van der Horst

De SUV groeit uit tot dé supercar van de toekomst

Wie de wereld van de supercars de afgelopen jaren heeft gevolgd, heeft het wellicht gemerkt: het zijn de SUV's die tegenwoordig de show stelen. En dat is opvallend, want lange tijd was dit toch vooral het speelveld van de lage, gestroomlijnde coupés die als maatstaf voor snelheid en luxe fungeerden. De opkomst van super-SUV's heeft de traditionele sportauto's in hun onderbroek gezet en bewijst dat prestaties en veelzijdigheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan.

 

Prestaties van wereldklasse

De klassieke sportautofabrikanten hebben stuk voor stuk hun eigen interpretatie van de super-SUV geïntroduceerd. Deze voertuigen bieden duizelingwekkende prestaties die voorheen exclusief voor traditionele sportauto’s voorbehouden waren. Ze beschikken over krachtige motoren, ze kunnen razendsnel accelereren en ze halen topsnelheden tot ver boven de 300 km/u. Geavanceerde vierwielaandrijvingssystemen en verfijnde ophangingen zijn eveneens kenmerkend voor dit type SUV. Dit zorgt ervoor dat deze zware voertuigen indrukwekkende grip en controle hebben, zelfs bij hoge snelheden.

Deze evolutie is te danken aan de voortdurende technologische innovaties, nieuwe kennis op het gebied van ophangingstechnologie en de opkomst van nieuwe materialen. Dit alles verklaart ook waarom dit type SUV zeker niet het alleenrecht is van de traditionele sportautofabrikanten. Meer zelfs: andere SUV-fabrikanten laten zich net opvallend vaak inspireren door de autosport. Hoewel merken als Škoda op een net iets anders doelpubliek focussen – waar niets mis mee is –, zijn de nieuwste modellen ook gewoon verheven met de laatste snufjes. Ze kunnen eveneens uitstekende prestaties voorleggen op het gebied van acceleratie, topsnelheid en max. koppel.

Totaalpakket voor de autoliefhebber

Naast hun indrukwekkende prestaties bieden super-SUV's iets wat de klassieke sportauto niet kan bieden: veelzijdigheid. Het staat garant voor een comfortabele rijervaring, met ruimte voor het hele gezin en probleemloos rijgedrag bij ruw terrein. Dit maakt ze aantrekkelijk voor kopers die geen compromissen willen sluiten tussen luxe, prestaties en gebruiksgemak. Ze krijgen het namelijk allemaal in één enkel model. Het biedt niet alleen de sensatie van een sportauto, maar ook het comfort en de luxe van een moderne SUV. Dit blijkt een onweerstaanbare combinatie te zijn voor steeds meer kopers in binnen- en buitenland.

Machtig en imposant

Bij traditionele sportauto's speelt de uitstraling en de kracht van een statussymbool een belangrijke rol. Dat is iets wat ook de moderne SUV probleemloos kan bieden. Deze vierwielers hebben namelijk automatisch een imposante uitstraling. Ze staan hoog op hun wielen en domineren het verkeer op een manier die klassieke sportauto's simpelweg niet kunnen evenaren. Dit gevoel van macht en controle is een grote trekpleister voor veel kopers. Dit geldt met name in markten zoals de Verenigde Staten, China en het Midden-Oosten, waar de grootte een belangrijke rol spelen in de autokeuze. Toch zien we dat dit ook in ons land een steeds belangrijkere reden wordt om te kiezen voor dit type voertuig.
Kopers geven ook in ons land steeds vaker de voorkeur aan grotere auto's die veelzijdigheid en veiligheid bieden. Dit betekent meer ruimte voor gezinnen, een hogere zitpositie voor beter zicht op de weg en meer flexibiliteit in het gebruik van de auto. Bovendien spelen duurzaamheid en de verschuiving naar elektrische aandrijflijnen geen onbelangrijke rol. Dit verklaart waarom steeds meer SUV's worden aangeboden met hybride aandrijving of zelfs volledig elektrische aandrijvingen. Ook hier is er sprake van een algemene trend. Onder meer Škoda zet bijvoorbeeld sterk in op de elektrische aandrijflijn en dit in combinatie met een toenemende focus op betaalbaarheid. Dit spreekt een nieuwe generatie kopers aan.

Persbericht DB Online Marketing



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Automotive op zaterdag 7 september 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons