van der Horst

Dit was 2023 voor de lezers van Autosport.be

Publiek 2023 Nascar Whelen Euro Series American Festival Zolder
Publiek 2023 Nascar Whelen Euro Series American Festival Zolder
Het afgelopen jaar was er een van ups en downs en dat is voor de autosport niet anders. Om terug te blikken op een onvergetelijk seizoen, hebben we een beroep gedaan op onze lezers, zij die ervoor zorgen dat Autosport.be een succesverhaal is geworden en tot op vandaag nog altijd blijft. Dit is het nieuws dat jullie aandacht trok in 2023!
  • Prospeed Competition

1. Vroemdag op Circuit Zolder

Een evenement volledig in het teken van kinderen met een beperking, bestaat er een betere manier om ons jaaroverzicht te openen? Bovendien hebben onze lezers er massaal mee voor gezorgd dat de oproep om meer teams en rijders op de been te brengen, werd beantwoord. Het resultaat: tal van lachende gezichten, chapeau!

2. Vuurzee in Lydden Hill

Criticasters van de elektrische auto zullen smalend naar dit nieuws gekeken hebben. Door een probleem met de batterijlader gaat de volledige structuur van Sébastien Loebs en Guerlain Chicherits Special One Racing - inclusief beide elektrische Lancia's - in rook op. De schade voor het team uit het WK Rallycross wordt geschat op... 50 miljoen euro. Bovendien betekende de vlammenzee tevens het einde van het RX1e-initiatief, het kampioenschap schakelt opnieuw over op... verbrandingsmotoren.

3. NGT wint 24 Uur van Zolder overschaduwd door BoP-discussie

Een van de vele feel good stories van afgelopen jaar. NGT wint na vijftien jaar opnieuw de 24 Uur van Zolder, hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship. Een oververdiend succes, maar wat was het jammer dat de Audi en de Lamborghini's hun kat stuurden, officieel na een ruzie over de beruchte Balance of Performance. Achter de schermen was echter al lang voor de start duidelijk dat voor de zege hoofdzakelijk naar Porsche gelonkt zou worden.

4. Xwift crasht in Zolder

Het was opgelucht ademhalen toen Steven Dewulf ongeschonden uit zijn verhakkelde Toyota Supra GT4 stapte na een bijzonder stevige klapper op de Sacramentsheuvel tijdens de afgelopen 24 Uur van Zolder. Crashen hoort erbij, maar dit was duidelijk te veel van het goede!

5. Stoffel Vandoorne grijpt zijn kans

Aan één wedstrijd had Stoffel Vandoorne genoeg om Peugeot Sport te overtuigen van zijn kwaliteiten. De Autosport.be-lezer blijft fan van de West-Vlaming, want op de aankondiging van zijn deelname aan de WEC-race in Fuji kwam heel wat respons! Het resultaat van dat alles: een volledig programma met Peugeot in 2024.

6. Chris Tuerlinckx

De lezers van Autosport.be beschikken over een ijzersterk geheugen, want vele onder jullie herinneren zich nog de Antwerpse, getalenteerde amateurrijder Chris Tuerlinckx, die 50 jaar geleden om het leven kwam in een verkeersongeluk. Een prachtige hommage!

7. Dilano van 't Hoff laat het leven in Francorchamps

Autosport brengt ons een lach en een traan, maar op deze dag hadden we liever voor een andere passie gekozen. Met het ongeval van de jonge Nederlander Dilano van 't Hoff in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa werd een van de zwartste bladzijden geschreven in de autosport van het voorbije jaar. Een dag die niemand opnieuw wil beleven.

8. Craig Breen overlijdt tijdens test in Kroatië

Een tweede krop in de keel, jammer genoeg. Tijdens een voorbereidende testsessie in Kroatië verloren we Craig Breen, de man die met de glimlach over de rallywegen scheurde. De 33-jarige Ier was aan zijn eerste seizoen bezig als teamgenoot van Thierry Neuville bij Hyundai Motorsport.

9. Nieuwe wind voor het BK Rally

In zekere zin brengt dit nieuws geen terugblik, maar wel een - veelbelovende - vooruitblik op het komende BK Rally. Eindelijk werden de nodige knopen doorgehakt en ziet een programma op het hoogste, nationale niveau er weer wat haalbaarder uit. Hopelijk werpt dat zijn vruchten af in 2024!

10. Kata Bozo op racepensioen

Het is natuurlijk nog veel te vroeg om bij Kata Bozo te denken aan een pensioen, maar als het om racen gaat, heeft de Hongaarse er eind dit jaar een streep onder getrokken. We hopen haar uiteraard nog veelvuldig tegen het lijf te lopen op de circuits en we wensen haar bijzonder veel succes in haar toekomstige avonturen!

Foto: Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op zaterdag 30 december 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons