van der Horst

Red Bull Ring: Kalle Rovanperä en Sacha Norden winnen de negende en tiende race van de Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche Carrera Cup Benelux @ Red Bull Ring
Porsche Carrera Cup Benelux @ Red Bull Ring
Het werd voor de Porsche Carrera Cup Benelux een bijzonder intens weekend in Oostenrijk. De weergoden speelden een belangrijke rol in het verloop van de vijfde meeting van het seizoen. Uiteindelijk waren het Kalle Rovanperä en Sacha Norden die de weergoden versloegen en de zeges op zak staken. De Porsche Carrera Cup Benelux bleek ook eens te meer een perfecte kweekvijver voor aanstormend talent te zijn, met een enorm knap weekend voor de rookie Dréke Janssen. De finale van de snelste merkencup van de Benelux vindt op 11, 12 en 13 oktober op Circuit Zolder plaats, met uiteraard opnieuw twee spannende sprintwedstrijden van 30 minuten en één ronde.
Het weekend startte met een dubbele polepositie voor Benjamin Paque (D’Ieteren Luxury Performance), waarmee de Luikenaar uiteraard de Tag Heuer Pole Position Award op zak stak.

Paque kon die polepositie op zaterdag echter niet verzilveren, een zaterdagse race die in extreme weersomstandigheden werd verreden. Nog voor halverwege de race besliste de wedstrijdleiding om de race vroegtijdig af te breken. “Een moeilijke, doch noodzakelijke beslissing”, aldus nog Olivier Aerts. “Wat ook betekende dat we slechts de helft van de punten konden toekennen.”

Kalle op zijn terrein

Het was Kalle Rovanperä (RedAnt Racing) die zijn tweede zege van het seizoen binnenhaalde, in omstandigheden die misschien wel de zijne zijn. De Finse tweevoudige wereldkampioen rally haalde het voor een excellente Niels Langeveld (Q1 Trackracing) en Dréke Janssen (RedAnt Racing) die rechtstreeks uit het karting komt en een indrukwekkende race in zeer moeilijke omstandigheden afwerkte. Janssen won uiteraard ook de strijd bij de rookies.   

Dirk Schouten
Dirk Schouten
Dirk Schouten (Q1 Trackracing) werd vierde, de eerste van de titelpretendenten en ondanks de halve punten, kon de Nederlander zijn voorsprong op de achtervolgers dus verder uitbouwen. Hij finishte voor Sam Jongejan (Team RaceArt), die tweede rookie werd, terwijl Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport) zesde werd. Alexander Reimann (EST1 Racing) finishte als zevende en derde rookie. Benjamin Paque kwam uiteindelijk als tiende binnen.

In PRO-AM ging de zege naar Jani Käkelä (39 Racing), voor Maik Rosenberg (Team GP Elite) en Jules Grouwels (Team RaceArt).

Première voor Sacha Norden

Op zondag kwamen de weergoden wat tot rust, maar op een natte en koude piste vertrok iedereen op regenbanden, die gezien het opdrogend asfalt erg zouden lijden. Bandenmanagement was dus erg belangrijk!

Sacha Norden - JW Raceservice
Sacha Norden - JW Raceservice
Dirk Schouten nam een prima start, terwijl Kalle Rovanperä even door het grint ging en een indrukwekkende inhaalrace diende in te zetten. Het was echter de PRO-AM-kampioen 2023, Sacha Norden (JW Raceservice), die als winnaar over de lijn ging, zijn eerste ooit in de Porsche Carrera Cup Benelux. Schouten reed met het kampioenschap in zijn achterhoofd en pakte belangrijke punten, voor Benjamin Paque die zo in de running voor de titel kan blijven.

De vierde plek en de zege bij de ‘Rookies’ waren opnieuw voor Dréke Janssen, die het haalde voor Kobe Pauwels (D’Ieteren Luxury Performance), de leider in de tussenstand bij de rookies met 203,5 punten, terwijl Sam Jongejan er 176 heeft. Jurriaan de Back (JW Raceservice) mocht als derde jong talent het podium op en is nu ook derde in de stand met 115 eenheden. Kalle Rovanperä reed uiteindelijk van de negentiende naar de zesde plek, voor Paul Meijer.

In PRO-AM ging de zege naar Jani Käkelä, voor Jules Grouwels en Ziad Geris (PG Motorsport). Jani Käkelä verstevigt uiteraard zijn leidersplaats in de categorie PRO-AM, met 193,5 eenheden, tegenover 181 voor Grouwels.  

In de algemene tussenstand leidt Dirk Schouten (159,5 punten), voor Paul Meijer (138) en Benjamin Paque (125). Bij de teams vergroot Q1 Trackracing zijn eerste plek in de puntenstand, het team telt nu 259,5 eenheden, D’Ieteren Luxury Performance 223,5.

Afspraak nu op 11, 12 en 13 oktober op Circuit Zolder voor de finale van een uitermate boeiend seizoen!

Persbericht Porsche Carrera Cup Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op maandag 16 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons