van der Horst

BNL Karting Series voor het eerst te gast in Kerpen

BNL Kerpen
BNL Kerpen
De BNL Karting Series waren afgelopen weekend aan hun derde van vier wedstrijdweekends toe. Voor het eerst in de geschiedenis bestaat het kampioenschap uit vier wedstrijden en de organisatie verraste deze winter door de Erftlandring in Kerpen als gastheer voor de derde wedstrijd aan te duiden. Hoewel de timing misschien wat ongelukkig viel, met een wedstrijd voor het Europees kampioenschap, dit weekend in Italië, kwam het tot een mooie strijd om de zeges in de vier verschillende klassen en valt het kampioenschap nu stilaan in zijn plooi.
De Erftlandring in Kerpen is geen onbekende voor de nationale kampioenschappen in België, Nederland en uiteraard Duitsland maar voor de BNL was het dus de eerste keer dat zij richting het oldscool circuit nabij Keulen trokken. Het circuit, dat een zeer atypische layout kent, vecht al jaren tegen de oprukkende RWE, die het circuit wil sluiten voor het ginnen van bruinkool. Ironisch genoeg kan het circuit dat vroeger uitgebaat werd door de familie Schumacher mede openblijven door acties van mileurorganisaties die zich tegen de bruinkool ontginning verzetten en daarmee ook het prachtige circuit van de sluiting behoeden. 
MiniMax: Chalk wint, Verbeke in een Britse sandwich
Jenson Chalk
Jenson Chalk
Amper twee puntjes scheidden Jenson Chalk en Jef Verbeke na de twee wedstrijden in Genk en Mariembourg. De Brit kwam als puntenleider naar Kerpen maar Verbeke wist zijn huid duur te verkopen. AJ Burggraaff reed zaterdagvoormiddag naar pole maar in de drie heats trok Jenson Chalk steeds het laken naar zich toe om vervolgens op zondag ook de laatste Super Heat te winnen. Burggaaff nam in de start van de finale plaats naast Chalk op de eerste, daarachter volgden Jef Verbeke en Jack Freeman op de tweede rij. De top drie nam al snel wat afstand van de achtervolgers, met Chalk die van start tot finish aan de leiding reed. AJ Burggraaff viel in de eerste wedstrijdhelft vooraan weg na een mislukte inhaalpoging op de Brit. De Nederlander zou uiteindelijk pas dertiende worden terwijl Verbeke probeerde wat hij kon om de leiding af te snoepen van Chalk, maar daar niet in slaagde. De kampioenschapsleider won de finale voor Verbeke en een tweede Brit in de top drie; Max Jolly. 
Junior Max: Jacob Ashcroft lachende derde in spannende finale
Jacob Ashcroft
Jacob Ashcroft
De kwalificaties van de Rotax Junior Max klasse draaide uit op een tactisch steekspel met een zure nasmaak. In de jacht op de beste plaats op de baan werd er bijzonder traag gereden waarbij enkele piloten, de concurrentie gehinderd zouden hebben. Het leverde maarliefst vijf van de zestien rijders, waaronder snelste man Max Sadurski een straf van vijf plaatsen op. En zo kreeg Boaz Maximov de pole in handen voor Jacob Ashcroft en Mate Kobakhidze. Maximov zou ook na de heats vooraan blijven met nog steeds Ashcroft in zijn zog. Bran Vanderveken klom mede dankzij een heat overwinning, van de zevende plaats op naar plaats drie. Maximov behield de leiding bij de start terwijl Vanderveken meteen opschoof naar plaats twee. Onze landgenoot opende al snel de jacht op zijn Nederlandse teammaat en ging hem in de eerste bocht netjes voorbij. Met nog ruim twee minuten op de klok gooide Maximov de knuppel in het hoenderok en ontspon zich een schitterende strijd om de leiding. Maximov en Vanderveken speelden meermaals haasje over maar het was uiteindelijk Jacob Ashcroft die de lachende derde werd. Hij nam in de absolute slotfase de leiding over toen Maximov en Vanderveken het elkaar moeilijk maakten. Vanderveken werd nog tweede, Maximov uiteindelijk pas achtste. De laatste podiumplaats ging naar de Georgiër Mate Kobakhidze. 
DD2 & DD2 Masters: Nikita Gense te sterk voor de concurrentie
Rotax DD2
Rotax DD2
In de DD2 & DD2 Master klasse, voor karts met twee versnellingen, schotelden de deelnemers ons een spannende strijd om de pole voor. Imke Arts troefde haar mannelijke concurrenten af en zette Nikita Gense op zes honderdsten. Dylan Lahaye reed de derde tijd. Gense drukte zijn stempel tijdens de heats en won er twee van de drie terwijl Arts de andere heat voor haar rekening nam. Zondagvoormiddag pakte Gense ook de winst in de laatste Super Heat waarmee hij zijn pole voor de finale veiligstelde. Arts volgde op P2, Mats Johan Overhoff op P3. Gense kende een prima start terwijl Arts meteen een plaats moest prijsgeven aan Overhoff. Gense bouwde zijn voorsprong al snel uit terwijl Dylan Lahaye in één ronde twee plaatsen opschoof richting P2. Onze landgenoot zag, met Arts in zijn spoor, de voorsprong van Gense verder oplopen. Het signaal voor de Nederlandse om Lahaye voorbij te gaan en P2 veilig te stellen. Lahaye zou als derde finishen maar kreeg een straf voor een inbreuk bij de start. Frederik Zebis Christensen nam zo de laatste podiumplaats over. In de DD2 Master klasse, was de zege voor de Duitser Michael Becker. 
Senior Max: Stevens van start tot finish
Vic Stevens
Vic Stevens
Enkele toppiloten van de Rotax Senior Max klasse diende verstek te geven voor de manche in Kerpen, mede door blessures, mede door een te volle kalender. De top van het klassement, aangevoerd door Jayden Thien, tekende wel present. Ook hier werd de uitslag van de kwalificaties, om dezelfde reden als bij de Junioren, nog stevig door elkaar geschud. Het maakte er de kwalificatieheats eens te spannender om want het waren de mannen van buiten de top vijf, die de weg naar voren vonden. Vic Stevens pakte dankzij twee heat overwinningen de pole voor de finale voor Jayden Thien en Olivier Jonckers. Opnieuw bleek de buitenste rij bij de start in het nadeel te zijn en zo behield Stevens relatief makkelijk te leiding en schoof Jonckers door naar plaats twee. Thien verloor nog een plaats aan Sverre Ubben en sloot aan als vierde. Jonckers achtte zijn moment al snel gekomen en remde Stevens uit in de eerste bocht. Die reageerde een ronde later en herstelde de pikkorde opnieuw. De dubbele positiewissel bracht Thien, die plaats drie weer had overgenomen, in stelling om een aanval te plaatsen bij Jonckers en plaats twee over te nemen. De Nederlander kwam in het spoor van leider Stevens maar kon in het verloop van de wedstrijd geen aanval plaatsen bij onze landgenoot. Stevens pakte zo de zege voor Thien en Macauley Bishop. Lawrence Herbots en Olivier Jonckers sloten de top vijf af. 

Tijdens het laatste weekend van september vindt op Karting Genk de laatste afspraak van het seizoen plaats.

Foto's: Kartphoto

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 26 augustus 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons