van der Horst

Herman, Rillaerts en Ramaekers maken Belgisch feest in Kristianstad compleet

Kristianstad
Kristianstad
In het Zweedse Kristianstad viel dit weekend de beslissing om het FIA Europese kampioenschap karting. Na de kwalificaties van vrijdag en de vijftien daaropvolgende kwalficatiesheats brak vandaag de finaledag aan. Dries Van Langendonck mocht de titel in de OK-Junioren gisteren al vieren en vandaag voegde Gilles Herman daar nog een titel in de FIA Academy Trophy aan toe. Met een tweede plaats in de finale voor Kaï Rillaerts en het podium voor Thibaut Ramaekers in de eindstand van de OK klasse, staat België meer dan ooit op de kaart, chapeau!
Het Europese kampioenschap karting ging in maart van start in Valencia. Daarna volgden wedstrijd in Frankrijk en Slovenië alvorens richting Zweden te trekken voor het slot van het kampioenschap. In alledrie de klassen, OK, OK-Junioren en FIA Academy Trophy, moest de beslissing nog vallen en deden onze landgenoten mee voor de medailles. 

De deelnemers aan de FIA Academy klasse beten vanmiddag de spits af met de eerste finale van de dag. Het was langs Belgische zijde uitkijken naar de prestaties van Gilles Herman die als leider naar Kristianstad reisde en de titel retour kon nemen. Het ging de blonde knaap het gehele weekend voor de wind met een tweede tijd in de kwalificaties, na de Zwitser Dan Allemann, nummer drie in de tussenstand, maar voor Jakub Gasparovic, de nummer twee. Na de kwalificatieheats behield Allemann de leiding en moest Herman de Fransman Soares voorlaten, hij mocht de finale zo als derde starten. In regenachtige omstandigheden viel de wedstrijd al snel in zijn plooi. Dan Allemann hield vooraan de controle voor Fredrik Flood Engebretsen die plaats twee overnam van Soares. Herman kende een matige openingsronde en viel terug tot de vijfde plaats maar de Belg zette met twee knappe inhaalacties orde op zaken en reed al snel weer op de derde plaats rond. Hij knabbelde gedurende de volledige wedstrijd aan de achterstand op Engebretsen en vond met nog vijf ronden te gaan de aansluiting en hoewel de titel eigenlijk al binnen was, ging een gretige Herman zonder aarzelen voorbij de Noor waarbij hij zijn titel nog eens extra in de verf zette! Dann Allemann won de wedstrijd, maar alle ogen waren gericht op onze landgenoot die de titel mee naar huis neemt. Hij is de derde Belg die daar in slaagt, na Xavier Handsaeme en Maxime Poty. De Vlaming zet zich overigens in een lijstje met riante namen van eerdere winnaars zoals Mari Boya, Marta Garcia, Richard Verschoor en Charles Leclerc. 

Dries Van Langendonck
Dries Van Langendonck
In de OK-Junioren viel het mooiste nieuws gisteren al te noteren. Dries Van Langendonck pakte er de Europese titel nadat hij vorig jaar Wereldkampioen werd in deze categorie. Of het nu in WSK wedstrijden, races in het Champions of the Future, of op de belangrijke Europese afspraken is; Van Langendonck is sinds het begin van het seizoen vooraan het veld te vinden. Hij kwam dan ook naar Zweden met een mooie bonus op Iacopo Martinese en wanneer die er in de kwalificaties niet aan te pas kwam, kon Van Langendonck het in de heats zonder risico afmaken. De finaledag werd in de race om de titel belangeloos, maar de strijd ging onverminderd verder. Christian Costoya mocht vanaf de pole starten, met Noah Banglin op plaats twee en Van Langendonck daarachter op plaats drie. Onze landgenoot Edouard Godfroid kon zich niet plaatsen voor de finale en moest vanaf de zijlijn toekijken hoe Costoya de kop vasthield en Van Langendonck naar plaats twee kon doorstoten. Banglin viel terug naar P4, voor Rocco Coronel, al moest de Nederlander al snel binnenkomen voor een losgekomen voorbumper. Costoya reed een sterke openingsfase en had al snel een mooie bonus op Van Langendonck die op zijn beurt niet onder druk stond van Banglin. In een saaie finale bleef de top drie onveranderd en reed Costoya naar de zege, voor Van Langendonck en Banglin. De Spanjaars verzekert zich daarmee van de vice-titel.

Thibaut Ramaekers
Thibaut Ramaekers
In de OK klasse waren de Belgsiche ogen voornamelijk gericht op Thibaut Ramaekers. De jonge man uit Chimay is dit seizoen in zeer goede doen maar een dramatisch weekend in Val d'Argenton deed zijn titelkansen te niet. Desalniettemin ging Ramaekers als één van de favorieten voor de overwinning naar Kristianstad en met een tweede chrono op vrijdag toonde onze landgenoot zich meteen. Jimmy Hélias pakte de pole en in de strijd om de titel deed Gabriel Gomez met een vierde tijd de beste zaak. Zijn uitdagers Joe Turney en Matheus Morgatto moesten het met een negende en 26e tijd doen. De strijd om de titel werd vanochtend al beslecht. Gabriel Gomez was de beste in Super Heat B maar zag Joe Turney tweede worden en daarmee loopt de Braziliaan niet genoeg punten uit op de Brit die zo de titel niet meer kan ontlopen. De finale werd dus ook hier een wedstrijd van ondergeschikt belang in strijd om de titel, al vielen de overige podiumplaatsen natuurlijk nog te verdelen. Voor Ean Eyckmans zat het weekend er dan al op. De Kempenaar kent een moeilijke tweede seizoenshelft en kon zich niet plaatsen voor de finale. De regen stroomde nog steeds uit de hemel toen de OK klasse als laatste aan hun finale begon. Fionn Mclaughlin en Gabriel Gomez deelden de eerste startrij, daarachter lijnde Joe Turney naast Thibaut Ramaekers op, op de tweede rij. In een dramatische openingsronde nam Gomez al snel de leiding over van Mclaughlin maar kwam meteen onder druk van Turney die Gomez geen moment rust gunde. Ramaekers kwam in het gedrum terecht en werd van de baan gedrukt. Onze landgenoot kon verder, maar moest achteraan aansluiten en zag zijn podiumkansen in de eindstand slinken. Vooraan ging Turney in de vierde ronde voorbij aan Gomez al pikte de Braziliaan zijn wagonnetje meteen aan. Achter de koplopers kwam Kaï Rillaerts als een duivel uit een doosje naar plaats vier doorgestoten. Onze landgenoot kende een bijzonder knappe openingsfase waarin hij maarliefst zestien plaatsen goedmaakte in de eerste vijf ronden. Het tempo van Rillaerts was bijzonder goed want in een mum van tijd kwam de Sodi Kart piloot aansluiten bij Gomez. Halfweg koers vond Rillaerts het gaatje en pakte hij plaats twee over van Gomez. Het verschil met leider Turney bedroeg op dat moment ruim vier seconden en verkleinde niet. Integendeel, Turney reed tiende per tiende weg bij Rillaerts en vierde zijn titel met een verdiende zege. Rillaerts moest Gomez in het slot weer voor zich dulden maar werd bijzonder mooi derde. Na enkele lastige wedstrijden is dit zonder twijfel een deugddoend podium. Gomez werd tweede en pakt de vice-titel terwijl Ramaekers van bijzonder veel geluk mag spreken dat ook Matheus Morgatto en Lewis Wherell, die uitviel in de eerste ronde, een moeilijke finale kende. Mede hierdoor, maar vooral door zijn prima kwalificatieheats en Super Heat pakt Ramaekers alsnog de derde plaats in de eindstand! 

Foto's: Forza Racing & FIA Karting



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 4 augustus 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons