Dries Van Langendonck met stijl Europees kampioen, bronzen medaille voor Thibaut Ramaekers

Gilles Herman, Dries Van Langendonck en Thibaut Ramaekers
Afgelopen weekend werd in het Zweedse Kristianstad de laatste manche van het Europese Kampioenschap karting verreden. De vertegenwoordigers van het RACB National Team lieten opnieuw van zich spreken. Na opnieuw op het podium te zijn gefinisht wist Dries Van Langendonck zich tot kampioen in OK Junior te kronen. Thibaut Ramaekers zette een mooie algemene prestatie neer, en legde bij zijn eerste Europese seizoen in OK beslag op een derde plaats.
Hij wist opnieuw een lijntje in de internationale kartinggeschiedenis te schrijven: na in 2023 de wereldtitel te hebben veroverd zette Dries Van Langendonck dit weekend ook de Europese titel in de OK Junior-categorie op zijn naam! In Kristianstad werd de Limburger de eerste Belg die het continentale kampioenschap wist te winnen sinds Rick Dreezen in KZ (karts met versnellingsbak).

“Het is een ongelooflijk gevoel om zo een prestigieuze competitie te kunnen winnen”, stelt Van Langendonck. “Europees kampioen worden was het grote doel van mijn seizoen, en samen met mijn team en mijn entourage ben ik daar in geslaagd. Het is een beetje een mix van vreugde en tevredenheid. Hier ben ik heel blij mee.”

Dries Van Langendonck
Dries trok met 69 punten voorsprong in de tussenstand naar Zweden, en kreeg dus de rol van grote favoriet toegespeeld. Na de kwalificaties op zaterdag was hij al zeker van de titel, maar de jongeman uit Zolder wou zijn bekroning wat extra glans geven… en slaagde daar ook in! Na 21 ronden in de regen mocht hij na de vierde en laatste finale van het FIA Europese kampioenschap 2024 op het tweede podiumtrapje klimmen.

“Ik miste wat ritme om een gooi te doen naar de zege en te duelleren met Christian Costoya”, aldus het kersvers lid van het McLaren Driver Development Programme. “Dit podium is echter de kroon op een schitterende campagne, waarin ik in de finales twee keer won en twee keer als tweede finishte. Nu begint er een nieuw hoofdstuk voor mij, want vanaf de volgende wedstrijd van de Champions of the Future Euro Series kom ik uit in de OK-categorie.”

Ramaekers op eindpodium in OK

In zijn allereerste seizoen in OK was Thibaut Ramaekers regelmatig voorin te vinden en hij werd na afloop van deze Europese campagne ook beloond voor zijn inspanningen. Niet alleen finishte de jongeman uit Chimay derde in het kampioenschap, maar hij veroverde ook de officieuze titel van beste rookie! “Ik ben supertevreden, want voor de start van het seizoen had ik met twee handen voor dit resultaat getekend”, lachte hij achteraf. “In de OK-categorie moest ik het opnemen tegen rijders met heel wat meer ervaring en moest ik me ook aanpassen aan enkele nieuwe elementen. Dan denk ik in de eerste plaats aan het onder controle krijgen van de bandenslijtage en de langere races. Deze derde plaats is dus heel bemoedigend, ook al omdat de omstandigheden dikwijls heel wisselvallig waren. Volgend jaar wil ik nog sterker voor de dag komen en een gooi naar de titel doen.”

‘Tbo’ dankt zijn bronzen medaille in grote mate aan zijn uitstekende start van het Zweedse weekend. “Dankzij vier zeges en een tweede plaats bij de in het droge verreden kwalificatieraces stond ik in het tussenklassement op de eerste plaats”, legt Thibaut uit. “Zo wist ik belangrijke punten voor het kampioenschap te scoren, ik voelde me dan ook goed aan het stuur.”

Thibaut Ramaekers
“Op zondag begon het te regenen”, vervolgt Ramaekers. “Hoewel ik in die omstandigheden nog wat progressie kan boeken, had ik er goede hoop op dat ik het kampioenschap in schoonheid kon afsluiten. Door in mijn Super Heat als zevende te finishen scoorde ik opnieuw belangrijke punten, en mocht ik als derde op de startgrid van de finale plaatsnemen. Jammer genoeg geraakte ik in de openingsronde van die beslissende race betrokken bij een aanrijding. Omdat ik alle karts wou ontwijken door door het gras te rijden verloor ik heel wat tijd, en moest ik uiteindelijk tevreden zijn met de 24ste plaats. Jammer, maar door alle positieve punten was mijn ontgoocheling snel vergeten.”

Tenslotte nog een speciale vermelding voor Gilles Herman! Door in de finale van de FIA Karting Academy Trophy als tweede te finishen zegevierde de Belg in dit kampioenschap waarin 51 rijders uit verschillende landen het met identieke karts tegen elkaar opnemen. De Zultenaar is op het palmares de opvolger van twee andere Belgen – Maxime Potty (2013) en Xavier Handsaeme (2017) – maar ook van enkele grote namen uit de autosport, zoals Charles Leclerc, laureaat in 2011.