van der Horst

Jack’s Racing Day: Wie doet beter dan Tomas De Backer?

Tomas de Backer
Tomas de Backer
Met de Jack’s Racing Day op TT Circuit Assen is de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup al toe aan de vierde manche van dit zevende seizoen van de Ford-merkencup! Hoewel er met het verdwijnen van Calvin de Groot – die kon overstappen naar de elektrische NXT Gen Cup – wat spanning wegviel in de titelstrijd, beseft puntenleider Tomas De Backer dat de strijd helemaal nog niet gestreden is! Te beginnen met de afspraak tijdens de uitermate publieksvriendelijke Jack’s Racing Day!
  • St. Paul
Tomas De Backer
Tomas De Backer
“Jenson de Leeuw heeft getoond dat hij enorm aan snelheid heeft gewonnen en zich steeds dichter in mijn buurt weet te vinden,” klinkt De Backer. “Ook Mathias Ronzani en Sonny Gevaert schoven sinds de afspraak op Circuit Zolder meer op in mijn richting. We zijn nog maar halfweg het seizoen en er blijven nog veel punten te verdienen of… te verliezen! Het blijft immers een mechanische sport en het pechduiveltje kan altijd roet in het eten gooien. Jenson werd ermee nog geconfronteerd op Circuit Zolder, en ik kende al twee keer pech: een platte band na een aanrijding op Circuit Zandvoort en motorschade in Spa en hierdoor zelfs niet gerangschikt en geen punten! Om mijn doel te bereiken – lees kampioen worden – behoud ik dezelfde uitgangspositie: de snelste rijd neerzetten in training, in ‘pole’ starten, twee keer de snelste ronde in wedstrijd laten afklokken en… twee keer winnen en de volle pot pakken!”

Sinds de dag dat Tomas en Eddy De Backer in 2020 hun opwachting maakten, is er binnen de kleine structuur veel veranderd. Zo volgde dit jaar de samenwerking met Johan Land en diens NiceRacing, ofte voluit TDB NiceRacing. En dat was met bijna vijf te runnen Fiesta’s geen overbodige luxe.

Tomas de Backer
Tomas de Backer
“Op basis van onze kennis en opgedane ervaring – ik achter het stuur, papa aan de knoppen – weten we ondertussen wat ons te doen staat om vooraan mee te draaien en dienen we voortaan onze aandacht slechts te verdelen over de andere rijders,” schetst Tomas de werking van de structuur. “Zo houd ik mij parallel ook bezig met hen te coachen en gegevens, data samen met onze data-mannen telkens grondig te ontleden. Dat zorgt uiteraard voor meer werk en hiervoor kunnen wij dan weer terugvallen op drie vaste mecaniciens, die bijgestaan worden door helpers voor het regelen van banden enz.”
Naast de vernoemde vaste waarden, zonder Gold Cup-puntenleider Peter Wuyts niet te vergeten, beleven we op TT Circuit Assen het debuut van 17-jarige Matteo di Piazza in een auto van Bart ‘Nitro’ Loenders. Roy Haak kennen we van de Nederlandse PTC Cup, waarin wordt aangetreden met Peugeot 107, Toyota Yago en Citroën C1. De 24-jarige Nederlander – nog net een kandidaat meer in de Junior – toonde al enige tijd interesse voor de Ford Fiesta Sprint Cup en het is via Maikel Verkade van MV Motorsport dat hij tijdens de populaire Jack’s Racing Day eindelijk kan kennismaken met zo’n Fiesta.

Geoffrey Vanspringel
Geoffrey Vanspringel
Na een moeilijk debuut vorig jaar wou Marieke Stuff tijdens de Jack’s Racing Day nog eens proeven van de Fiesta Cup en kon hiervoor rekenen op de kundige begeleiding van Toon ‘TB Racing’ Bosmans. Helaas, testte zij recentelijk positief op Corona en gezien La Stuff, voor den brode ingenieur bij Van Amersfoort Racing, niet voldoende hersteld was, diende zij een kruis te maken over de deelname in Assen. Ook Geoffrey Vanspringel was vastbesloten om op TT Circuit Assen zijn goede doen van op Circuit Zolder over te doen, maar een ongelukkige val bij het joggen en als resultaat een linkervoet in het gips, zette een streep doorheen die plannen!

Het wordt alvast een druk programma daar in Drenthe met F1-demonstraties en David Coulthard achter het stuur van een heuze Oracle Red Bull Racing, de BOSS GP of de Porsche Carrera Cup Benelux! In dat strakke schema deelt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup tijdens de vrije trainingen op vrijdag 2 augustus de piste met de Mazda MX-5 Cup. Zaterdag 3 augustus zijn er al om 8u00 de kwalificaties van de FFSC, met dezelfde dag, klokke 17u07 Race 1. Op zondag 4 augustus volgt om 9u49 Race 2.

Persbericht Benelux Ford Fiesta Sprint Cup
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 31 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jack's Racing Day.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons