van der Horst

Belgisch Solar Team houdt stand en blijft aan de leiding na bergetappe in Zuid-Afrika.

Innoptus Solar Team
Innoptus Solar Team
Het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven, kon vandaag zijn leiderspositie behouden in de Sasol Solar Challenge. Gisteren kwamen ze aan de leiding nadat ze 100 kilometer meer aflegden dan hun grootste concurrenten. Vandaag stond er een bergetappe op de agenda. De Belgen konden hun voorsprong behouden. De wedstrijd gaat nog twee dagen door en de route van morgen wordt pas later vanavond bekend gemaakt.
  • LTF
Leiders van het klassement
 
De Belgen konden vandaag als eerste starten nadat ze gisteren hun concurrenten verrasten en een stevige voorsprong uitbouwden. De Leuvense studenten eindigden 84 kilometer voor op het team uit Twente. De drie topteams legden vandaag even veel kilometers af en de Belgen behouden dus hun voorsprong. Het is nog afwachten of de andere teams een troef achter de hand hebben.
 
Bergetappe
 
Vandaag stond een bergetappe op het programma. De ingenieursstudenten beklommen met hun zonnewagen enkele stevige hellingen. Tijdens de afdalingen kan de zonnewagen energie terugwinnen door het toepassen van een ‘regeneratief’ remsysteem. Hierdoor wordt de energie die anders verloren zou gaan opnieuw opgeslagen in de batterij. Deze energie kwam vandaag goed van pas. Door de bewolking was er minder zonne-energie beschikbaar wat de etappe nog uitdagender maakte.
 
De Belgen doorstonden deze etappe vlekkeloos en konden hun opgebouwde voorsprong behouden. 
 
Vooruitblik
 
De wedstrijd gaat nog twee dagen door. De route van morgen wordt pas later vanavond bekend gemaakt. De teams worden op die manier extra uitgedaagd. Door de onbekende route kan er op voorhand geen inschatting gemaakt worden van het energieverbruik tijdens deze etappe. Er zullen dus moeilijke, last-minute strategische beslissingen gemaakt moeten worden. Daarnaast kunnen de teams ook tijd verliezen door onverwacht druk verkeer en wegenwerken. Een goede samenwerking binnen het team zal morgen cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat de zonnewagen hierdoor niet moet stilstaan.

Persbericht Innoptus Solar Team
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 18 september 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons