COTA: Ferrari wint - LMGT3 is voor Aston Martin

Podium FIA WEC COTA
De FIA WEC-manche op het Circuit of the Americas werd gewonnen door Ferrari. Niet één van beide rode exemplaren maar dit keer de gele 499P van Robert Kubica, Yifei Ye en Robert Shwartzman. Het leeuwendeel van de wedstrijd reed het trio aan de leiding maar op het einde nam de Toyota #7 (Conway, Kobayashi, De Vries) de kop over. De Japanse bolide moest echter met een verschil van minder dan twee seconden de zege laten aan de Ferrari #83 na een late drive thru-penalty.
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Op bijna een halve minuut achterstand kwam de Ferrari #50 (Fuoco, Molina, Nielsen) als derde over de meet. WK-leiders Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kévin Estre (Porsche #6) pakten belangrijke punten met de zesde plek. Twee plaatsen lager finishte broer Dries Vanthoor (WRT BMW #15), zij het wel op één ronde achterstand van de winnaar. De zuster-BMW #20 verloor alle kansen op een goede klassering na (ook al) een late penalty van liefst 1 minuut en 40 seconden, zij werden uiteindelijk als dertiende geklasseerd. Stoffel Vandoorne (Peugeot 9X8 #94) zag de finish niet.

Team WRT - BMW M4 LMGT3
De winst in LMGT3 was voor Ian James, Alex Riberas en Daniel Mancinelli in de Aston Martin #27 die ook al van op de pole was vertrokken. Voor de Belgen was er halverwege de wedstrijd een drama toen er een contact was tussen Rahel Frey (Iron Dames Lamborghini #85 - teamgenote van Sarah Bovy) en Rui Andrade (Corvette #81 - teammaat van Tom Van Rompuy). De Amerikaanse bolide diende zelfs op te geven, de Lamborghini zag wel de finish maar op grote achterstand. De eer voor België werd in die klasse hoog gehouden door WRT, dat met de startnummer 31 de vijfde plek pakte. De zuster-BMW #46 van ondermeer Maxime Martin behoorde daarentegen ook al tot de opgevers.

Foto's: Gert Starckx

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op maandag 2 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Lone Star Le Mans.