van der Horst

Finland: Sébastien Ogier pakt de zege, Neuville winnaar van het weekend

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Sébastien Ogier heeft de Rally van Finland gewonnen, de negende manche van het WRC. Het is pas de tweede keer dat Ogier wint op Finse bodem. Thierry Neuville is de grote winnaar van het weekend met een onverwachte tweede stek.
Het gevaar zat duidelijk in de staart. Tot zondagochtend leek alles in een definitieve plooi te liggen maar de opgaves van Elfyn Evans (Toyota) en Kalle Rovanperä (Toyota) zetten de wedstrijd nog op zijn kop. 

Daardoor pakt Sébastien Ogier (Toyota) de zege. Het is nog maar de tweede zege van Ogier in Finland. Die eerste overwinning dateert al van 2013. Maar dé grote winnaar van het weekend is ongetwijfeld Thierry Neuville. Ott Tänak (Hyundai) en Elfyn Evans (Toyota) gaan met lege handen naar huis, terwijl de Belg veel punten meepakt. Neuville verdient zelfs nog drie punten extra na de opgave van Rovanperä, want de Fin zijn zaterdagpunten vervallen. De Belg had nog meer kunnen verdienen, maar Esapekka Lappi (Hyundai) ging vol door op de slotdag. "Het was een rollercoaster van emoties. We hebben het slim aangepakt, want het was belangrijk om punten te pakken, voor mezelf, maar ook voor het team", aldus Neuville. De Belg krijgt Sébastien Ogier als bijkomende concurrent in de strijd om de titel, en denkt dat Ogier de rest van het seizoen zal afwerken... De Fransman wordt namelijk tweede in de WK-tussenstand.

Adrien Fourmaux (Ford) zal ook opgetogen zijn. De Fransman kende niet zijn beste weekend maar keert toch terug naar het noorden van Frankrijk met een mooie podiumstek, zijn derde al dit seizoen. En ook Sami Pajari (Toyota) zal met een goed gevoel besluiten. De Finse debutant in de hoogste klasse kende een weekend met hoogtes en laagtes maar eindigt knap vierde.

In WRC2 stond er geen maat op Oliver Solberg. De Zweed was oppermachtig en eindigt zelfs vijfde algemeen. Hij gaat ouwe rot Jari-Matti Latvala voor. Lauri Joona zet een tweede Fin op het eindpodium.

In de WK-stand blijft Neuville uiteraard leider en neemt hij opnieuw afstand van de concurrentie. De Belg telt nu 168 punten. Ogier wordt tweede met 141 punten. Ott Tänak (Hyundai) is nu derde op 31 punten van Neuville, ofte meer dan een rally achterstand. Evans is nu vierde met 132 punten en krijgt Adrien Fourmaux stilaan in zijn zog. Bij de merken blijft Hyundai leider.

De volgende manche is de Acropolis Rally. Neuville zal er, zoals het hele jaar al, moeten openen, maar met zijn grote voorsprong in de WK-tussenstand zal de druk toch bij de concurrentie liggen.

Foto: Fia WRC



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 4 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons