van der Horst

Belgisch Solar Team start vrijdag als tweede aan meest extreme zonnewagenwedstrijd

Innoptus Solar Team
Innoptus Solar Team
Het Innoptus Solar Team kon vandaag de tweede beste tijd neerzetten in de kwalificatieronde voor de Sasol Solar Challenge. De studenten van de KU Leuven legden met hun zonnewagen, de Infinite, de kwalificatieronde enkele seconden sneller af dan hun concurrenten uit Twente. De rivalen uit Delft mogen vrijdag als eerste starten aan de tocht door Zuid-Afrika.
Kwalificatieronde
 
De ingenieursstudenten reden vandaag hun kwalificatieronde op 'Red Star Raceway', een racecircuit in de buurt van Johannesburg. Ze konden er de tweede beste tijd neerzetten en mogen hierdoor vrijdag als tweede starten aan de wedstrijd. De Belgen eindigden enkele seconden voor het studententeam uit Twente. Het team van de TU Delft zette een zeer sterke prestatie neer en mag vrijdag als eerste starten. De studenten van de KU Leuven zullen er alles aan doen om doorheen de wedstrijd een plaats op te schuiven en de beker mee naar huis te nemen.

We hebben zojuist de qualifier van de Sasol Solar Challenge gereden. Het team had vertrouwen in de wagen. We hebben een prachtige tijd van 3 minuten 28 seconden gereden. Dat maakt dat er genoeg marge was. Die marge was nodig voor de wind. Met deze tijd mogen we vrijdag als tweede starten aan de Sasol Solar Challenge.
​Louis Claeys (22, Aalter), Piloot bij het Innoptus Solar Team
 
Technische keuring
 
De afgelopen dagen ondergingen de zonnewagens een technische keuring om er zeker van te zijn dat deze klaar zijn voor de wedstrijd. De zonnewagens zullen vanaf vrijdag acht dagen lang Zuid-Afrika doorkruisen. Dit doen ze tussen het verkeer, op de openbare weg. Om de veiligheid te garanderen werden de zonnewagens aan verschillende testen onderworpen zoals remtesten, stabiliteitstesten, controles aan de structuur van de wagen, de batterij … De Infinite doorstond deze testen vlot en is goedgekeurd om deel te nemen aan de wedstrijd. Voor de teamleden was het de eerste keer sinds het wereldkampioenschap in Australië dat ze de zonnewagens van de andere teams terugzagen.

Static scrutineering is een evenement van de organisatie om de wagens op veiligheid en eerlijkheid te controleren. Het is ook een heel tof moment omdat we na een jaar lang en hard werken de andere teams terugzien en zien wat zij aan hun wagens hebben aangepast.
​Martijn Camps (22, Bocholt), Aerodynamisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team
 
Sasol Solar Challenge
 
De Sasol Solar Challenge gaat door van 13 tot 20 september in Zuid-Afrika en wordt beschouwd als de meest extreme zonnewagenwedstrijd. Het is voor het Belgische Solar Team de tweede keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. De studenten hopen gedurende de acht dagen lange wedstrijd meer dan 4000 km af te leggen. Het uitdagend parcours door Zuid-Afrika voorziet de teamleden van een strategische uitdaging. De Belgen staan er aan de start als regerend wereldkampioen. De ingenieursstudenten kijken alvast heel hard uit naar de start.

We starten vrijdag als tweede aan de Sasol Solar Challenge. We hebben daar een heel jaar keihard naartoe gewerkt en we hebben er superveel zin in om er vol tegenaan te gaan.
​Dries De Saegher (24, Gent), Teamleider bij het Innoptus Solar Team

Persbericht Innoptus Solar Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Technologie & innovatie op woensdag 11 september 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons