van der Horst

DayVTec en NV Academy presteren het ‘onmogelijke’: met debutanten de 24 uur van Zolder winnen!

DayVTec en NV Academy winnen in TA bij de 24 Hours of Zolder
DayVTec en NV Academy winnen in TA bij de 24 Hours of Zolder
Het grenst aan het ongelooflijke: de overwinning van DayVTec en NV Academy in de Belcar Tourism-klasse (TA). Koen Wauters, Nico Verdonck en Britt, Robin en vader Erwin Van Osta stuurden hun BMW M240i Dayvtec probleemloos naar de overwinning op de Limburgse piste. Dat deden zij nota bene met 22 ronden voorsprong en eindigden dus vóór de fabrieks-BMW’s. En dan te bedenken dat de Van Osta’s hun 24uurs-debuut maakten.
Davy Lemmens van DayVTec, bouwer van de BMW M240i Dayvtec kon er nauwelijks over uit. “Ik zei tegen de familie Van Osta: jullie beseffen niet wat je gedaan hebt. Winnen met 22 ronden voorsprong. Dat is niet normaal voor een debuut”, zei de Belg uit Oudsbergen, die een grondige voorbereiding de voornaamste verklaring voor het absolute topresultaat noemde.
 
Dayvtec - BMW M240i
Dayvtec - BMW M240i
“Ik heb twaalf keer de 24 uur van Le Mans gedaan. Dan weet je ongeveer wat er allemaal kan gebeuren en wat je moet doen in welke situatie. We hebben van tevoren dan ook alle procedures doorgesproken. Dat was ook nodig, want alle drie van de familie Van Osta waren beginners. Samen met de input van Koen Wauters en Nico Verdonck hebben we geprobeerd iedereen maximaal voor te bereiden op mogelijke situaties.
 
Ze hebben het waanzinnig goed gedaan. Alles wat we instrueerden over de radio deden ze spot on. Ze bleven heel koel. In moelijke omstandigheden bleven ze competitieve tijden rijden. Robin heeft de race gefinisht. Echt knap dat hij tot het einde competitieve tijden bleef rijden onder de druk van de race te winnen.” 
 
Dayvtec - BMW 240i
Dayvtec - BMW 240i
Nico Verdonck van NV Academy – de coach van Britt, Robin en Erwin –  die de driving skills van de rijders tot in de puntjes voorbereide voor deze race, “Het project van NV Academy met de Van Osta’s loopt nu voor het derde jaar. Vorig jaar kwam de 24 uur van Zolder nog te vroeg, maar dit jaar bleken zij er na een aantal testdagen klaar voor. We hebben voorafgaande de 24 uurs race één race Belcar gereden als voorbereiding en die ging behoorlijk goed.”
 
“We hebben de afgelopen jaren gekart, car control geoefend en getest. Dat resulteerde in een clean race zonder fouten, contact en penalty’s. Dat is echt het resultaat van onze voorbereiding als team, maar ook de technische voorbereiding van DayVTec.”
 
Hij vervolgde: “Als beginners hebben ze in Zolder foutloos gereden. Het was een heftige race met regen en een opdrogende baan. En Porsches die met elkaar in gevecht waren. Dat zorgde soms voor linke situaties. Je rijdt er met een minder snelle auto tussen. Heel knap als je dan geen fout maakt en wint.”
 
Maar dat hij met die auto en met een team met drie beginners de race zou winnen, daarvan had Verdonck nooit durven dromen. “Zij vroegen me hen klaar te maken voor de 24 uur van Zolder. Onze missie was dat optimaal te doen. Dat dat gelukt is bewijst het resultaat.”
 
Dayvtec - BMW 240i
Dayvtec - BMW 240i
Dat het team technisch geen enkel probleem had, bewijst dat de auto, aanpak en samenwerking productief en efficiënt was, redeneerde Nico. “En op papier hadden we geen schijn van kans tegen de Audi TCR. Die was twee seconden per ronde sneller. Maar wij gingen uit van onze consistentie en betrouwbaarheid. Dat we zouden winnen hadden we natuurlijk niet verwacht. Ik zou al blij geweest zijn als ze de finish hadden gehaald. Een podium zou de kers op de taart zijn. Wel, het is een hele grote kers geworden!”
 
De auto was ronduit top. De BMW van DayVTec ondervond geen enkel noemenswaardig probleem terwijl concurrenten vele minuten verloren door technische mankementen. “Bij ons was het tanken en weer rijden.” Geweldig om dit te doen met een zelfontwikkelde auto. En als je dan zo een resultaat rijdt, dat geeft veel voldoening!
 
Dayvtec - BMW 240i
Dayvtec - BMW 240i
DayVTec organiseert al enkele jaren de BMW Racing Cup in Nederland. Wij hebben daardoor zeer veel ervaring met de auto. Wij hebben 85 van deze auto´s geproduceerd en in totaal hebben we meer dan 1 milioen kilometers met de 85 auto´s gereden, dat heeft een goed beeld gegeven waar de pijnpunten zaten en die hebben we eruit gehaald: “Wij hebben een makkelijke en goedkope auto, in de moeilijke condities in de race maakte we het verschil, zelfs met de minder ervaren rijders.
 
Dat is ook de reden dat we de laatste tijd veel in België aanwezig zijn. NV Academy is heel tevreden met de BMW M240i Dayvtec als academy auto.” We hebben meerdere auto´s in België rijden, BMW Beliën neemt succesvol deel aan de Belcar Sprint Cup met een auto van DayVTec. Daarnaast zullen er binnenkort nog een aantal meer auto´s richting België gaan. We hebben afgelopen weekend 3 auto´s verkocht in België. Maar meer daarover in de persberichten van de betreffende teams!

Persbericht DayVTec/NV Academy



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zondag 1 september 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons