van der Horst

Finland: Tänak opent jacht op de leidersplaats

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Met de Rally van Finland trekt het WRC stilaan naar het slot van het kampioenschap. Thierry Neuville begint er, zoals het hele seizoen al, als leider, maar het is maar de vraag of dat na afloop ook zo zal blijven.
Met de Rally van de 1 000 Meren komt een einde aan het drieluik Polen, Letland en Finland, drie supersnelle rally's waar je als leider in het kampioenschap geen schijn van kans hebt om mee te spelen voor winst. Thierry Neuville (Hyundai) zal ongetwijfeld uitkijken naar zondagavond. De Belg start als leider in het WRC maar de kans dat dat zo blijft lijkt eerder klein. Ott Tänak (Hyundai) volgt namelijk op amper acht punten van de Belg. De Est kan uitermate goed uit de voeten op deze wegen, maar zal uiteraard ook nog een deel van het veegwerk moeten doen, net zoals Elfyn Evans (Toyota), de derde hond.

De latere starters zullen ongetwijfeld weer in het voordeel zijn, en dan denken we in de eerste plaats opnieuw aan Kalle Rovanperä (Toyota) en Sébastien Ogier (Toyota), Esapekka Lappi (Hyundai) en zelfs Adrien Fourmaux (Ford). Het is ook uitkijken of Sami Pajari in de voetsporen kan kruipen van Martins Sesks (Ford) die imponeerde in Polen en Letland. Pajari maakt namelijk zijn debuut in een Yaris Rally1, en vertrekt vanuit de perfecte startpositie. Toyota brengt dus vijf wagens aan de start!

In WRC2 opnieuw veel volk met onder meer de terugkeer van Yohan Rossel, die het opneemt tegen revelaties als Josh McErlean, Joona Lauri en Mikko Heikkilä, en WK-leider Oliver Solberg.

De rally start donderdagavond met de traditionele sprint in Harju. Er moeten in totaal twintig proeven worden afgewerkt, en het is nu al uitkijken naar de dubbele passage over de 32 km lange proef van Ouninpohja, één van 's werelds meest beruchte proeven.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 1 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons