspraak proberen te maken op de overwinning, maar we mogen Luis Paternotte zeker niet uit het oog verliezen, want de jongeling was reeds zeer regelmatig tijdens de eerste twee afspraken en hij zal zijn evolutie vast en zeker willen verderzetten in Limburg. En wat te zeggen van Eloan Poissonnet?  Na een derde plaats in de Finale in Ostricourt zal de Belg willen bevestigen. En de lijst van de kandidaten voor een Top 5 plaats is verre van uitgeput: Tobi ter Haar, Lorenzo Sambur, Isaac El Houati, Matteo Campobello, Cem Sazlik, Mathis Piessens en Philippe Massard werden reeds allen vooraan gespot tijdens de voorbije races en ze zullen ook deze keer willen tonen wat ze waard zijn.
 
X30 Senior Cup / X30 Master: Delbauf et Ringleberg stevig aan de leiding
 
Hij scoorde drie keer het maximale aantal punten en werd tweede in de finale in Ostricourt: afgaande op zijn resultaten aan het begin van het seizoen lijkt alles goed te gaan voor Matthieu Delbauf in de X30 Senior Cup (18-29 jaar). Met een voorsprong van 23 punten in het kampioenschap weet de kampioen van 2022 dat de titelstrijd verre van voorbij is en dat hij zijn concurrenten heel goed in het oog zal moeten houden!  Martin Hebette, winnaar in de Finale in Ostricourt, maakt deel uit van dat lijstje. De piloot die dit seizoen zijn rentree maakte in de IAME Series Benelux wil zijn elan alvast voortzetten in Limburg.  De Fransman Pierre Mochalski, tweede in het kampioenschap, heeft eveneens hoge ambities en doelt op een eerste succes in 2024 op Genkse bodem.  Maar een reactie zou eveneens kunnen komen van zijn landgenoot François-Xavier Venet of van de Nederlander Nick Smit.

Jim Ringelberg - X30 Master
Jim Ringelberg - X30 Master
In de X30 Master categorie (+30 jaar) kon Jim Ringelberg bovenaan het klassement plaatsnemen dankzij een foutloos parkoers in de Hauts-de-France… en hij zal zijn voorsprong zeker willen behouden! In de strijd voor de overwinning zijn er desalniettemin meerdere concurrenten zoals de Fransman Fabrice Frete, luxe freelance piloot in de IAME Series Benelux. En als we weten dat ook Quentin Henry, Thierry Delré, Mark Smit, Nicolas Chapelle, Vincenzo Schillaci en Björn Verhamme zich in de strijd kunnen mengen, dan weten we dat er ons wat te wachten staat!

Persbericht IAME Series Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op woensdag 17 juli 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons