van der Horst

Finland: Rovanperä oppermachtig, Neuville op podiumkoers

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä blijft na de ochtendlus op zaterdag leider in de Rally van Finland, de negende manche van het WRC. De Fin heeft een mooie voorgift op teamgenoot Sébastien Ogier. Thierry Neuville ligt op podiumkoers.
Zaterdagochtend was het vooral uitkijken naar de gevreesde proef van Ouninpohja, maar ook de twee proeven ervoor zorgden voor redelijk wat hectiek, met onder meer de opgave van Grégoire Munster (Ford) die in het decor belandde. Het belangrijkste nieuwsfeit waren de transmissieproblemen bij Elfyn Evans (Toyota) die alle kansen verloor om op het podium te eindigen.

Ondertussen snelde Kalle Rovanperä (Toyota) verder weg van zijn teamgenoot Sébastien Ogier (Toyota). De Fin heeft nu een bonus van 22 seconden op de Fransman, en lijkt stilaan op weg naar de zege, al wachten er nog heel wat wedstrijdkilometers.

Door de problemen van Evans is Thierry Neuville (Hyundai) opgeschoven naar een derde stek. Als de Belg dit vasthoudt doet hij een gouden zaak in de strijd om de titel en zal hij fors uitlopen op Evans en vooral Ott Tänak (Hyundai). De Belg moet wel al een minuut toegeven op de leider.

Adrien Fourmaux (Ford) is vierde op anderhalve minuut. De Fransman vindt zijn draai niet in Finland, maar lijkt wel opnieuw heel wat punten te scoren. Hij moet wel Sami Pajari (Toyota) zien af te houden. De Finse debutant gaat alsmaar sneller, met onder meer een eerste snelste tijd op zijn conto. De Fin maakt, na een beginnersfoutje vrijdag, heel wat indruk.

Oliver Solberg leidt in WRC2 en is door de vele opgaves zelfs zesde algemeen. Hij gaat oude vos en teambaas bij Toyota Jari-Matti Latvala vooraf. Evans blijft binnen de punten, en is nu achtste.

Foto: Toyota Gazoo Racing

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 3 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons