van der Horst

Acropolis: Titelgevecht richting laatste rechte lijn

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Met de tiende manche van het WRC komt de titelfinale stilaan dichterbij. In de mythische Acropolis Rally in Griekenland verdedigt Thierry Neuville zijn leidersplaats, andermaal.
Thierry Neuville (Hyundai) verdedigt al het hele seizoen zijn koppositie en dat gaat de Belg, ondanks alle nadelen, voortreffelijk af. Elfyn Evans (Toyota) en Ott Tänak (Hyundai) zetten één voor één druk op de Oostkantonner maar het is Sébastien Ogier (Toyota) die na een bewogen zomer zijn dichtste concurrent is. De Fransman is opnieuw gelegenheidsrijder af, en gaat nu vol voor een negende titel.

Neuville telt 168 punten, Ogier 141, Tänak 137 en Evans 132. De concurrentie heeft ongeveer een rally achterstand maar er zijn nog 120 punten (!!!) te verdienen. Er liggen dus nog drie kapers op de kust. Dat hoeft geen nadeel te zijn, aangezien iedereen van iedereen punten kan afsnoepen. De concurrentie kan zich ook geen misstap meer veroorloven.

Er wacht onze Belg nog een zwaar tweeluik. In de iconische Acropolis Rally moet hij álweer als eerste de baan op, al zullen zijn rechtstreekse concurrenten zeker ook nog last ondervinden van die vroege startpositie. Neuville won al eens in Griekenland, maar viel vorig jaar uit (toen hij aan de leiding reed). De Acropolis blijft een beetje een loterij en dus moet de Belg zien dat hij zo weinig mogelijk averij oploopt. Na de Acropolis volgt een verre, moeilijke uitstap naar Chili maar de resterende manches worden verreden op asfalt.

Ogier, Tänak en Evans zullen de mannen zijn die de Belg moet monsteren. Dani Sordo (Hyundai) heeft vanuit een goede startpositie mogelijk een sleutelrol in handen, net zoals Adrien Fourmaux (Ford) en waarom niet Takamoto Katsuta (Toyota)? Zij kunnen zich ook vooraan nestelen en zo de titelpretendenten helpen, óf, de loef afsteken.

In WRC2 missen we onder meer leider Oliver Solberg. Sami Pajari en Yohan Rossel kunnen dus een zaakje doen in het kampioenschap. In WRC3 mag Tom Rensonnet zijn goede vorm bewijzen, na zijn podium in JWRC in Finland.

Donderdagochtend is er de shakedown. Vrijdag is meteen ook de zwaarste dag van de rally met 135 km tegen de klok. Een goede startpositie op vrijdag wordt cruciaal want op zaterdag wachten vijf verschillende proeven. Zondag volgen nog drie proeven. De rally eindigt met de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 3 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Griekenland.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons