van der Horst

World RX: Europese kampioenen gekend

De Europese kampioenen in RX3, RX2e & RX1
De Europese kampioenen in RX3, RX2e & RX1
Vorig weekend werd in het Portugese Montalegre de laatste wedstrijden verreden voor de Europese kampioenschappen en de voorlaatste voor het wereldkampioenschap. Met nog één weekend te gaan binnen het WK zal naast de Europese kampioenen Nils Andersson (RX2e), Patrick O’Donovan (Euro RX1) en Nils Volland (Euro RX3) ook de nieuwe wereldkampioen gekend zijn. Alleen is het probleem dat er nog geen locatie is voor de laatste double header van het seizoen na de anulatie in China.
  • LTF
Eerste zege van het seizoen voor Kevin Hansen - Peugeot 208 RX1E
Eerste zege van het seizoen voor Kevin Hansen - Peugeot 208 RX1E
Na vier raceweekends binnen het Europese continent moest het World RX normaliter richting China voor de seizoenafsluiter. Maart de races in China, dat reeds de vervanger was van Australië, zijn gecanceld en hierdoor komt het kampioenschap in de problemen. De FIA had reeds te kennen gegeven dat minstens twee contineten moesten worden bezocht om te kunnen spreken van een wereldkampioenschap. 

Na het afhaken van China is een delegatie vertrokken richting Turkije die mogelijk een alternatief kan bieden als Aziatische manche. Het is pas na een wedstrijd op een ander continent dan Europa dat er reglementair een wereldkampioen kan worden gekroond.

Euro RX3: Nils Volland verdiend Europees kampioen
Winst voor João Ribeiro, maar titel voor Nils Volland
Winst voor João Ribeiro, maar titel voor Nils Volland
De kans dat een Portugees zichzelf tot Europees kampioen kon kronen in eigen land was vrij groot. De Portugees João Ribeiro reed in Mettet het gat met leider Nils Volland quasi volledig dicht en mocht zijn thuismatch aanvangen met amper één puntje achterstand op de Duitser. 
Het zat erin voor de Portugees, aangezien Volland van de pole naar de vijfde plaats zakte na een voorzichtige start in de finale. Maar links en recht vlogen enkele wagens in de muur waardoor Volland alsnog als tweede kon aantikken na Ribeiro. En dit was voldoende aangezien hij de finale was gestart met een bonus van vijf punten. Ribeiro verloor wat punten in de reeksen door ondermeer een lekke band. Ribneiro won na Mettet ook zijn thuiswedstrijd en dat zal de pijn enigszins verzachten. 

Euro RX1: Patrick O’Donovan Europees kampioen op regelmaat
Yuri Belevskiy wint laatste race. Titel voor Patrick O'Donovan
Yuri Belevskiy wint laatste race. Titel voor Patrick O'Donovan
De Brit Patrick O’Donovan was een gans seizoen de snelste over de vier verreden manches. Hij reed met zijn ex Hansen Peugeot. Zijn voornaamste opponent was de Rus Yuri Belevskiy met een Zwiterse licentie en in een Audi A1 van Volland Racing. De Brit had na drie races een gerustellende voorsprong van 15 punten op de Rus, maar de bloemen worden pas na de meet uitgedeeld.
De twee kamphanen stonden na winst in de halve finales op de eerste startrij van de finale. Belevskiy was het best weg terwijl O’Donovan na een contact achteraan moest aansluiten. Terwijl Belevskiy de wedstrijd naar zijn hand zette kon O’Donovan opschuiven na het tumult in het peloton. Hij pakte verdiend de titel en sloot het seizoen af met een podiumplaats.

RX2e: Nils Andersson kampioen in onderbezet veld
Nils Andersson kervers kampioen RX2e
Nils Andersson kervers kampioen RX2e
Met zes piloten reguliere piloten waren ze in de RX2e. Via twee extra Portugese piloten konden ze het deelnemersveld optrekken tot acht. Het werd zoals reeds het ganse seizoen een Zweeds onderonsje tussen Nils Andersson en Isak Sjökvist. Andersson sloot zijn titel af met een zege.


World RX: Kristoffersson op een zucht van de titel
Johan Kristoffersson op een zucht van de titel - VW Polo WRX
Johan Kristoffersson op een zucht van de titel - VW Polo WRX
Via een zege en een tweede plaats is de Zweedse Volkswagen-rijder quasi zeker van de titel in het World RX. Ook zij reden nog maar amper vier weekends, maar telkens met een double header waardoor ze reeds acht resultaten bijeen sprokkelden. Met nog twee wedstrijden te gaan en een puntenoogst van 60 punten, is de Zweedse meervoudige wereldkampioen quasi zeker van een nieuwe titel door een voorsprong van 46 punten op de Peugeot van Kevin Hansen. Inzake de verdeling van de overige ereplaatsen kan er nog een mooie strijd ontstaan tussen Kevin Hansen, Veiby, Timmy Hansen en Niclas Grönholm. Maar dan moeten ze eerst nog een circuit vinden om het kampioenschap op een waardige manier te laten eindigen.

Foto's: Johnny Loix



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 12 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Portugal.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons