van der Horst

Kenzo Craigie en Ethan Jeff Hall pakken de wereldtitels in de laatste ronde

PF International
PF International
Op de slotdag van het WK karting in Engeland kroonden Ethan Jeff Hall en Kenzo Craigie zich tot Wereldkampioenen karting in de OK en OK Junioren. Tot aan de finales bleef het droog maar de allesbeslissende wedstrijden zouden uiteindelijk toch in lastige Britse omstandigheden afgewerkt worden. De beslissing viel voor beide klassen pas in de laatste ronde, na een bijzonder spannend slot. Onze landgenoten konden helaas geen rol van betekenins spelen en eindigden buiten de top tien.
OK-Junioren: Craigie pakte de wereldtitel na bloedstollend duel met teammaat Baglin
Niklas Schauffler begon de finale van de OK-Junioren vanaf de pole. De Oostenrijker was de grote favoriet en behield in moeilijke omstandigheden de leiding voor de twee teamgenoten Baglin en Belofsky. Noah Baglin kwam al snel aandringen en dook in de tweede ronde binnendoor bij Schauffler die breed moest gaan en maar net op de piste kon blijven. De regen zette ondertussen volop door en Baglin had het goede ritme te pakken. Hij liep stilaan weg bij Schauffler die Kenzo Craigie achter zich kreeg nadat die in de openingsfase Kit Belofsky naar plaats vier had verwezen. Craigie vond halfweg de wedstrijd een opening en nam plaats twee over van Schaufler die drie ronden later rond getikt werd door Belofsky en terugviel tot P6, net voor Rocco Coronel die vanaf dit weekend met de RedBull stier op zijn helm rijdt. Met nog enkele ronden op de teller dichtte Craigie het gat naar Baglin en in de laatste ronde ontspon zich een prachtige strijd tussen beide Prema Racing teamgenoten die uiteindelijk eindigde in tranen voor Baglin nadat hij in de laatste bocht de bandenstapel in schoot na contact met Craigie. Craigie kon verder en verzekerde zich van de Wereldtitel. Door het wegvallen van Noah Baglin schoven Kit Belofsky en James Anagnostiadis een plekje op, richting het podium. Voor Gilles Herman was er jammergenoeg geen plaatsje weggelegd in de finale. Onze landgenoot gaf op voorhand al aan dat de kwalificatie op vrijdag van zeer groot belang zou worden en helaas liep het daar niet zoals gehoopt. 
OK: Turney vergooit de titel in de laatste ronde, Ethan Jeff Hall kampioen
OK klasse
OK klasse
De OK klasse mocht het WK afsluiten en dat gebeurde met Joe Turney vanaf de pole. De thuisrijder was het gehele weekend snel onderweg, pakte vrijdag de pole en won vanochtend nog de Super Heat. De regerende Europese kampioen kreeg Ethan Jeff Hall naast zich op de eerste rij. Thibaut Ramaekers vertrok als beste Belg, op plaats zeven. Dries Van Langendonck volgde op de rij daarachter op P9 terwijl ook KaÏ Rillaerts alle kansen op een mooie klassering behield met een dertiende startplaats. Ean Eyckmans kon zich jammergenoeg niet plaatsen voor de finale. In een hectische openingsronde kenden we meteen enkele uitvallers waaronder onze landgenoot Rillaerts die al bij de start van de baan gedrukt werd. Turney behield de kop terwijl ook Ramaekers en Van Langendonck hun startposities konden behouden. De top drie, met Turney op kop, nam afstand van de achtervolgers toen Dries Van Langendonck naar de kant moest. De Forza Racing piloot kende een moeilijke openingsfase en na vijf ronden zat ook zijn finale er helaas op. De condities werden er alls behalve beter op en het veld werd in groepjes uit elkaar getrokken. Vooraan bleef Hall wel in het spoor van Turney en kwam hij tot op een halve seconde van zijn landgenoot. De CRG piloot maakte echter een foutje en moest opnieuw een gat van meer dan een seconde dichtrijden. Hall kwam opnieuw in de buurt van Turney maar kon hem nooit echt bedreigen voor de zege tot in de laatste ronde Turney onbegrijpelijk in de fout ging en met te veel snelheid van de baan schoot. Ethan Jeff Hall erfde de leiding en pakt zo, enerzijds onverwacht, de Wereldtitel. Turney kon zijn favorietenrol niet waar maken en moet tevreden zijn met plaats twee, voor Matthew Higgins.

Zoals gezegd zagen Rillaerts en Van Langendonck de finish niet, in wat een afvallingsrace leek te zijn. Amper zestien piloten werden binnen dezelfde ronde afgevlagd met Thibaut Ramaekers als enige Belgische finisher op plaats dertien. 

Resultaten nog onder voorbehoud

Foto's: FIA Karting



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 15 september 2024.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons